Βρούτσης: ευρύτατο πρόγραμμα κατά της ανεργίας

Προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους αναμένεται να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2014, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώσαν το ΚΕΠΕ και η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» με θέμα την ανεργία.

Ο κ. Βρούτσης έθεσε την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014, προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης εντός του έτους, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020.

Εστίασε ειδικότερα σε ένα νέο πρόγραμμα, με το οποίο θα δοθεί -όπως είπε- η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

«Έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το Μάιο», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόγραμμα θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 θα προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 από το νέο ΕΣΠΑ.

Η δράση θα αφορά είτε την απευθείας προσφορά εργασίας, είτε τη στοχευμένη ενίσχυση των προσόντων των συμμετεχόντων με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες με ορίζοντα το 2016, κάτι που - όπως αναγνώρισε - δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Τόνισε πάντως ότι η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και τόνωση της ανταγωνιστικότητάς, και αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων.

Σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το ισχύον πλαίσιο χρειάζεται εξορθολογισμό, καθώς «πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανώνουν την παραγωγική τους δομή», όταν π.χ. χρειάζεται να συρρικνώσουν μια δραστηριότητά τους και να επεκτείνουν μια άλλη. Ξεκαθάρισε πάντως ότι μέλημα του υπουργείου είναι να αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού που απομακρύνουν και να συνεισφέρουν με ενεργό τρόπο στη διαδικασία αποκατάστασής τους.

Ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα των ελέγχων στην αγορά εργασίας, που όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μειωθούν οι καταγγελίες για τη μη πληρωμή δώρου Χριστουγέννων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, το 2013 έγιναν καταγγελίες για 719 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν δώρο στους εργαζομένούς τους, έναντι 1.450 πέρυσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

Σ. Ρομπόλης: Πολύ δύσκολα η ανεργία θα πέσει κάτω από το 17% έως το 2026

Στη δική του ομιλία, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης προέβη στην εκτίμηση πως «μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%». Ο κ. Ρομπόλης μίλησε για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η οποία, κατά τη γνώμη του, δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, αλλά αυξάνει τους φτωχούς και τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Θ. Αμπατζόγλου: Σύντομα θα μειωθούν οι εξωφρενικοί δείκτες ανεργίας

Στη δική του παρέμβαση πάντως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θοδωρής Αμπατζόγλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα, θα υπάρξει μείωση των εξωφρενικών, λόγω ύφεσης, δεικτών της ανεργίας». Ο κ. Αμπατζόγλου μίλησε επίσης για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με το κέντρο βάρος να πέφτει στους νέους.

Κ. Μίχαλος: Η ανταγωνιστικότητα δεν διαμορφώνεται μόνο από το μισθολογικό κόστος Στο φαινόμενο της υψηλής ανεργίας των νέων και κατ’ επέκταση στο λεγόμενο brain drain που πλήττει αυτήν την περίοδο τη χώρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Σημείωσε ακόμη πως η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν διαμορφώνεται μόνο από το μισθολογικό κόστος εργασίας και ανέφερε ότι οι εργοδότες δεν βρίσκουν ικανοποιητική προσφορά ως προς τις δεξιότητες των υποψήφιων εργαζομένων.

Χρ. Ιωάννου: Ορθές παραγωγικές επιλογές για νέες θέσεις εργασίας

Ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των παραγωγικών επιλογών σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας.Συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ελληνικό ζήτημα της απασχόλησης δεν ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό και ότι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται όσο γρηγορότερα γίνονται οι ορθές παραγωγικές επιλογές.

Γ. Καλογήρου: Τέσσερις πυλώνες για μια νέα διαδρομή

Σε τέσσερις παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν τους αντίστοιχους πυλώνες για μια νέα διαδρομή της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου.

Όπως είπε, αυτοί είναι η επένδυση στη γνώση, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και η συγκρότηση ενός αποτελεσματικού και ευφυούς κράτους.

Ο κ. Καλογήρου μίλησε επίσης για την ανάγκη να δημιουργηθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν

 

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στην απόδοση ΦΠΑ

Αλλάζει  ο τρόπος απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο δημόσιο. Με στόχο να υποβάλλονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ακόμη και από αυτούς που αδυνατούν να αποδώσουν το φόρο, στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν αλλαγές οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα:

-μελετάται η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ στις 26 του μήνα. Με βάση το σημερινό καθεστώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20η του επόμενου μήνα από αυτόν της φορολογικής περιόδου (τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μήνας για τις μεγάλες)

-αποδεσμεύεται πλήρως η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού φόρου. Με το ισχύον καθεστώς ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ να καταβάλει το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ.

-ο φόρος θα εξακολουθήσει να εξοφλείται σε δυο δόσεις αλλά με προσαύξηση. Η πρώτη δόση, σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του μήνα μέσα στον οποίο υποβάλλεται η εμπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ και η δεύτερη, εφόσον ο φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει το φόρο σε δυο δόσεις, θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα. Εφόσον ο φορολογούμενος κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας θα επιβαρύνεται –όπως και τώρα- με προσαύξηση 2% ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης θα χρεώνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Το πρόβλημα είναι οτι ένας στους τέσσερις υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ δεν την υποβάλει. Αυτό δημιουργεί τεράστιο διοικητικό κόστος στο φορολογικό μηχανισμό καθώς απαιτείται η διάθεση σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού για να εντοπίζονται όσοι δεν υποβάλλουν και να καλούνται για υποβολή της δήλωσης και καταλογισμό του φόρου.

Η μη απόδοση ΦΠΑ επισύρει και ποινικές κυρώσεις. Για μη απόδοση ποσού έως 3.000 ευρώ επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα. Για μη απόδοση ποσού από 3.000 έως 75.000 ευρώ επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον ενός έτους και για μη απόδοση ποσού άνω των 75.000 ευρώ επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 10 ετών ενώ εκδίδεται και ένταλμα σύλληψης του φορολογούμενου.

Επίσης τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους δεν υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ στην ώρα της. Πιο συγκεκριμένα:

-για έστω και μια ημέρα καθυστέρηση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

-Αν ο φορολογούμενος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα, εντός πενταετίας, δεύτερη φορά, το πρόστιμο διπλασιάζεται (2.000 για απλογραφικά και 5.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία) ενώ αν συμβεί και τρίτη φορά καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται (4.000 για απλογραφικά και 10.000 για διπλογραφικά βιβλία).

Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Νέοι κανόνες για δημόσιες συμβάσεις στην Ε.Ε.

Νέους, αυστηρότερους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και την καταπολέμηση του «κοινωνικού ντάμπινγκ» ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο. Είχαν προηγηθεί πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, 3.000 τροπολογίες και 120 ραντεβού των εισηγητών με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων ή επιχειρηματικών οργανώσεων.

Επιπλέον, οι αντιδράσεις κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη - και στην Ελλάδα - ανάγκασαν την Ε.Ε. να εξαιρέσει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της νέας οδηγίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η οδηγία προκαλούσε και εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού φαίνεται να αλλάζει εκ βάθρων την ισχύουσα νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ε.Ε., όπως παρατηρεί η Deutsche Welle.

Πρώτη μεγάλη αλλαγή: Καταργείται, ή τουλάχιστον αποδυναμώνεται, η αποκαλούμενη «δικτατορία της χαμηλότερης τιμής», δηλαδή η βασική αρχή που μέχρι σήμερα όριζε ότι «τη δουλειά την παίρνει ο πιο φθηνός». Το κριτήριο φαινόταν λογικό, αλλά δυσχεραίνει την επιλογή, όταν για παράδειγμα ένας παιδικός σταθμός ήθελε να επιλέξει προμηθευτή με κύριο κριτήριο την υψηλή διατροφική αξία του παιδικού φαγητού και όχι τη χαμηλή τιμή.

Όπως εξηγεί ο εκ των εισηγητών του Κοινοβουλίου Μαρκ Ταραμπέλα, «πράγματι αλλάζει το μέχρι σήμερα καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο η χαμηλή τιμή ήταν το βασικό κριτήριο. Τώρα λέμε ότι κριτήριο επιλογής είναι η “οικονομικά πιο επωφελής προσφορά”, δηλαδή εκείνη που μακροπρόθεσμα εξασφαλίζει την καλύτερη σχέση κόστους και απόδοσης. Επιπλέον καθιερώνουμε για τις αρμόδιες υπηρεσίες νέα ψηφιακά εργαλεία- εξοικονομώντας και χαρτί- αλλά και νέους κανόνες διαφάνειας, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν με βάση το συμφέρον του πολίτη».

Μείωση της δύναμης του εμπορικού στόλου

Μείωση 2,5% παρουσίασε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, τον Νοέμβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2012, έναντι μείωσης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, τον Νοέμβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2012, αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης
πηγή: www.minpress.gr