οικονομική ενημέρωση taxpress

  • Σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 691 εκατ. ευρώ, ή 0,4% του ΑΕΠ, καταγράφηκε, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το περυσινό 12μηνο, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013.

Το δωδεκάμηνο του 2012 είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ, ή 1,8% του ΑΕΠ.

«Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, άνω των 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

«Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει τις εκτιμήσεις μας για τη χρονιά που κλείνει. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και με τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στη δημοσιότητα προκύπτει, επίσης ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 12μηνο του 2012. Έτσι, κατά το φετινό δωδεκάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, από 8,1% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, εμφανίζονται λίγο χαμηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.

Η υστέρηση αυτή έναντι των στόχων οφείλεται αποκλειστικά στα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά το μήνα Δεκέμβριο, περίπου 570 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την καθυστέρηση απόδοσης εσόδων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμάται ότι θα αποδοθούν στους πρώτους μήνες του 2014.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 52,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

«Συμπερασματικά, τα έσοδα διαμορφώνονται στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Η επίτευξη αυτή, εντός του 6ου συνεχόμενου έτους ύφεσης, συνιστά θετική προοπτική και επιτρέπει συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική, αισιοδοξία και για το επόμενο έτος», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, στο ύψος του Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί επιπλέον 642 εκατ. ευρώ, που αφορούν επιστροφές παρελθόντων οικονομικών ετών.

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι οι επιστροφές αυτές, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καλύπτονται από την ειδική πίστωση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Συμπερασματικά, οι συνολικές επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,2% έναντι του 2012.

Τέλος, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή 7,3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 1,8% χαμηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

  • Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από ξένους οίκους

JP Morgan και Insight Investment Management υπογραμμίζουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, με την πρώτη να βλέπει συνέχιση του ράλι στο Χ.Α. και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, και τη δεύτερη να δηλώνει ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει το ράλι για τρεις λόγους, τονίζει η JP Morgan :

  • α) οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες στις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες αγορές ,
  • β) το ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2007 με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειώνονται περαιτέρω και
  • γ) η Ελλάδα σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο underweight στις αναδυόμενες αγορές καθώς μόλις το 2% των επενδυτών δηλώνει στάση οverweight στην Ελλάδα, με το 87% να δηλώνει underweight.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι πρόωρες εκλογές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα το 2014, με την πιθανότητα να τοποθετείται πάνω του 50%.

Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, η ανάπτυξη θα αποτελέσει πρόκληση-κλειδί για την Ελλάδα, ενώ η πιο αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη ή τα πιθανά προβλήματα σε άλλες χώρες της περιφέρειας αποτελούν επίσης κινδύνους για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, προσθέτει η JP Morgan.

Από τις ελληνικές μετοχές, επιλέγει την Τραπεζα Πειραιώς την οποία και εντάσσει στις 10 κορυφαίες επιλογές των αναδυόμενων αγορών και δίνει σύσταση overweight και τιμή-στόχο 2 ευρώ, και τη ΔΕΗ η οποία έχει την χαμηλότερη αποτίμηση στην περιοχή της Ευρώπης εκτός Ρωσίας.

Ο κίνδυνος γύρω από τους ελληνικούς τίτλους έχει υποχωρήσει μετά το PSI το 2012, όπως επισημαίνει ο Γκάρεθ Κολσμιθ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Insight Investment Μanagement, θυγατρικής της Bank of New York Mellon

Όπως προσθέτει, η εταιρεία του θα προχωρήσει σε επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα εάν η χώρα εκδώσει πενταετείς τίτλους στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα τονίζει ότι είναι επιφυλακτικός για τα πορτογαλικά ομόλογα, λόγω της μάχης που δίνει η χώρας να εφαρμόσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, είπε.

Όπως σημειώνει «είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί για την Πορτογαλία επειδή ανησυχούμε για το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Υπάρχει μια ένταση μεταξύ της κυβέρνησης που θέλει να κάνει το σωστό και ένα συνταγματικό δικαστήριο, που εξακολουθεί να αντιτίθεται με πολλές από τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής».

  • Στουρνάρας: θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

Έχουμε πετύχει το 80% των στόχων μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι σκοπεύει να μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το 2014. Η τρόικα θα έρθει σε λίγες ημέρες τόνισε, ενώ είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια περί απομάκρυνσής του.

Για πρώτη φορά είμαστε πάνω από τους στόχους και αν συνεχίσουμε έτσι τότε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί σε βελτίωση της ζωής των πολιτών, είπε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι».

Έχουμε πετύχει το 80% των στόχων μας στο δημοσιονομικό κομμάτι, συνέχισε ο υπουργός και εμφανίσθηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο γενικευμένων μειώσεων φόρων στη παρούσα στιγμή.

«Θα πέσουμε έξω στους δημοσιονομικούς στόχους αν μειώσουμε κι άλλο φόρους» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας για την καθυστέρηση της τρόικα είπε ότι αυτή «θα έρθει σε λίγες ημέρες, θέλουμε να καθυστερήσει για να έχουμε τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου».

Επίσης ανέφερε ότι η τελευταία επισκόπηση της τρόικας «έχει καθυστερήσει γιατί δεν δεχόμαστε να συναινέσουμε σε πολιτικές που μπορούν να προχωρήσουν σε πολύ πιο ήπιο τρόπο».

«Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup της 27ης Φεβρουαρίου» δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο φόρο ακινήτων είπε ότι είναι πιο ελαφρύςαπό τον προηγούμενο και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μια χώρα να μην έχει φόρο ακινήτων. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα είναι περίπου στον μέσο όρο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Επιπλέον δήλωσε ότι στα προσεχή έτη δεν αποκλείεται, όταν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι να καταστεί εφικτό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων.

Ωστόσο τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα «σκοπεύουμε να μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το 2014».

Αναφερόμενος στις ομαδικές απολύσεις είπε ότι είναι κάτι που δεν απασχολεί σήμερα τις επιχειρήσεις.

«Είπαμε στην τρόικα ότι ουδεμία επιχείρηση θέτει το θέμα. Εκτιμώ ότι η τρόικα θα δεχθεί να μην γίνουν ομαδικές απολύσεις» είπε ο κ.Στουρνάρας.

Για το «κούρεμα», του χρέους ανέφερε ότι το σύνταγμα των δυτικών χωρών δεν επιτρέπει κούρεμα του χρέους και συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητηθεί κάτι τέτοιο από φτωχότερες χώρες.

Υπάρχουν, συνέχισε, εναλλακτικοί τρόποι για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να βάλει σε κίνδυνο το ευρώ.

«Με μονομερή διαγραφή χρέους σημαίνει ότι βγαίνεις από το ευρώ» δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό που «θέλουμε είναι μείωση του χρέους και θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά στα σενάρια εφημερίδων περί απομάκρυνσής του από το υπουργείο και την τοποθέτησή του στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας, απάντησε ότι δεν σκέπτεται και δεν τον αφορούν αυτά τα σενάρια.

«Εγώ δίνω μάχη για την οικονομία και έχω μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων μπροστά μου. Δεν με αφορούν τα σενάρια περί απομάκρυνσής μου».

Υποστήριξε ότι έχει άριστες σχέσεις με τους βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ το ίδιο υποστήριξε για τις σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κριτική των δύο κομμάτων δεν στρέφεται σε εμένα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάνει τη δουλειά του με τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη στήριξη του στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Η Σακελλαρίου δεν ανήκε στο συμβούλιο που πήρε αποφάσεις στο Τ.Τ.» σχολίασε λέγοντας ότι έκανε ότι μπορούσε για να διασώσει αυτά τα δάνεια.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να μπορέσει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εφόσον αυτό χρειάζεται.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests να μας πουν ποιες τράπεζες και αν χρειάζονται κεφάλαια» κατέληξε.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr