Σταδιακή καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ

Δεν υπάρχει περίπτωση οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ να μην μπορούν να κάνουν ανάληψη το ποσό των 60 ευρώ ημερησίως από τη σύνταξή τους, διαβεβαιώνει ο διοικητής του ΟΑΕΕ Τ. Πετρόπουλος. Ετσι μπορεί σήμερα (μετά τις 11.00 για όσους τρέξουν από το πρωί) να κατατεθεί το μισό ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν μηνιαίως οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ωστόσο μέχρι την άλλη εβδομάδα (πιθανότατα και εντός αυτής) θα καταβληθεί και το υπολειπόμενο ποσό.

Το πρόβλημα στην καταβολή ολόκληρου του ποσού (ο ΟΑΕΕ χρειάζεται κάθε μήνα περί τα 260 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις στους 350.000 συνταξιούχους του) είναι περισσότερο τεχνικό. Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, ο Οργανισμός δεν κατάφερε να μαζέψει τα χρήματα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

Ετσι ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει αύριο ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ (επαναλαμβάνουμε ότι θα είναι ορατό στους δικαιούχους μετά τις 11.00 το πρωί) και το υπολειπόμενο ποσό των 130 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί μόλις είναι αυτό διαθέσιμο. Το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οφείλεται κυρίαρχα ότι δεν κατάφερε ο Οργανισμός να μαζέψει το ποσό για την καταβολή των συντάξεων εδράζεται στο Λογιστήριο του Κράτους που δεν μπόρεσε λόγω του κλεισίματος των τραπεζών να στείλει στον ΟΑΕΕ την κρατική επιχορήγηση για την καταβολή των συντάξεων. Από την άλλη, στο όλο πρόβλημα συνετέλεσε και το γεγονός ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν κατέβαλαν (επίσης λόγω του κλεισίματος) τις εισφορές τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει η διαβεβαίωση ότι το ποσό που καταβάλλεται υπερβαίνει κατά πολύ το ημερήσιο όριο αναλήψεων που έχει τεθεί και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πραγματικό πρόβλημα τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, δεδομένης της δραματικής κατάστασης που επέφερε το πνίξιμο που επιχειρούν οι δανειστές μέσω του κλεισίματος των τραπεζών με στόχο την καλλιέργεια φόβου στους Ελληνες ώστε να ψηφίσουν υπέρ του «ναι».

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος, efsyn.gr