.

Τροποποιήσεις του νόμου 4172/2013 σύμφωνα με το νομοσχέδιο

Παραθέτουμε συνοπτικά τις αλλαγές του νόμου 4172/2013 που έγιναν σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή, 22.5.2016

Τι ίσχυε πριν Τι ισχύει τώρα
Νόμος 4172/2013, Άρθρο 13, παράγραφος 2 Άρθρο 44, παρ. 1
2. Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων, καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος. Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη. Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του νόμου 4172/2013 (Α'157) αντικαθίσταται ώς εξής: "Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό ογδόντα (80%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή μισθώματος. Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη"
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 44 εφαρμόζοντια για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος του 2016 και επόμενα (παράγραφος 2, άρθρο 44)
Άρθρο 44, παρ. 3α
3α. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013 προστίθενται εδάφια ως εξής: "Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, υπολογίζεται η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 αλλά μόνον στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική δραστηριότητα. Εφόσον, μαζί με τα εισοδήματα του προηγούμενου εδαφίου αποκτάται και εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και αγροτική δραστηριότητα."
Άρθρο 44, παρ. 3β
β. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013 (Α'167), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: "Η μείωση του φόρου της παρούσας παραγράφου για τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία , εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2015 και επόμενα."
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φράση "εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα" προστέθηκε μετά.
Νόμος 4387/2016, παράγραφος 11, Άρθρο 112 Άρθρο 44, παρ. 4
11. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ενώ η παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα κλίμακα αρχίζει να πραγματοποιείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. 4. Η παρ. 11 του άρθρου 112 του νόμου 4387/2016 (Α’85) αντικαθίσταται ως εξής: Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ενώ η παρακράτηση του φόρου και της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις με τις νέες κλίμακες αρχίζει να πραγματοποιείται από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. Ειδικά, οι διατάξεις της παραγράφου 7 ως προς τη φορολόγηση των μερισμάτων και οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2017 και μετά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φράση "οι διατάξεις της παραγράφου 7 ως προς τη φορολόγηση των μερισμάτων και οι διατάξεις της παραγράφου 8" προστέθηκε μετά.