Θεσσαλονίκη: Σταθερός στη θέση του για τον χαρακτήρα του νερού ώς δημόσιου και κοινωνικού αγαθού ο νέος πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης

 

 

Αποφασισμένος να πορευτεί με βάση τις δεδηλωμένες θέσεις του υπέρ του χαρακτήρα του νερού ώς δημόσιου και κοινωνικού αγαθού εμφανίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Γιάννης Κρεστενίτης, ερωτηθείς αν θα έβαζε την υπογραφή του σε τυχόν σύμβαση για την πώληση σε ιδιώτη του 23% των μετοχών, που το δημόσιο κατέχει στην επιχείρηση.

   "Θεωρώ ότι το νερό δεν πρέπει και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται. Θεωρώ επίσης ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κρεστενίτης, που είναι μέλος του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων "SOSτε το ΝΕΡΟ" ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Παρότι ρωτήθηκε επανειλημμένως ωστόσο, δεν απάντησε ξεκάθαρα τι προτίθεται να πράξει όταν κι αν η διαδικασία της πώλησης του 23% ξεκινήσει. "Δεν ξέρω αν και πώς θα πουληθεί το 23% [...] Αν το ΤΑΙΠΕΔ προχωρήσει τις διαδικασίες πώλησης θα καταθέσω τις προτάσεις μου τότε" είπε και πρόσθεσε ότι έως τώρα δεν πήγε να τον συναντήσει κάποιο από τα στελέχη της γαλλικής Suez, η οποία μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό άνω του 5% και φαίνεται πως ενδιαφέρεται να διευρύνει τη συμμετοχή της.

   Ο ίδιος προανήγγειλε "επιθετική αναπτυξιακή πολιτική στην ΕΥΑΘ ΑΕ", επισημαίνοντας ότι "με σταθερά υψηλούς τζίρους άνω των 70 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, με υψηλή ρευστότητα και χωρίς δανειακές υποχρεώσεις, η εταιρεία διαθέτει ένα οικονομικό προφίλ ικανό να στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική, που επιθυμεί να της δώσει η νέα διοίκηση".

   Αρχές 2017 η προκήρυξη για τις 150 νέες προσλήψεις

   Ο κ.Κρεστενίτης διευκρίνισε ακόμη ότι έως το τέλος του 2016 ή το αργότερο τις αρχές του 2017, θα έχει γίνει μέσω ΑΣΕΠ η προκήρυξη 150 νέων θέσεων εργασίας στην ΕΥΑΘ. Πρόκειται για τις προσλήψεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Οι νέες αυτές προσλήψεις θα επιτρέψουν στην εταιρεία να δώσει υπόσταση στον στόχο για τη μεγέθυνσή της, την πιο ενεργή ανάπτυξή της στον τομέα της αστικής αποχέτευσης, την κάλυψη κενών προηγούμενων χρόνων και τη μετατροπή της "από απλό πάροχο υπηρεσιών σε ισχυρό πόλο επιχειρηματικότητας" όπως είπε.

   Προς διπλασιασμό της δυναμικότητας του διυλιστηρίου;

   "Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, που διαχειρίζεται μονοπωλιακά ένα κοινωνικό αγαθό. Η αναπτυξιακή μας πολιτική θα κινηθεί σε τρεις άξονες: ενίσχυση της εταιρείας με πρόσληψη νέου προσωπικού, γεωγραφική επέκταση και νέες συνεργασίες, π.χ., με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, την αυτοδιοίκηση και φορείς για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και με ευρωπαϊκούς οργανισμούς δημόσιων ομοειδών εταιρειών" εξήγησε. Πρόσθεσε ότι ασκούνται ήδη πιέσεις για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του διυλιστηρίου της ΕΥΑΘ, ενός έργου πνοής για τη Θεσσαλονίκη, που θα αποδώσει επιπλέον 150.000 κυβικά νερού ημερησίως και θα επιτρέψει την εξάπλωση του δικτύου ύδρευσης που σήμερα διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ ΑΕ.

   'Αμεση προτεραιότητα η υδροδότηση της Νικόπολης

   Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική επέκταση διευκρίνισε ότι στους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης της ΕΥΑΘ είναι να λήξει η πολυετής ταλαιπωρία των κατοίκων της Νικόπολης, η οποία αυτή τη στιγμή υδροδροτείται από ιδιωτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και αφετέρου η εταιρεία να στερείται εσόδων. Η νέα διοίκηση σκοπεύει επίσης να "ξεσκονίσει" και να επικαιροποιήσει την επιχειρησιακή μελέτη για την περίοδο 2015-2018, που είχε εκπονήσει το προηγούμενο διοικητικό σχήμα. Έμφαση δίδει επίσης στον 'παραμελημένο' τομέα της αστικής αποχέτευσης, "αδικημένο" σε σχέση με την ύδρευση, όπως επισήμανε ο κ.Κρεστενίτης.

   Η δεύτερη αντιπρόεδρος της εταιρείας, Στυλιανή Βαλάνη, επισήμανε ότι η ΕΥΑΘ δεν αναπτύχθηκε όσο έπρεπε σε περιοχές όπου διαθέτει -βάσει του νομικού πλαισίου- αποκλειστικά δικαιώματα παροχής νερού, κάτι που τώρα αναμένεται να αλλάξει. Διευκρίνισε ακόμη ότι η εταιρεία σκοπεύει να πάρει πίσω πολλές δραστηριότητες και υπηρεσίες, που είχαν ανατεθεί σε τρίτους.

   Κινητοποίηση εργαζoμένων με Μασσαλιώτιδα και Perrier

   Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι (που επιμένουν ότι οποιοδήποτε ποσοστό της ΕΥΑΘ και αν πωληθεί, η συναλλαγή θα συνιστά ξεπούλημα), επέλεξαν ώς μουσική υπόκρουση τον εθνικό ύμνο της Γαλίας, τη ...Μασσαλιώτιδα, όταν μπήκαν σήμερα στην αίθουσα όπου γινόταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης. Με φόντο το μπάνερ που έγραφε "Πίνουμε νερό από τη βρύση" μοίρασαν σε διοίκηση και δημοσιογράφους μπουκάλια Perrier και χάρτινες γαλλικές σημαίες. Ολα αυτά ενόψει της υπογραφής του οδικού χάρτη Ελλάδας-Γαλλίας, όπου αναφέρεται, όπως είπαν, ότι μέρος της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει τη διαχείριση των εταιρειών ύδρευσης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. "H νέα μορφή της επιδιωκόμενης ιδωτιkοποίησης είναι μια ΣΔΙΤ με τη γνωστή συνταγή: τα κέρδη στον ιδιώτη, οι ζημίες στον πολίτη", αναφερόταν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που μοίρασαν στους παρευρισκομένους._

   Αλεξάνδρα Γούτα

 

 

 

 

 

 

 

 

   

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ