Άρθρο 55 Μεταφορά της καταστατικής έδρας µίας SE ή µίας SCE

1. Η µεταφορά από την Ελλάδα σε άλλο κράτος - µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της καταστατικής έδρας µίας ευρωπαϊκής εταιρείας (SE) ή µία ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας (SCE) σύµφωνα µε τις διατάξεις των Κανονισµών 2157/2001 του Συµβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001 (Ε.Ε.Κ L 294/1/10.11.2001) και 435/2003 του Συµβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003 (Ε.Ε.Κ L 207/1/ 18.8.2003) αντίστοιχα, χωρίς λύση της εταιρείας ή σύσταση νέου νοµικού προσώπου δεν συνεπάγεται φορολογία των υπεραξιών που υπολογίζονται σύµφωνα µε την παράγραφο 8 του άρθρου 54 των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της SE ή της SCE, τα οποία προσαρτώνται σε µόνιµη εγκατάσταση αυτής στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά πωληθούν ή πάψουν να συνδέονται µε τη µόνιµη εγκατάσταση της SE ή SCE στην Ελλάδα ή µεταφερθούν σε άλλο κράτος - µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπεραξίες του προηγούµενου εδαφίου υπόκεινται σε φορολογία σύµφωνα µε τις γενικές διατάξεις.

2. Η µόνιµη εγκατάσταση που δηµιουργείται κατ’ εφαρµογή των διατάξεων της προηγούµενης παραγράφου, εξακολουθεί να υπολογίζει αποσβέσεις επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που προσαρτώνται σε αυτή, µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ως εάν δεν είχε γίνει η µεταφορά της καταστατικής έδρας.

3. Προβλέψεις ή αποθεµατικά που είχε σχηµατίσει η ευρωπαϊκή εταιρεία (SE) ή η ευρωπαϊκή συνεταιριστική εταιρεία (SCE) πριν από τη µεταφορά της καταστατικής έδρας της σε άλλο κράτος - µέλος και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήµατος και δεν προκύπτουν από µόνιµη εγκατάσταση αυτής στην αλλοδαπή, δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνο της µεταφοράς της καταστατικής έδρας στο όνοµα της SE ή της SCE, µε την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να εµφανίζονται αυτούσια στα βιβλία της δηµιουργούµενης µόνιµης εγκατάστασής της στην Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπόκειται σε φορολογία σύµφωνα µε τις γενικές διατάξεις.

4. Η µόνιµη εγκατάσταση διατηρεί τυχόν δικαίωµα µεταφοράς ζηµίας από παρελθούσες χρήσεις της SE ή της SCE, που µετέφερε την καταστατική της έδρα σε άλλο κράτος - µέλος σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος