Περισσότερο από τρία χρόνια θα πρέπει να περιμένουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκειμένου αυτός να φτάσει σε επίπεδα μεγαλύτερα κατά 29 ευρώ από εκεί που βρισκόταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 (751 ευρώ), δεδομένου ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει σταδιακή αύξηση η οποία πάντως το 2017 θα ανέρχεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι μέσα από κοινωνικό διάλογο και με την υψηλή επιστασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στο τέλος του 2015 κατά 10%, στο τέλος της επόμενης χρονιάς να αυξηθεί επίσης 10%, για να πάρει στο τέλος του 2017 την τελική μορφή με την τρίτη αύξηση κατά 10% και να ανέρχεται στα 780 ευρώ.

Ωστόσο, έντονα συζητείται και η σύσταση ενός νέου φορέα (που θα φέρει τον τίτλο του ανεξάρτητου) που θα μετράει τις συνέπειες των αυξήσεων στους μισθούς στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Ολα αυτά έχουν τεχνηέντως ενταχθεί στο e-mail Βαρουφάκη, όπου η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πορευτεί με μία («έξυπνη» βαφτίστηκε) προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισορροπεί μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση συντάσσεται με τη λογική της ασφάλειας και της ευελιξίας στην εργασία (flexicurity), που αποτέλεσε στη δεκαετία του 2000 τον «έξυπνο» τρόπο που οι αγορές επέβαλαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Κάπως έτσι, λοιπόν, στο e-mail γίνεται λόγος για «έξυπνη» μετάβαση.

Συντάκτης: efsyn.gr