οικονομική ενημέρωση taxpress

  • Να γίνουν πιο ρεαλιστές οι δανειστές μας, λέει ο κ. Στουρνάρας

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδα πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστές όσον αφορά στις απαιτήσεις τους, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξηγώντας σε συνέντευξή του στους Financial Times (F.T.) ότι η αποδυναμωμένη κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την έγκριση από το κοινοβούλιο σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Στουρνάρας, στη συνέντευξή του αναφέρει ότι αν και η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις όπως τη βελτίωση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι φιλοδοξίες για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν.

«Η πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη. Γι΄αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δηλώνει ο έλληνας υπουργός και κάνει αναφορά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», σημειώνει.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας γίνεται ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με το διαπραγματευτικό στιλ της τρόικας τα στελέχη των δανειστών μας ότι υιοθετούν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες», δηλώσει ο υπουργός. «Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και από τα κέρδη που κατέγραφαν τα καταστήματα. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος πριν την έναρξη της προεδρίας της Ε.Ε. σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2013.

Όμως, όπως αναφέρουν οι F.T., οι διαφορές με την τρόικα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τις ανολοκλήρωτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρέτειναν την αξιολόγηση και οι σχέσεις έχουν διαμορφωθεί αρνητικά σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο από το αποκορύφωμα της κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο «βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός», αλλά επέμεινε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εκκρεμότητα μπορούν να ολοκληρωθούν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα είναι ο νέος νόμος για τα ακίνητα και η αλλαγή της νομοθεσίας για της κατασχέσεις που πέρασαν από το κοινοβούλιο το 2013.

Οι F.T. κάνουν αναφορά και στις απαιτήσεις της τρόικας από την Αθήνα για αλλαγή της νομοθεσίας που θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις.

Ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνει το γεγονός ότι η δικομματική κυβέρνηση υπέστη απώλειες κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το φόρο στα ακίνητα και τις κατασχέσεις και πως δεν θέλει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να αλλάξει το νόμο υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

«Είναι αλήθεια έως τώρα στην Ελλάδα είναι έντονο το φαινόμενο το πελατειακού κράτους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει και πολλά που πρέπει να αλλάξουμε» δηλώνει και προσθέτει: «Τώρα, εάν οδηγήσουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή, τη στιγμή που η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».

Το άρθρο συνεχίζει με αναφορές για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και το ενδεχόμενο ανακούφισης από το χρέος με πιθανό ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, σχολιάζοντας ότι ορισμένοι έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι μπορεί να πέσει χωρίς μια σημαντική αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις δίνοντας έμφαση σε άλλους τρόπους να μειωθεί το ελληνικό χρέος, περιλαμβανομένων των αυξημένων πλεονασμάτων και της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ενώ για ένα «κούρεμα» του χρέους ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν για να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, να αποδεχθούν απώλειες από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Ο Πολ Τόμσεν και η Κριστίν Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους…Είπα: εντάξει, αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που δεν γίνεται. Ο Σόιμπλε μου είπε, ΄΄Γιάννη ξέχνα το΄΄. Οπότε δεν μπορεί να γίνει, εγώ λοιπόν τι μπορώ να κάνω;».

  • Δημοπρασία εντόκων από το ελληνικό Δημόσιο

Ποσό ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο, μέσω έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη, 14 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε ανακοίνωσή του «την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 22 Απριλίου 2014».

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 (Τ+3). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

 

  • Αύξηση στις άδειες αυτοκινήτων

Συνολικά 5.237 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2013, έναντι 4.859 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 7,8%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, είχε καταγραφεί μείωση 29,6%.

Η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) τον Δεκέμβριο του 2013 μειώθηκε, ωστόσο, κατά 6%, σε 751 έναντι 799 τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Τον Δεκέμβριο του 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) είχε μειωθεί κατά 31,1%.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 78.630 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 77.675 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 1,2%.

Η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 30.742, έναντι 33.687 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2012, παρουσιάζοντας μείωση 8,7%.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr