.

Παρεμβάσεις, επαφές και... αναμονή για το χρέος

Συντάκτης: efsyn.gr

Συνεχείς διαβουλεύσεις με αντικείμενο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, οπότε και αναμένεται επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.

Το γεγονός ότι η συμφωνία είναι κοντά επιβεβαιώνεται από καθημερινές δηλώσεις, όπως του Γερούν Ντάισελμπλουμ που δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και του Τζέισον Φέρμαν, προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, που δήλωσε («Handelsblatt») ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία «διότι διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων της χώρας κατά βιώσιμο τρόπο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, και εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων.

Η συζήτηση για το χρέος «φούντωσε» χθες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρένγκλινγκ, όπου μεταξύ άλλων προτείνεται η εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM και στη συνέχεια δανεισμό της Ελλάδας με επιτόκιο 1% (αντί 3,5% που δανείζει σήμερα το ΔΝΤ).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη πτώση του ποσοστού χρέους της Ελλάδας, ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει το 73%. Αρκεί να συμφωνήσει και το ΔΝΤ, το οποίο προν το παρόν σιωπά.

Την ίδια ώρα, την Αθήνα ευνοούν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η οποία δεν επιθυμεί νέα κρίση στην Ελλάδα λίγο πριν από:

♦ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. (23 Ιουνίου)
♦ τις ισπανικές εκλογές (26 Ιουνίου) και
♦ ενώ η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται στον «αέρα».

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Euro Working Group (EWG), με την Ελλάδα να εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην ατζέντα του EWG βρίσκονται:

⇒ έμμεσοι φόροι: το κομμάτι του 1% του ΑΕΠ που λείπει από το βασικό «πακέτο» μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και η ψήφισή του αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

⇒ μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης ελλείμματος («κόφτης»): οι λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή, τη λειτουργία και το «μείγμα» των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα διέπουν τον προληπτικό μηχανισμό πρόκειται να συζητηθούν στο σημερινό EWG.

⇒ «κόκκινα» δάνεια: οι τελικές νομοθετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της πώλησης «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε funds και εταιρείες διαχείρισης

⇒ αποκρατικοποιήσεις: άμεση έκδοση του ΦΕΚ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα προβλέπει, μεταξύ των οποίων είναι η μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ., όπως έχει ήδη αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα εγκρίνει το ΚΥΣΟΙΠ.

Πρόκειται για τις τελευταίες «πινελιές» στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.