ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 959

 

 

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους έως 485 δις ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους έως 485 δις ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Την έρευνα συνυπογράφουν ο Γερμανός Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα από το Stern School of Business της Ν.Υόρκης.

Έχοντας εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία των 109 από τις 124 τράπεζες της ευρωζώνης που θα υποβληθούν μέσα στο 2014 στα αποκαλούμενα «τεστ αντοχής» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες αυτές παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό συνολικού ύψους 770 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να θωρακιστούν ενόψει μίας πιθανής μελλοντικής κρίσης.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης έχουν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται επιπλέον 285 δις ευρώ, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο κενό καταγράφεται στη Γερμανία και ιδιαίτερα στις Landesbanken: Πρόκειται για πρώην κρατικές, περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αντικειμένου και στην προσπάθειά τους αυτή, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, επεκτάθηκαν σε χρηματοδοτήσεις στις οποίες δεν είχαν εμπειρία (ιδιαίτερα στη ναυτιλία) με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει σήμερα μεγάλες επισφάλειες.

Κίνδυνος για την ευρωζώνη;

Με αφορμή την έρευνα, αναλυτές δηλώνουν στην Süddeutsche Zeitung ότι «αν υπάρχει σήμερα μία (ωρολογιακή) βόμβα στην ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία».

Σύμφωνα με τους Στέφεν και Αχαρύα οι τράπεζες στις τρεις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να ζητήσουν πρόσθετη κρατική βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση, ιδιαίτερα στην Ιταλία. Πάντως, οι δύο οικονομολόγοι εντοπίζουν προβλήματα και σε άλλες χώρες και κυρίως στην Κύπρο, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ισπανία.

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν είχε δηλώσει ότι «πιθανόν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα να μην έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες έχουν άνετη πρόσβαση στις αγορές και επομένως μπορούν να προμηθευθούν τα επιπλέον κεφάλαια που ενδεχομένως χρειάζονται.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει τους ένστολους για τις περικοπές των αποδοχών τους

Δικαιώνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας  και οι ένστολοι όλων των Σωμάτων για τις μειώσεις των αποδοχών τους που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012).

Η  Ολομέλειασε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών,  έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών, αστυνομικών, κ.λπ., αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.

Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ακυρώσουν τη σχετική απόφαση της Πολιτείας, λόγω αντισυνταγματικότητας.

Πάντως, το βάθος και η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με ακρίβεια στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία θα δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Deutsche Bank: Πάνω το δολάριο, πτώση στη Wall Street

Ανάλυσή για το δολάριο και τις προοπτικές του δημοσιεύει η γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank.

"Το 2013 το δολάριο, υποχώρησε, οι αναδυόμενες οικονομίες βρέθηκαν σε κρίση, ενώ σταδιακά αποσύρθηκε η ποσοτική χαλάρωση (QE) της Federal Reserve", τονίζει.

"Το νέο... καθεστώς για το 2014 θέλει ένα δολάριο ισχυρό και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να παραμένουν σε κρίση, όπως στη δεκαετία του 1990", συμπληρώνει η Γερμανική τράπεζα, για να επισημάνει πως "επίκειται να σημειωθεί  μια σοβαρή διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο".

"Είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιηθεί η αναδική τάση στο αμερικανικό δολάριο προσεχώς και να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές εισροές στις ΗΠΑ", σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι τη δεκαετία του 1990, η Wall ενισχύθηκε, αλλά οι εισροές αυξήθηκαν μόλις το 1996...Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι παραμένει bullish για το δολάριο.

Η «μάχη» για τα φάρμακα

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων ζητά η Τρόικα, ενώ ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι δε συμφωνεί και ότι βρίσκεται στο πλευρό των φαρμακοποιών, οι οποίοι είναι έτοιμοι για σύγκρουση.

Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ελεύθερη διάθεση και τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ εκτιμούν πως ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα μας είναι διπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε να έχουμε. Κάτι, που -όπως υποστηρίζουν- έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακόμη, η Τρόικα ζητά μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την αδειοδότηση νέων φαρμακείων, γεγονός που κάνει τους φαρμακοποιούς να ετοιμάζονται για «πόλεμο». Μάλιστα, τάσσεται υπέρ στο να μπορεί να ανοίξει ένα φαρμακείο και ένας που δεν είναι επαγγελματίας.

Την ίδια ώρα, την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ειδών από καταστήματα που δεν έχουν φαρμακοποιό, εκφράζει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δέχεται πιέσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάρτιση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που θα ανέβουν στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά, πιέζει, ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, να υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Βέβαια, ακόμη και εάν υπάρξει νομοθεσία για πλήρη απελευθέρωση, μόνο ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) μπορεί να καταρτίσει τη λίστα βάσει της οποίας θα καθοριστεί ποια φάρμακα μπορούν να πωλούνται από τα σουπερμάρκετ και ποια όχι.

ΑΠΟΨΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πρόσφατα πληθαίνουν οι φωνές για ‘‘τέρμα στη λιτότητα’’, ‘‘τέλος στο μνημόνιο’’ κ.ο.κ. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε δημόσια, παρόμοια θέση. Από την άλλη πλευρά οι δανειστές παρουσιάζουν μια ανελαστική και σκληρή στάση αμφισβητώντας το μέγεθος του πλεονάσματος, διατυπώνοντας απόψεις για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2015 και 2016 και ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για να ζητήσουν νέο μνημόνιο.

Όσο και αν η στάση των δανειστών είναι παράλογη, άλλο τόσο παράλογη είναι και οι στάση των ημετέρων. Δεν είναι αρκετό να εξορκίζουμε τη λιτότητα και το μνημόνιο, χρειάζεται να κάνουμε αυτά που πρέπει για να δώσουμε τέλος στο λιτότητα. Ο σοφός λαός λέει «δεν φθάνει να εξορκίζεις το σκοτάδι, άναψε ένα κερί».

Πριν ένα χρόνο ακριβώς, οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσαν εντολή στο ΚΕΠΕ και στο ΙΟΒΕ να συντάξουν εντός πενταμήνου μελέτη για το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας τα επόμενα χρόνια κάνοντας χρήση και των μελετών που έχουν συντάξει στο παρελθόν η McKinsey και η Boston Consulting Group για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της  Ελλάδος.

Το σχέδιο προέβλεπε τη μελέτη τριών κρίσιμων θεμάτων: το μακροοικονομικό πλαίσιο της οικονομίας το 2020, δηλαδή τους στόχους για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας για το 2020, τους κλάδους που θα αποτελέσουν το μοχλό της ανάπτυξης και θα διασφαλίσουν την επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων, και τέλος με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί.  Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της μελέτης είχε ανατεθεί στο ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων).

Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης προβλεπόταν να είναι περίπου πέντε μήνες, ώστε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Πρόσφατα, πριν τρείς περίπου μήνες, σε ομιλία του ο Jeffrey  Sachs, του Columbia University, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας που να στηρίζεται στις εξαγωγές γιατί στα προσεχή χρόνια τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική κατανάλωση δεν μπορούν να αυξηθούν.  Κατά τον Jeffrey  Sachs, μόνο ένα νέο αναπτυξιακό  μοντέλο της οικονομίας με έμφαση στις εξαγωγές μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, να βγάλει την οικονομία από την κρίση και να ενισχύσει την απασχόληση και το εισόδημα, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όμως, αυτό το μοντέλο χρειάζεται σοβαρή μελέτη ως προς την υλοποίησή του, ειδικότερα στα θέματα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που να υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού από μια οικονομία με έμφαση στις υπηρεσίες σε μια οικονομία με έμφαση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, τον τρόπο και το είδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την επιλογή των παραγωγικών τομέων αιχμής, ώστε να προκύπτει η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους με αδιάσειστα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα .

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση, δεν έχουμε δει να έχει δημοσιοποιηθεί κάποιο σχέδιο για το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που στην πράξη είδαμε, όσον αφορά στις επενδύσεις Ελλήνων, είναι τα στοιχείς που δείχνουν ότι τα όποια μικρά διαθέσιμα κεφάλαια, διατίθενται σε μεγάλο βαθμό για ίδρυση καρετεριών, κομμωτηρίων και σουβλακερί.

Αποτέλεσμα της έλλειψης αναπτυξιακού σχεδιασμού,  είναι να υπονομεύεται η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας με την τρόϊκα και να είναι άνευ ουσίας οι εξορκισμοί του μνημονίου και της λιτότητας.

Βασίλης Βαλαμβάνοςπηγή: www.minpress.gr