.

Το σχέδιο για τον «κόφτη» προ των πυλών της Βουλής

Συντάκτης:
efsyn.gr

Ύστερα από ένα «μπαράζ» τηλεδιασκέψεων που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές για τη μορφή και τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης του ελλείμματος η κυβέρνηση φέρεται να κατέληξε στους τομείς που θα υποστούν περικοπές πρώτοι, σε περίπτωση που διακυβεύονται οι στόχοι.

Οι τομείς είναι οι δημόσιες επενδύσεις, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, οι κοινωνικές παροχές, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακολουθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που διακυβεύονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018).

Το μεγαλύτερο «κομμάτι» αυτού του σχεδίου (Public Spending) οριστικοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένα ποσά

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική πλευρά κατέδειξε τους κωδικούς που είναι υποψήφιοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων, χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένα ποσοστά περιστολής κρατικών δαπανών, δεδομένου ότι είναι νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο.

Άλλωστε μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο που η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα (έλλειμμα, χρέος κ.ά.) η κυβέρνηση έχει ένα εξάμηνο μπροστά της για να αποτρέψει την εφαρμογή του «κόφτη».

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα στις επόμενες 48 ώρες να έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις διατάξεις για τον μηχανισμό του αυτόματου «κόφτη» στις δαπάνες και τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, 16 Μαΐου 2016.