Εμφανώς ικανοποιημένη αναχώρησε χθες τα ξημερώματα η ελληνική αντιπροσωπεία από το κτίριο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, καθώς η «επταμερής» έδωσε την πολιτική «εντολή» προς όλες τις κατευθύνσεις που επιθυμούσε η Αθήνα. Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου αποτελεί τη βάση όλων των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, ενώ τα υφεσιακά μέτρα και το e-mail Χαρδούβελη, μπήκαν και επισήμως στο «χρονοντούλαπο», και μάλιστα με τη «βούλα» των κορυφαίων ηγετών της ευρωζώνης.

 

 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το ύψος των κονδυλίων που θα δοθούν στην Αθήνα προκειμένου να απαλυνθούν οι «πληγές» που προκάλεσε η κρίση.

«Τρέχουν» για τις μεταρρυθμίσεις

Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, καλείται να συντάξει μετά τη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, δεσμεύτηκαν μάλιστα πως οι απαραίτητες διαδικασίες θα γίνουν άμεσα.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε και το υπογράφουν και οι επτά «πλευρές» που συμμετείχαν στη συζήτηση, όλοι αποδέχονται απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν το έργο τους και να το ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται στο κείμενο, σημειώνοντας ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Τσίπρας: «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί»

Ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. «Κυρίως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.

Συντάκτης: efsyn