οικονομική ενημέρωση taxpress

  • ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROGROUP

Ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελέστηκε καλύτερα από κάθε προσδοκία, γεγονός που μας επιτρέπει να ζητήσουμε μείωση των απαιτήσεων όσον αφορά την κάλυψη των κενών για την περίοδο 2015 – 2017», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Για την αξιολόγηση της τρόικας που εκκρεμεί (άρχισε το Σεπτέμβριο του 2013 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί) θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο υπουργός, από τις οποίες  αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.

«Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε προ ημερών ο κ. Στουρνάρας.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Πληροφορίες από την ηλεκτρονική επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αναφέρουν ότι οι δανειστές ανεβάζουν τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 στα 1,5 δισ. ευρώ και στα 3 δισ. ευρώ για το 2015.

Στο πλαίσιο της κάλυψης του κενού των 1,5 δισ. ευρώ, η τρόικα έχει απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Στα φλέγοντα ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των απολύσεων και ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία η σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς και η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012.

  • ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΑΒΟΣ

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές! Το σχέδιο αυτό  επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα εκτιμά πως με η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με διευθέτηση του χρέους και τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αποτελέσει ισχυρά πολιτικά όπλα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Συγκεκριμένα συζητείται το ύψος της έκδοσης να είναι 2 έως 4 δισ. ευρώ και να καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέσω συμφωνίας με ιδιώτες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν θα είναι άνω του 7% και μικρότερο του 5% ενώ τα ομόλογα θα είναι 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως όποια κεφάλαια αντληθούν να διοχετευτούν αποκλειστικά στην κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού.

  • Οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν – Άρθρο του γερμανικοού  περιοδικού Wirtschaftswoche

«Η χρεοκοπημένη χώρα του ευρώ θέλει να επιστρέψει φέτος στις αγορές, αλλά οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν και σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό», αναφέρει ρεπορτάζ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που δημοσιεύει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, υπό τον τίτλο «Θέμα ταμπού η Ελλάδα».

Το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου στις αγορές πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα τεστ, να δει πόσα ζητάνε οι αγορές για να τη δανείσουν», ωστόσο, «από άποψη ευρωπαϊκής εποπτείας έχουμε ακόμα δρόμο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Αθήνα.

Στο δημοσίευμα του Wirtschaftswoche αναφέρεται ότι ο Μπάρι Άιχενγκριν, οικονομολόγος από το Μπέρκλεϊ απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. «Η χώρα έχει συχνά διαψεύσει ελπίδες. Ενδεχομένως η Αθήνα χρειάζεται απλώς χρόνο» απάντησε σηκώνοντας τους ώμους, σημειώνει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναφέρθηκε μόνο μια φορά σε μια πολλά υποσχόμενη ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων, παρά το γεγονός ότι ήταν η χώρα στην οποία εκδηλώθηκε η κρίση και υπήρχαν θέματα να συζητηθούν.

«Η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει επιτέλους ανάπτυξη και θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία και το χρέος. Πώς συμβιβάζονται αυτά με το γεγονός ότι η χώρα ανακοίνωσε την επιστροφή της στις αγορές στο τέλος του χρόνου;», ερωτά τον καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος απαντά: «Φοβάμαι πως δεν συμβιβάζονται. Ακόμη και με την υποστήριξη της ΕΚΤ, θα πρόκειται για μικρά ποσά, με μικρές περιόδους αποπληρωμής και θα είναι δύσκολο να βρεθούν επενδυτές. Κατά πόσο ισχύουν οι αισιόδοξες προβλέψεις, αυτό το γνωρίζουν μόνον οι Έλληνες».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, «ήταν απολύτως προετοιμασμένος για τη συνέντευξη, με πληθώρα στοιχείων και εγγράφων αλλά χωρίς θετικές απόψεις για τους διαδόχους του: «Το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα με την τρόικα ήταν βιαστικό και πρόωρο. Η χώρα είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά. Το αποτέλεσμα ήταν να συμφωνήσει σε μια καταστροφή και για τις δύο πλευρές. Η μεγάλη αύξηση του χρέους οδήγησε σε ένα νέο πρόγραμμα που και αυτό ήταν ελάχιστα αποτελεσματικό».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, εάν αντί για κούρεμα, διοχετευόταν χρήμα στην πραγματική οικονομία, η ύφεση θα είχε τελειώσει το καλοκαίρι του 2012 και το χρέος θα βρισκόταν στο 157%, το οποίο είναι 23% αυτού που καταγράφεται σήμερα. Ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνει ότι οι αριθμοί της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% είναι πολύ αισιόδοξοι».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου από πού προέρχονται αυτοί οι αισιόδοξοι αριθμοί, ο κ. Ρόγκοφ αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ήταν πάντα σωστές, ενώ ο κ. Άιχενγκριν απάντησε χαμογελώντας και αφήνοντας τις ερμηνείες για άλλους, λέγοντας, «αυτό επιλέχθηκε από την Ευρώπη».

Ο κ. Χριστοδουλάκης προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο η Ευρώπη να εξέλθει διχασμένη από τις εκλογές του Μαΐου, καθώς σε οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως η Ολλανδία, Φινλανδία, ακόμη και η Γερμανία, διαμορφώνεται διάθεση εναντίον των «άχρηστων Ελλήνων», ενώ στην Ελλάδα, ακραία κόμματα προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους πολίτες εναντίον των «αδίστακτων Ευρωπαίων».

Ο πρώην τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ περιγράφει μάλιστα τις Ευρωεκλογές ως την μεγαλύτερη πρόκληση εντός του 2014 μαζί με τα στρες-τεστ των τραπεζών και προβλέπει ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα κερδίσουν μεγάλη δύναμη, γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει την λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο βρίσκονται, αναφέρει το ρεπορτάζ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, ακόμη και η Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς καλλιεργεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης συναισθήματα κατά των Βρυξελλών και του ευρώ και θα μπορούσε με μια εκλογική επιτυχία να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC), σύμφωνα με την οποία στο τέλος του έτους το 40% των δανείων δεν θα εξυπηρετείται, για να επισημάνει ότι έτσι αυξάνεται η πίεση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει θετική διάθεση.

«Με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, ελπίζει ότι θα καταφέρει να περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Την ίδια ώρα θέλει να εμφανίζεται ως σκληρός διαπραγματευτής με τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει τους εταίρους του ότι, αν δεν δώσουν μια ένδειξη ότι προτίθενται να βοηθήσουν στην μείωση του χρέους, είναι πιθανό αυτό να πληρωθεί στις κάλπες του Μαΐου», συνεχίζει το ρεπορτάζ και επισημαίνει ως πρόβλημα το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ των παραχωρήσεων και της αυστηρής στάσης προς τις χρεοκοπημένες χώρες, καθώς «οι μεγάλες υποσχέσεις μπορεί να στείλουν στην Δυτική Ευρώπη τους ψηφοφόρους στους ευρωσκεπτικιστές».

«Οι υποτιθέμενες καλές ειδήσεις από την Αθήνα είναι το ίδιο βολικές για τις χώρες-πιστωτές όσο και για τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η ανάπτυξη έρχεται, τα δάνεια θα αποπληρωθούν. Αυτή η είδηση ακούγεται ευχάριστα», καταλήγει το δημοσίευμα.

  • «ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Τα σχέδιά του για τις μη συμβατικές πολιτικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ΕΚΤ στην περίπτωση που οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη εντείνονταν, παρουσίασε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας από το Νταβός της Ελβετίας ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως εάν η κρίση αποπληθωρισμού παγιωνόταν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει αγοράζοντας τραπεζικά δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να παραμείνουν υποτονικές και οι πληθωριστικές προσδοκίες ευρέως ευθυγραμμισμένες , ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση όπου και όταν χρειαστεί.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη δεν αποτελούν τις μόνες κινήσεις της ΕΚΤ έναντι του κινδύνου του αποπληθωρισμού.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εάν η κρίση αποπληθωρισμού παγιωνόταν η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει αγοράζοντας τραπεζικά δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έτσι, θα αντιμετωπιζόντουσαν πολλά από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο δανειακός κατακερματισμός στην Ευρωζώνη και η μη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς , καθώς η ΕΚΤ θα «τύπωνε» χρήμα δια της πλαγίας οδού αγοράζοντας κρατικά ομόλογα ή εταιρικούς τίτλους, τροφοδοτώντας έτσι την εγχώρια ζήτηση.

Πάντως, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μαζική τιτλοποίηση τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό κλάδο και ότι για να εφαρμοσθεί το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να προϋπάρξει η τιμολόγηση και η εμπορία των εν λόγω τίτλων.

  • ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Μπορεί οι μεσίτες να τα βλέπουν όλα… μαύρα σε ό,τι έχει σχέση με την πορεία των αγοραπωλησιών ακινήτων και το 2014, δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τους αναλυτές των τραπεζών, οι οποίοι βλέπουν ήδη σημάδια βελτίωσης και επιβράδυνση του ρυθμού της πτώσης των τιμών, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2013, έστω κι αν οι αγοραπωλησίες ήταν δραστικά μειωμένες χωρίς να ξεπερνούν τις 22,5 χιλιάδες για το σύνολο του 2013, έναντι 148,2 χιλ. το 2007

Μάλιστα, οι αναλυτές της Alpha Bank σε σχετική ανάλυσή τους για την πορεία της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας, επισημαίνουν ότι εντός του 2014 θα υπάρξει σταθεροποίηση και διαφωνούν ριζικά με την πρόσφατη εκτίμηση του γνωστού οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η πτώση σωρευτικά θα ξεπεράσει το 42% από την αρχή της κρίσης:

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι επίκειται νέα πτώση των τιμών των ακινήτων της τάξης του -10% το 2014, επιπλέον της πτώσης κατά -32,5% που ήδη έχει σημειωθεί στην περίοδο 2009-2013, όπως φαίνεται να προβλέπει η Fitch. Αλλωστε, ο ρυθμός της πτωτικής πορείας ήδη περιορίστηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2013 στο -9,2% (-8,4% για τα παλαιά ακίνητα) και μάλιστα στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για την αγορά ακινήτων που ίσχυσαν κατά το περασμένο έτος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της πτώσης των τιμών, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στο 4ο 3μηνο 2013 και να ενισχυθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2014, όπου οι αναγκαστικές πωλήσεις διαμερισμάτων (για κάλυψη τρεχουσών αναγκών ρευστότητας) θα περιοριστούν με τη συμβολή και της ενίσχυσης των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και της πολύ μικρότερης φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων από φόρους επί των ακινήτων.

  • ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΕ «ΚΟΝΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση με την οποία θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρόκειται να απευθύνει η γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ρεύματος (ΕΒΙΚΕΝ) που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, Δευτέρα.

Η συνεδρίαση γίνεται ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Παρασκευή γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ με αντικείμενο την τιμολόγηση της εταιρείας Αλουμίνιον, η οποία θεωρείται από τη βιομηχανία ως πυξίδα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία απέναντι στο σύνολο της βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους, υποδεικνύει ότι η αγορά είναι ελεύθερη συνεπώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικό προμηθευτή εντός και εκτός Ελλάδος και απορρίπτει την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας αναφορικά με την τιμή πώλησης της ενέργειας προς την «Αλουμίνιον» υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς τον συγκεκριμένο όμιλο.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή πρόταση προς την ΕΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων με αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την ευρωπαική πολιτική για το κλίμα, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η ελληνική Προεδρία έχει στα χέρια της στοιχεία και μελέτες που αποδεικνύουν όχι μόνο ότι η Ευρώπη έχει το συγκριτικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ, Κίνα, κλπ. αλλά και ότι στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος είναι ακόμα υψηλότερο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιτείνοντας το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας, σε περίοδο βαθιάς, παρατεταμένης ύφεσης, όπου η εξωστρέφεια αναγνωρίζεται ως μοναδική διέξοδος.

Ελπίδες για μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στηρίζουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις στη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για μείωση του κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr