οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ: Επίσημη πρώτη σήμερα – Συνάντηση Σαμαρά με Μπαρόζο, Ρόμπεϊ

Η ελληνική προεδρία ξεκινά επίσημα σήμερα με την κοινή σύσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων και του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Αμέσως μετά οι κύριοι Σαμαράς και Μπαρόζο θα κάνουν δηλώσεις.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ. Μπαρόζο και Ρόμπεϊ.

«Θα ασκήσουμε μια ευρωπαϊκή προεδρία και θέλουμε να δείξουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει λύσεις στην Ευρώπη», δήλωσε το πρωί στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

  • Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Απόφαση για το χρέος έως τα τέλη της ελληνικής Προεδρίας

Την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εντός της ελληνικής προεδρίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με δεδομένο ότι τα στοιχεία για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα πιστοποιηθούν τον Απρίλιο από τη EUROSTAT, υπάρχει χρονικό περιθώριο για συζητήσεις ή ακόμα και για αποφάσεις όσον αφορά στο ελληνικό Χρέος, έως το τέλος Ιουνίου

Η Ελληνική Προεδρία ξεκινάει με την χώρα μας να βρίσκεται σε ανάκαμψη και όχι σε κρίση, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας.

Το 2013 πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στο θέμα της ηπιότερης ύφεσης που επιτεύχθηκε, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι τα περιθώρια των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου υποχώρησαν κάτω από 600 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

  • Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος επισημαίνουν Βενιζέλος και Σταικούρας

Η πτώση των spreads συνιστά απόδειξη πως το χρέος είναι βιώσιμο, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ειδικότερα, μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η υποχώρηση των ελληνικών spreads συνιστά απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

- Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: “Οι δημοσιοποιήσεις  κάθε μήνα των στοιχείων τόσο του κράτους όσο και της γενικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της κυβέρνησης όπως έχει ενταχθεί και στον προϋπολογισμό του 2014 για την επίτευξη ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Εμμένουμε σε αυτό και τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν. Επειδή έχουμε κάποια στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση και με τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τις επιστροφές φόρων στο ύψος του προϋπολογισμού, άρα μιλάμε και για ένα βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα”.

  • Η πορεία των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών έπεσε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την Τρίτη, που διαμορφώθηκε στο 7,84%, εν μέσω του θετικού κλίματος για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δημιουργήθηκε από την υπερκάλυψη σχεδόν κατά τέσσερις φορές της έκδοσης ομολόγων από την Ιρλανδία. Με τις προϋποθέσεις αυτές οι ομολογιακές εκδόσεις για ελληνικές εταιρείες επανέρχονται στο προσκήνιο.

Εάν οι συνθήκες καταστούν ευνοϊκότερες, τότε θα προετοιμαστούν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στοχεύουν να δανειστούν με επιτόκια τα οποία θα είναι στο 5,5%. Ήδη προτάσεις υπάρχουν από τις αγορές για να δανείσουν τις ελληνικές τράπεζες στα τρέχοντα επίπεδα, εκείνες όμως δεν θεωρούν συμφέροντες τους τρέχοντες όρους. Εάν κάτι τέτοιο, πάντως, αρχίσει να υλοποιείται, δηλ. οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίσουν να δανείζονται από τις αγορές, τότε η ρευστότητα θα επανέλθει σταδιακά στην πραγματική οικονομία και οι προϋποθέσεις ανάκαμψης θα ενισχυθούν, με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Η θετική εξέλιξη της ιρλανδικής έκδοσης, για την οποία το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,5%, δημιούργησε ένα θετικό κλίμα ευρύτερα για τις χώρες της περιφέρειας, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και τις προσδοκίες για επιστροφή στις αγορές και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας να ενισχύονται.

  • Στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ η καταβολή των φόρων

Ολοι οι φόροι και οι οφειλές που εμπίπτουν στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θα καταβάλλονται από τους φορολογούμενους στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, σε κάθε βεβαιωμένη στη Φορολογική Διοίκηση οφειλή αντιστοιχεί κωδικός πληρωμής, ο οποίος την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της,

Με τον συγκεκριμένο κωδικό ο φορολογούμενος δύναται να καταβάλει είτε το σύνολο, είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής της.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα η καταβολή των οφειλών αυτών να διενεργείται και στις ΔΟΥ.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr