Χανιά: Δήμος και καταστηματάρχες συμφωνούν για την ανάγκη αποκατάστασης του μνημείου της δημοτικής αγοράς

 

 

Σε συμφωνία τεσσάρων σημείων, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου της δημοτικής αγοράς των Χανίων, προχώρησαν σήμερα, μετά από ευρεία σύσκεψη, ο δήμος και οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς.

 

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν, από κοινού, στα εξής:

- Είναι επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί το έργο και σε αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων.

- Το έργο θα γίνει ενιαία και όχι τμηματικά, γιατί αυτό απαιτεί η μελέτη, διαφορετικά θα υπάρξουν τεράστια τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα.

- Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, με ευθύνη του δήμου, θα γίνει ευρεία ενημέρωση των καταστηματαρχών και των πολιτών.

- Η δημοτική Αρχή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η αγορά να κλείσει μόνο για ένα καλοκαίρι.

 

Με βάση τη μελέτη που έχουν συντάξει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, ως χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών ορίζεται χρονικό διάστημα 18 έως 22 μηνών από την έναρξή τους.

 

Την ικανοποίησή του γι' αυτήν την εξέλιξη εξέφρασε, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της αγοράς, Παναγιώτης Κλειδαράκης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνει η αποκατάσταση, τη χρειάζεται το μνημείο». Παράλληλα, τόνισε ότι στην υπάρχουσα μελέτη θα πρέπει να γίνουν κάποιες τεχνικές διορθώσεις, χαρακτήρισε το έργο με την ολοκλήρωσή του ανταποδοτικό για τους καταστηματάρχες και υπογράμμισε ότι η δημοτική Αρχή θα λάβει κάποια μέτρα για τους καταστηματάρχες για την περίοδο που η αγορά θα είναι κλειστή.

 

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, εξέφρασε, με τη σειρά του, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης λέγοντας: «Συμφωνήσαμε σε κάποιες βασικές αρχές». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι οι εργασίες που θα γίνουν θα διασφαλίζουν τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της αγοράς.

 

Η δημοτική αγορά των Χανίων εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έχει σταυροειδές σχήμα και είναι μαζί με τον αιγυπτιακό φάρο το χαρακτηριστικότερο μνημείο της πόλης.

 

Η αποκατάσταση θα αφορά το κυρίως κτίριο, την οροφή, τα δίκτυα υποδομής και τον περιβάλλοντα χώρο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.