οικονομική ενημέρωση taxpress

 

 • Όλες οι εξελίξεις για το σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο για το σκάνδαλο στο Τ.Τ. . Τα πρόσωπα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι ο Άγγελος Φιλιππίδης και ο Δημήτηρης Κοντομηνάς. Σήμερα στο γραφείο του ανακριτή κατά τη διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη προσέρχεται προκειμένου να απολογηθεί για τρεις κακουργηματικές κατηγορίες ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τ.Τ Μάριος Βαρότσης.

Ο Μ.Βαρότσης θα κληθεί να αντικρούσει τις βαριές κατηγορίες της απάτη, της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μετά την απολογία του ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου, δηλαδή για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Αύριο, Τρίτη, ο ανακριτής αναμένεται να λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα φρουρούμενος με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ιατρικό κέντρο της Αθήνας.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι επιχειρηματίες, όπως ο Δ. Κοντομηνάς, ο Λ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Κυριάκος  Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, επί των ημερών του Αγγ. Φιλιππίδη δανειοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ που όμως ποτέ δεν επέστρεψαν πίσω.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Τα εμπλεκόμενα πρώην, πλέον, στελέχη του ΤΤ αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για στη χορήγηση των δανείων και την  μετέπειτα χρήση τους, οι δε επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς ότι τα δάνεια του είναι όλα νόμιμα.

Ο  Α.ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Τον πλήρη φάκελο του Άγγελου Φιλιππίδη ζητούν οι τουρκικές αρχές από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει, για κάποιες μέρες  η έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ο  πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μεταφέρθηκε από ειδικό χώρο όπου κρατούνταν, στις φυλακές του Μαλτεπέ, οι οποίες… κάθε άλλο παρά καλή φήμη έχουν ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Η εκτέλεση της απόφασης έκδοσής του στην Ελλάδα  θα ολοκληρωθεί με την αποστολή, από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, των σχετικών εγγράφων.

Η διαδικασία αυτή, λένε οι προξενικές αρχές, μπορεί να κρατήσει από δύο έως 40 μέρες.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο Α.ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΙΑ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ – ΓΡΙΒΕΑ

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ.Φιλιππίδης, είναι παντελώς ψευδές ότι στο θέμα της εξαγοράς της εταιρίας του κ. Κοντομηνά για τις πιστωτικές κάρτες υπήρξε υπερτιμολόγηση ενώ χαρακτήρισε ψευδές ότι είχε τεθεί όρος να μην παρακολουθεί το ΤΤ την πορεία των χρημάτων από τα δάνεια που είχε δώσει στον ιδιοκτήτη του Alpha.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Γριβέα, ο κ.Φιλιππίδης τόνισε ότι τα δάνεια δόθηκαν το 2009 και το ΤΤ τα παρακολουθούσε για 15 μήνες μετά, αλλά στη συνέχεια, επειδή κατέρρευσε η διαφημιστική αγορά, κατέρρευσε και η διαφημιστική εταιρία του κ. Γριβέα.

«Δεν μπορούσα να προβλέψω όταν ενέκρινα τα δάνεια, τι θα γινόταν 32 μήνες μετά» είπε ο κ.Φιλιππίδης.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ.Φιλιιππίδης υποστήριξε ότι «Είμαι θύμα συκοφαντιών. Θα πολεμήσω και τώρα. Παρέδωσα την πιο δυνατή τράπεζα της Ελλάδας, που κακώς δεν ήταν μία από τις συστημικές”.  Ο κ.Φιλιππίδης, υπονοώντας πόλεμο από άλλες τράπεζες που είχαν συμφέρον να κλείσει το Τ.Τ., επισήμανε ότι οι επισφάλειες που είχε το ΤΤ ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που είχαν οι άλλες τράπεζες

Δ. Κοντομηνάς: “Ούτε ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες”

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με την πορισματική αναφορά της κ. Παπανδρέου στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου, οι κατηγορούμενοι για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο, είναι οι εξής:

 • Για απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ είναι οι: Άγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Αντώνιος Καμινάρης, Γεώργιος Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Φωτεινή Κρέστα, Διονύσης Γκολφινόπουλος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Χάρης Σιγανός, Γεώργιος Ξιφαράς, Δημήτριος Κυπαρίσης, Αναστασία Σακελλαρίου, Περικλής Χανάκης, Παναγιώτα Μπέζα, Χρήστος Μαρούσος, Ιωάννης Τσαγδής, Σπυρίδων Παντελιάς, Λυδία Κεκρίδου, Αθανάσιος Χασάπης και Ιωάννης Λεβαντίδης.
 • Οι επιχειρηματίες Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα για άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα).
 • Επιπλέον οι κατηγορούμενοι Μάριος Βαρότσης και Παναγιώτα Μπέζα κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα. Αμεση συνέργεια στην απιστία και στο ξέπλυμα οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Περικλής Λίβας (μόνο για την απιστία).
 • Απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για ζημιά που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ οι Άγγελος Φιλιππίδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Ιωάννης Ρόρρης, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Μάριος Βαρότσης.
 • Επιπλέον ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς για άμεση συνέργεια στην απιστία και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 • ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τον πρώην υπουργό Γ.Παπακωνσταντίνου

Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για απιστία στην υπηρεσία, νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, αποφάσισε το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συνήλθε κατω από άκρα μυστικότητα στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, όμως, έκριναν ότι δεν έχει επιφέρει  παραγραφή  των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Έκριναν συγκεκριμένα ότι η δίωξη από τη Βουλή  κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή  που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012,  δεν είχε σύνοδο. Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές,  η επόμενη σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική  προθεσμία  είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, άρα νομίμως η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Έτσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών μετά την εξέλιξη αυτή, αρχίζει η διαδικασία της ανάκρισης.

 • Οι εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για την ιδιωτικοποίηση της Εurobank, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προαπαιτείται το πόρισμα της Blackrock.

Το πόρισμα όμως της Blackrock θα πρέπει να το εγκρίνει η τρόικα, θέμα για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινή συνισταμένη, καθώς η τρόικα αμφισβητεί τις προβλέψεις του πορίσματος. Εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η τρόικα θα έρθει στα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι τότε το νομοσχέδιο καθυστερήσει να κατατεθεί, γίνεται σαφές ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την έγκαιρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος να μετατεθεί για το καλοκαίρι, ή ακόμα και αργότερα, το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστερεί, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την έλευση της τρόικας προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κατάθεσή του στη Βουλή. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί, όπως λέγεται, η αύξηση θα μετατεθεί χρονικά, κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, καθώς η διοίκηση της Eurobank έχει σχεδόν συμφωνήσει με ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν σχετικά ανέφεραν ότι ίσως υπάρξουν εξελίξεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποτέ θα γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Κύκλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προσπαθώντας να διερευνήσουν τον λόγο της καθυστέρησης από την πλευρά του υπουργείου, αδυνατούν να βρουν μια λογική εξήγηση.

 • Η Goldman Sachs μέτοχος στη Γενική Τράπεζα – Εξαγοράζει και την ελληνική ασφαλιστική ING

Στην τελική ευθεία  μπαίνει το project της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας. Σύμβουλος στο όλο εγχείρημα  είναι η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs…

Η  Goldman δεν θα περιορισθεί στο ρόλο του συμβούλου αλλά θα βάλει λεφτά στην αύξηση της Γενικής, δηλαδή θα γίνει μέτοχος.  Σημειωτέον, ότι ταυτόχρονα φλερτάρει έντονα με την εξαγορά της ασφαλιστικής ING….

 • Άποψη για το τραπεζικό σύστημα μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Η υπόθεση του Τ.Τ. για την οποία η δικαιοσύνη κινήθηκε και ουδείς αμφιβάλλει οτι θα πρέπει να πάνε φυλακή εκείνοι που ενέκριναν χωρίς εγγυήσεις θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες, “κρύβει” μια “βόμβα” στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος αλλά και των μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Με δεδομένο ότι κατηγορούνται μαζί με αυτούς που χορήγησαν τα δάνεια και άνθρωποι οι οποίοι σε μετέπειτα χρόνο, υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά, προχώρησαν σε ρυθμίσεις των δανείων αυτών προκειμένου να μην χάσει το Τ.Τ. όλα τα λεφτά, είναι βέβαιο ότι στο εξής ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ τράπεζας δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε ρυθμίσεις – αναδιαρθρώσεις δανείων.

Έτσι λοιπόν, σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη, ερχεται ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης μαζί με τα ξερά να χτυπήσει και τα χλωρά!

Επιβάλλεται, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, να δουν πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουν, χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αυτό – και να μην είναι – παρέμβαση στη δικαστική έρευνα.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι πάντες, συμπεριλαμβανομένης της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι οικονομικές συνθήκες της περιόδου που δόθηκαν τα δάνεια αυτά, καμία σχέση δεν έχουν με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά.

Τότε, όλα ήταν πιο …large και για όλα υπήρχαν αυξημένες προσδοκίες αποδόσεων.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η λαϊκίστικη αντιμετώπιση του θέματος από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, αποτελεί μια δεύτερη “βόμβα” που θα εκραγεί καθώς οι Έλληνες πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, άρα, λογικό είναι να εξοργίζονται με τα όσα άκριτα τους σερβίρονται.

 • Γ.Βρούτσης: Ούτε ένα λεπτό δε θα χάσουν οι συνταξιούχοι από την αλλαγή του τρόπου παρακράτησης

Ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ δεν πρόκειται να ζημιωθούν οι συνταξιούχοι, όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα επιφέρει αυξήσεις από 27 έως και 200 ευρώ στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις των συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα έχουν στο τέλος του χρόνου όφελος 1,5% λόγω της αυτόματης παρακράτησης.

Είπε ακόμα ότι ο φόρος δεν είναι καινούργιος, αλλά είναι ήδη ψηφισμένος από το 2013 και είπε ότι οι παρακρατήσεις θα γίνονται με εξορθολογισμό και δίκαιο τρόπο.

Ο φόρος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», λόγω του φόρου, τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που θα λαμβάνουν από τον Φεβρουάριο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5%.

Ωστόσο, στην τελική φορολογική δήλωση η απώλεια αναμένεται να ισοσκελιστεί με επιστροφή φόρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η αρχή της εισφοράς παροχής, δηλαδή οι συντάξεις θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές.

Γνωστοποίησε επίσης ότι πολύ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα με τα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας, που έχει δημιουργήσει η απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως είπε, με νόμο που θα έρθει στη Βουλή τα Κέντρα θα έχουν τους δικούς του γιατρούς.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ

Λιγότερα χρήματα θα παίρνουν στο χέρι οι συνταξιούχοι από τον ερχόμενο μήνα, καθώς έρχονται αυξήσεις- σοκ στις κρατήσεις σε όλες τις συντάξεις. Οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), εξαιτίας του οποίου θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι. Στο τέλος όμως του χρόνου, η ισορροπία θα αποκαθίσταται, αφού οι συνταξιούχοι, για το εισόδημα που προλέρχεται από την σύνταξη, δεν θα πληρώνουν φόρο.Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ το μήνα, ενώ για το Φεβρουαρίου το ποσό θα είναι διπλάσιο, καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του επόμενου μήνα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.Τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5% εξαιτίας της εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων του ΦΜΤΥ, όπως προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Τι ίσχυε

Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις του ΦΜΥ υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Για τις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%. Για τις επικουρικές και τα λοιπά βοηθήματα ίσχυε ξεχωριστή κλίμακα με πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, 5% (αν η επικουρική σύνταξη δεν ξεπερνούσε τα 2.500 ετησίως), 10% (αν δεν ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ) και 15% (αν η επικουρική σύνταξη ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ).

Τι θα ισχύσει

Από την αρχή του χρόνου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, υπολογίζεται ενιαία ο ΦΜΥ θα πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις, στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών, με βάση την κλίμακα του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Δηλαδή με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%. Δηλαδή καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των κρατήσεων ΦΜΥ για τις επικουρικές συντάξεις και ορίζεται ότι αυτές θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκειται και αυτές σε παρακράτηση με τους υψηλότερους συντελεστές.

Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης από τις συντάξεις εφαρμόζεται έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει κανένα χρωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή σε ότι αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις. Βέβαια, οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα τους φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη σχέση προκειμένου να δείξουν συνέπεια απέναντι στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

 

 • Χριστόφορος Πισσαρίδης: Λύση το διπλό νόμισμα στην ευρωζώνη αν ο Βορράς δεν αλλάξει πολιτική

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». υπογραμμίζει πως πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και αναπτυξιακά σχέδια στην Ευρώπη και σημειώνει πως δεν πρόκειται να επέλθει βαθύτερη ύφεση αλλά ούτε και ανάπτυξη το 2014.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη επισημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητο να υλοποιηθούν πολιτικές οι οποίες αφορούν ,κυρίως την τραπεζική ένωση, τα δημοσιονομικά και τη διαχείριση των επενδυτικών δαπανών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει, ίσως πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος στον ευρωπαϊκό νότο, το οποίο θα ήταν υποτιμημένο σε σχέση με το βόρειο νόμισμα.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: taxpress.gr