Ανεβάζουν στροφές στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσουν πακέτο μεταρρυθμίσεων προς τους «θεσμούς» που θα ανοίξουν το δρόμο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Κοινό συμφέρον όλων «να επιτευχθεί η γρήγορη ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της» σημειώνει ο Γ. Βαρουφάκης.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πιθανότατα θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Εurogroup την Παρασκευή 27 Μαρτίου προκειμένου να εξεταστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να υποβάλει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην «επταμερής» διάσκεψη ο πρωθυπουργός.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν στη σύνοδο, την αποδέσμευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ.

Γ. Βαρουφάκης: «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία'»

Μήνυμα να εφαρμοστεί αμέσως η συμφωνία του Eurogroup, στέλνει μέσω ανάρτησης στο προσωπικό του ιστολόγιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά τη μίνι-σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μια «εξαιρετική ευκαιρία» σε «πρακτικό» επίπεδο για να επιτευχθεί πρόοδος.
Τονίζει πως είναι στο κοινό συμφέρον των χωρών της ευρωζώνης να επιτευχθεί η γρήγορη ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.
Τέλος, αναφέρει πως το πρώτο ζητούμενο είναι να δοθεί τέλος στις «τοξικές» έριδες και τριβές μεταξύ κρατών-μελών του ευρώ, όπως η Ελλάδα και η Γερμανία, συμπληρώνοντας πως αυτή η ανταλλαγή κατηγοριών «ωφελεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης».

«Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν σύντομα»

«Δεν υπάρχει ημερομηνία, ούτε καν η Δευτέρα, μέχρι την οποία αυτή η λίστα των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν. Αλλά αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν σχετικά σύντομα», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ Christiane Wirtz, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Βερολίνο.

Και συμπλήρωσε: ότι ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πρόοδο σχετικά με το ελληνικό πακέτο, ότι η Γερμανία ακόμα θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και ότι όλα τώρα εξαρτώνται από την Ελλάδα που θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Χρήματα θα πάρουμε εάν...

«Πρόοδο» χαρακτήρισε την ανανέωση της δέσμευσης της Ελλάδας να προσκομίσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ και τόνισε ότι «είναι ευχάριστο, διότι οι Έλληνες βρίσκονται και πάλι σε πορεία». Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν δεν έλθει ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων «τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα».

Οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εκβιάζονται, σημείωσε ο κ. Έτινγκερ μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Γερμανικό Ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι εάν υποβληθούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, «τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν πριν το τέλος του μήνα». Εάν αυτός ο κατάλογος (μεταρρυθμίσεων) δεν έλθει, «τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα» προειδοποίησε ο Γερμανός επίτροπος, αλλά επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην συμβεί ούτε μια σχεδιασμένη έξοδος αλλά ούτε ένα «ατύχημα» (Grexident).

O κ. Έτινγκερ δήλωσε ακόμη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι «ίσως χρειάζεται το "εγώ" του την επί ίσοις όροις νυχτερινή συνάντηση με τους αρχηγούς κυβερνήσεων».

Συντάκτης: efsyn.gr