Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, προέβη στην καταστροφή παράνομων τσιγάρων, καπνού και μηχανημάτων παραγωγής παραποιημένων τσιγάρων, που φυλάσσονταν σε αποθήκη που είχε παραχωρήσει η εταιρεία Παπαστράτος από το 2009 για το σκοπό αυτό. Η καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Παπαστράτος, στο πλαίσιο της εκστρατείας της κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια τσιγάρα και 30 τόνοι καπνού, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε πλέον των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα παραποιημένα τσιγάρα είναι αμφιβόλου ποιότητος και ως εκ τούτου εγκυμονούν επιπλέον κινδύνους για την υγεία των καπνιστών.

Το ΣΔΟΕ, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες διωκτικές Αρχές (Τελωνεία, Λιμενικό, Αστυνομία), έχει επανειλημμένα καταφέρει σημαντικά κτυπήματα ενάντια στα κυκλώματα λαθρεμπορίας και έχει κατασχέσει μεγάλες ποσότητες λαθραίων και παραποιημένων τσιγάρων, σε ένα τομέα που ως γνωστόν σχετίζεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα.

Κατά το έτος 2013, στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν 250 έλεγχοι, βρέθηκαν 78 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 119 λαθρεμπορίες. Κατασχέθηκαν 139.238.500 τεμάχια τσιγάρων και 994 κιλά κομμένου καπνού.

Το ΣΔΟΕ συνεχίζει τη δράση του για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμενο με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.