Ηράκλειο : Συνεχίζεται και σήμερα το 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

 

 

Συνεχίζεται και σήμερα στο Ηράκλειο το 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων,στόχος του οποίου είναι να αναδείξει τις προοπτικές εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγικών δομών στον πρωτογενή τομέα. Το 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Eμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία - μέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο κεντρικό μέρος του Φόρουμ με θέμα το ελληνογερμανικό πλαίσιο συνεργασίας και προώθησης των ελληνικών εξαγωγικών εταιριών, ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για τις ισχυρές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τονίζοντας την ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και τη σημασία των επενδύσεων, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, η ανάπτυξη οφείλει να είναι εξωστρεφής,να βασίζεται στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών επί του ΑΕΠ, με προοπτική να φτάσουν τα ποσοστά των άλλων μεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε τεχνικά θέματα προώθησης εξαγωγών», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την τόνωση των εξαγωγών, όπως π.χ. ο νέος αναπτυξιακός νόμος που πρόκειται να ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα - και εστιάζει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και στην προώθηση της νεανικής τεχνολογίας και καινοτομίας - το ΕΣΠΑ αλλά και οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες που πλέον δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Με εντυπωσιάζει η πολύ υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και είμαι βέβαιος ότι και ο γερμανός καταναλωτής θα πειστεί απ' αυτήν την ποιότητα. Γνωρίζοντας την κατάσταση και έχοντας υπόψη την υφιστάμενη δυναμικότητα, δημιουργήσαμε το 2014 ως Πρεσβεία μαζί με το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μια ομάδα εργασίας. Στόχος της είναι η στήριξη των εξαγωγών προς τη Γερμανία και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού ελληνικών επιχειρήσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Peter Schoof.

Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα κυριαρχούν στις εξαγωγές της Περιφέρειας Κρήτης με μερίδιο που ανέρχεται στο 59% του συνόλου των εξαγωγών, σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, υπογραμμίζοντας ότι δύο χώρες, η Γερμανία και η Ιταλία, απορροφούν το 47,5% των εξαγωγών της Περιφέρειας, όταν 10 χώρες απορροφούν το 75% των εξαγωγών. «Η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στην ελληνική οικονομία είναι υψηλή, υπερβαίνοντας το 3% του ελληνικού ΑΕΠ - ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27», ανέφερε ο κ. Μαΐλλης και πρόσθεσε ότι «μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου προς την κατεύθυνση της παραγωγής και διάθεσης προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας». Οι κυριότερες προκλήσεις για τον κ. Μαϊλλη είναι η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η βελτίωση της οργάνωσης για την προσέγγιση αγορών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου,Μανώλης Αλιφιεράκης, υπογράμμισε ότι: «χρειάζεται αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία για την ενίσχυση των εξαγωγών. Χρειάζονται πραγματικά ανταγωνιστικές αγορές, χωρίς στρεβλώσεις και κατεστημένα μονοπώλια. Χρειάζεται επίσης ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που αναδεικνύουμε ως υπέρτατο στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, να επιβάλλονται φορολογικά μέτρα που τρέπουν σε φυγή κάθε σοβαρό επενδυτή. Αυτή η αντιφατική λογική - από τη μια να προσκαλούμε επενδυτές και από την άλλη να τους διώχνουμε, μέσω της υψηλής φορολογίας - πρέπει να σταματήσει».

Η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις, τόνισε ο Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ. «Εμείς, στη BASF, πιστεύουμε ότι η γεωργία είναι η σπουδαιότερη δουλειά στον κόσμο. Η γεωργία δεν είναι μόνο η καλλιέργεια της γης, αλλά και η παροχή τροφής για όλους μας.Το μέλλον ανήκει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού προϊόντος. Μέσα από τη στήριξη της συλλογικής προσπάθειας ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, αλλά και το συνδυασμό της βιώσιμης γεωργίας με τον τουρισμό, μπορούν οι ελληνικοί διατροφικοί θησαυροί να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου,Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, επισήμανε ότι οι νέες δράσεις του Επιμελητηρίου έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ και την επιχειρηματική αποστολή στο Βερολίνο, όπου ελληνικά start-ups ήλθαν σε επαφή, όχι μόνο με χρηματοδότες, αλλά και με γερμανικές βιομηχανίες.

Η Μιχαέλα Μπαλή, εκπρόσωπος του Γερμανικού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, υπογράμμισε τη σημασία της βιομηχανίας τροφίμων για την ελληνική οικονομία γενικότερα, ανέδειξε πιθανούς τρόπους συνεργασίας με γερμανικές επιχειρήσεις και εστίασε στις απαιτήσεις των Γερμανών καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, τόνισε ότι «η Γερμανία παραδοσιακά βρίσκεται στην πρώτη δυάδα των κυριότερων αγοραστών των Κρητικών προϊόντων, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί καταναλωτές αναγνωρίζουν την αξία και την ποιότητά τους», ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, υπογράμμισε ότι «μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα 62 επιχειρήσεις και 322 προϊόντα».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ