οικονομική ενημέρωση taxpress

 

  • ΥΠΟΙΚ: Στο ένα δις το πρωτογενές πλεόνασμα!

Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ, πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις, μπορεί να εμφανίσει ο προϋπολογισμός του 2013, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters.

Ο προϋπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ.

«Τα στοιχεία από τη γενική κυβέρνηση, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία είναι καλά και για το λόγο αυτό το πλεόνασμα μπορεί να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι συζητήσεις για τη μείωση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά τον Απρίλιο.

  • Τραπεζικές διευκολύνσεις σε σεισμοπαθείς

Διευκολύνσεις για τους σεισμοπαθείς σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως έκανε γνωστό, οι τράπεζες-μέλη της αποφάσισαν να δοθεί δίμηνη αναστολή (από την 27η Ιανουαρίου) στην καταβολή των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους ή κατοικούν μόνιμα, ή έχουν την έδρα τους εκεί, αποφάσισαν να δώσουν οι τράπεζες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα τοπικά καταστήματα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014.

  • Τραπεζικός Κώδικας Δεοντολογίας για «κόκκινα δάνεια»

Κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες όσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν δυσκολία στην αποπληρωμή των οφειλών τους θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά σε ερώτηση της Βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Χρυσοβελώνη.

Όπως σημειώνει ο Υφυπουργός στον Κώδικα Δεοντολογίας θα προσδιορίζονται οι όροι «συνεργάσιμος δανειολήπτης»» και «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» ώστε με βάση αυτούς να γίνονται αναδιαθρώσεις δανείων.

Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εκδώσει οδηγίες προς τους δικαστές για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2014 πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών και Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα είναι «το μόνο υπό σύσταση όργανο επιλαμβανόμενο θεμάτων διαχείρισης ιδιωτικού χρέους».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα περιλαμβάνει τα αποδεκτά έξοδα διαβίωσης, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη κατά των οφειλετών.

Επίσης θα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, τις διαδικασίες αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, όρους επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών, και σε αυτές θα αξιοποιούνται οι ορισμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», των οποίων θα γίνεται χρήση κατά τη λήψη αποφάσεων των τραπεζών με παροχή λύσεων/αναδιαρθρώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής.

Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, όπως και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ξεκαθαρίζουν στις απαντήσεις τους ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει οδηγίες στους Έλληνες δικαστές για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα.

«Δεν υπάρχει πρόθεση έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών», αναφέρει ο Θ. Σκορδάς και προσθέτει ότι «κανένα Υπουργείο δεν υποστηρίζει την έκδοση τέτοιων οδηγιών και σε ουδεμία διαβούλευση με την τρόικα έχουν προβεί προκειμένου να συμφωνηθούν τυποποιημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων».

Εν τω μεταξύ στα 40 δισ.ευρώ ανέρχονται τα δάνεια ιδιωτών που έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα ρύθμιση προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτησή τους. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται ευρεία γκάμα κινήσεων, από ήπιες παρεμβάσεις ως και αναδιαρθρώσεις με την τυπική έννοια, οι οποίες αποτυπώνουν την ανάγκη και των ίδιων των τραπεζών να διατηρήσουν «εν ζωή» κατά το δυνατόν περισσότερες δανειακές συμβάσεις.

Η επιβράδυνση στο ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών συνεχίζεται, με τον απόλυτο αριθμό αυτών να παραμένει όμως υψηλός και να αυξάνεται. Ενδείξεις αποκλιμάκωσης θα καταγραφούν τουλάχιστον έξι μήνες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και μέχρι τότε, η προσπάθεια των τραπεζών επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των δανείων με τρόπο ώστε να «συντηρούνται» σε εξυπηρέτηση.

Υπό την τυπική έννοια, δηλαδή των ρυθμίσεων που ορίζονται ως τέτοιες από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχει περάσει το 10% των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ενώ συνολικά, οι παρεμβάσεις όλων των ειδών που οδηγούν κατά κύριο λόγο σε μείωση της μηνιαίας δόσης ώστε να είναι εφικτή η καταβολή της, υπολογίζεται ότι αφορούν ως και το 40% των δανείων προς ιδιώτες.

  • Νέα νομοθεσία για ενυπόθηκα δάνεια από το Ecofin

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και ενίσχυση των δικαιωμάτων τους στον τομέα των ενυπόθηκων δανείων θα επιφέρει η νέα κοινοτική οδηγία που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., και η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη σε δύο χρόνια.

Η απόφαση ελήφθη  με ειδική πλειοψηφία - καθώς απείχαν Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λετονία - ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με τη νέα οδηγία ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του μια περίοδο 7 ημερών, η οποία θα αφορά είτε περίοδο μελέτης και λήψης απόφασης πριν από τη σύναψη της σύμβασης πίστωσης, είτε περίοδο για την άσκηση δικαιώματος υπαναχώρησης μετά τη σύναψη της σύμβασης, είτε συνδυασμό των δύο.

Διασφαλίζεται δε, ότι οι αγοραστές ακινήτων θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με το πραγματικό κόστος που ενέχει μια υποθήκη και ότι θα προστατεύονται καταλλήλως στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Η νομοθεσία θα προστατεύει εν μέρει τους αγοραστές και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν. Ετσι, για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr