ΠΟΛ.1043/23.01.2015
Διαγραφή προσαύξησης 2% της δεύτερης δόσης του χρεωστικού υπολοίπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τις πρώτες φορολογικές  περιόδους 2014

 

 

Με αφορμή ερωτήματα για το παραπάνω θέμα και προκειμένου για την ομοιόμορφη εφαρμογή  παρέχουμε τις κάτωθι οδηγίες.

Σύμφωνα με το ν.4254/07.04.2014 (σχετ. ΠΟΛ. 1108/14.04.2014) η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού από χρεωστική δήλωση Φ.Π.Α. λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό ύψους εκατό ευρώ, ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό  της  δεύτερης  δόσης  καταβάλλεται  μέχρι  την  τελευταία  εργάσιμη  ημέρα  του επόμενου μήνα, από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης. Οι εν λόγω διατάξεις έχουν ισχύ για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.1.2014.

Από τα παραπάνω προκύπτει, η κατάργηση από 1.1.2014 της επιβάρυνσης με προσαύξηση 2% στο ποσό της δεύτερης δόσης του χρεωστικού ποσού της περιοδικής δήλωσης. Το ποσό αυτό (της προσαύξησης) μπορεί κατόπιν αιτήσεως των υποκειμένων στις Δ.Ο.Υ., να διαγραφεί ως αχρεωστήτως βεβαιωθέν και να επιστραφεί κατά το μέρος που τυχόν έχει καταβληθεί.

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ