ΗΠΑ-Προκριματικοί: Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Ορλάντο εισέρχεται στο πολιτικό επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ

 

 

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε επιθετικά την αιματηρή επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο, αποδίδοντάς την σε ισλαμιστή μαχητή. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθεί, αλλά και τη Χίλαρι Κλίντον ν' αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία.

Πέρα από την τραγική φύση των πραγματικών γεγονότων, ο Τραμπ προσπάθησε να οριοθετήσει την αιματηρή επίθεση στο πλαίσιο των επιδιώξεων της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Νωρίς χθες το πρωί, όταν τα πραγματικά γεγονότα για την επίθεση ήταν άγνωστα, έγραφε στο Twitter ότι επιβεβαιώθηκε για τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την “ακραία ισλαμική τρομοκρατία.”

Παράλληλα, ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ προεκλογική του ομιλία στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ, εξαιτίας των θλιβερών εξελίξεων, ενώ θα πραγματοποιήσει κανονικά την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα ομιλία του, στο κολλέγιο St. Anselm.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μερικές ώρες μετά την επίθεση έγραψε: “Θα εκτιμούσα τα συγχαρητήρια για την επιβεβαίωσή μου, αναφορικά με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία, αλλά δε θέλω συγχαρητήρια. Θέλω σκληρότητα κι επαγρύπνιση.”

Ο Τραμπ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, σε ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής του εκστρατείας.

 

Απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους

Ήταν μετά την αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο, με θύματα 14 ανθρώπους, όταν ο Τραμπ εξήγγειλε την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επανέλαβε χθες την πρόταση του, μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Ορλάντο. “ Αυτό που συνέβη στο Ορλάντο, είναι μόνο η αρχή. Η ηγεσία μας είναι αδύναμη κι αναποτελεσματική. Το ανακοίνωσα και ζήτησα την απαγόρευση. Πρέπει να είναι μια σκληρή απάντηση,” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σε ανακοίνωσή του, αργά χθες το βράδυ, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προχώρησε ακόμη περισσότερο, υπονοώντας ότι η επίθεση στο Ορλάντο είναι έργο ενός “ακραίου Ισλαμιστή τρομοκράτη.”

Το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών ασφαλείας, δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την άμεση διασύνδεση της αναφερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης με την επίθεση στο κλαμπ.

Ο δράστης Ομάρ Ματίν, είχε γεννηθεί στη Φλόριντα, ενώ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών. Ο 29χρονος κάλεσε το νούμερο αστυνομικής κλήσης στις ΗΠΑ (911) την Κυριακή το πρωί, για ν' ανακοινώσει ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνουν αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας.

 

Ένας Κουβανός που ψηφίζει Τραμπ

Ένας υποστηρικτής του Τραμπ με μεγάφωνα έπαιζε τις ομιλίες του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, έξω από το σπίτι των γονιών του Ματίν στη Φλόριντα. “Είμαι Κουβανός και γίνομαι Αμερικανός πολίτης στις 6 Ιουλίου. Θα ψηφίσω για πρώτη φορά στις αμερικανικές εκλογές και θα ψηφίσω τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ο 36χρονος Αρίσλεϊ Τραβιέσο που ζει κι εργάζεται στις ΗΠΑ. Ο Τραβιέσο τονίζει ότι υποστηρίζει τον Τραμπ, επειδή βλέπει ότι το πρόβλημα είναι η ισλαμική τρομοκρατία, εξηγώντας ότι ο ίδιος το λέει συνέχεια.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την άρνησή του ν' αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της θρησκείας του Ισλάμ. “Στο σημερινό του σχόλιο, ο πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε ν' αναφερθεί στο “Ακραίο Ισλάμ” Γι' αυτό και μόνο το λόγο, θα πρέπει να παραιτηθεί,” δήλωσε ο Τραμπ για να συνεχίσει: “Εάν η Χίλαρι Κλίντον μετά από αυτή την επίθεση κι αυτή δεν εναφερθεί στο “Ακραίο Ισλάμ” θα πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ.

 

Προσεκτικές τοποθετήσεις

Οι ανακοινώσεις και οι αναρτήσεις του Τραμπ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έρχονται σε αντίθεση με τις πιο προσεκτικές τοποθέτησεις της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και του προέδρου Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η έρευνα για την επίθεση είναι σε εξέλιξη, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τα κίνητρα της επίθεσης. “Δεν έχουμε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για πραγματικά κίνητρα του εκτελεστή. Οι ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας (FBI) ερευνά την υπόθεση αυτή, ως τρομοκρατική επίθεση,” τόνισε ο Ομπάμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την επίθεση “πράξη τρομοκρατίας” χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ιδεολογία του ενόπλου. “Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται σκληρά, ενώ θα μάθουμε περισσότερα κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες,” δήλωσε η Κλίντον εκφράζοντας τη συμπάθειά της για τα θύματα της επίθεσης, ενώ τόνισε ότι: “τα όπλα του πολέμου δεν έχουν θέση στους δρόμους των ΗΠΑ.”

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι ενώ η σημερινή του ομιλία θα είχε ως κύριο θέμα την Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον, τελικά θα επικεντρωθεί στην εθνική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

 

Ακυρώθηκε η πρώτη κοινή εμφάνιση Ομπάμα-Κλίντον

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία της για την Τετάρτη στο Ουισκόνσιν.

Το προεκλογικό της πρόγραμμα προέβλεπε την πρώτη κοινή εμφάνισή της με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επίσημη υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητά της, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς, ενώ την Πέμπτη είχε προσωπική συνάντηση στο Λευκό Οίκο, με το γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς εκδήλωσε τη διάθεσή του, να συνεργαστεί με τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι τη διοργάνωση του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

 

Αιματηρό κάλεσμα

Η αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, ακολούθησε το κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους υποστηρικτές του στις ΗΠΑ, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη διάρκεια του Ραμαζανιού, που σηματοδοτεί τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων και άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ηχητικό του μήνυμα στις 21 Μαίου, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι κάλεσε για “έναν μήνα πόνου,” τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους υποστηρικτές του, όπως, ο Ομάρ Ματίν ήταν να μείνουν στα σπίτια τους και να σκοτώσουν τον οποιονδήποτε, με οποιδήποτε μέσο, οπουδήποτε, επισημαίνει το CNN.

Επρόκειτο για το τελευταίο, μιας σειράς καλεσμάτων από τον Αντνάνι, που προσδίδει χαρακτήρα θρησκευτικού καθήκοντος στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, ενώ παράλληλα παροτρύνει εν δυνάμει τρομοκράτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Συστήματα ασφάλειας...

 

Η αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο αποδεικνύει γι ακόμη μία φορά τα “κενά” στα συστήματα ασφάλειας τα οποία εκ της φύσης και των περιορισμών των αστυνομικών μέτρων που εφαρμόζονται είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Το ουσιαστικό πρόβλημα για τις υπηρεσίες ασφάλειας παρά τη διαστημική εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής εντοπίζεται στη διαχείριση του όγκου των πληροφοριών τόσο για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όσο και για νέους πιθανούς τρομοκράτες.

Ένα άλλο ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος για τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος, είναι η λογική του “ασύνταχτου στρατού” που λειτουργεί ενισχυστικά για τον ασύμμετρο χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής. Οι τρομοκράτες δηλαδή που πραγματοποιούν τις αιματηρές επιθέσεις δε συνδέονται κατ' ανάγκη με τα κέντρα λήψης αποφάσεων των τζιχαντιστών, αλλά μπορεί ένα μήνυμα ή ένα κάλεσμα σε ένοπλη δράση να τους κινητοποιήσει για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύει την “πολλαπλότητα δράσης” της σύγχρονης τρομοκρατικής απειλής και την καθιστά δύσκολα προβλέψιμη.

Υπό τις παραπάνω παραμέτρους οι δυνάμεις ασφάλειας περιορίζονται περισσότερο στο ρόλο της αντίδρασης, έναντι της πρόβλεψης των τρομοκρατικών πληγμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των μέτρων ασφάλειας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

 

Επιθετική ρητορική ή ψυχραιμία;

 

Σε πολιτικό επίπεδο, η άσκηση της τραγικής βίας στο Ορλάντο επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει την κριτική του έναντι των μεταναστών και των μουσουλμάνων, κερδίζοντας δωρεάν προβολή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και διαρκή παρουσία στο διαδίκτυο.

Από την άλλη μεριά, η άσκηση της επιθετικής ρητορικής του, μεγαλώνει το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις του, αλλά και την πολιτική διείσδυσή του, στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, αλλά και συντηρεί την αγωνία ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για την τύχη της προεκλογικής του εκστρατείας, στις 8 Νοεμβρίου.

Η επιθετική ρητορική που ακολουθεί ο Τραμπ τον αναγκάζει ν' αλλάξει την ατζέντα της σημερινής προεκλογικής ομιλίας του που προέβλεπε στοχευμένη ομιλία για τη Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον και να στραφεί προς τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, που δεν αποτελούν το δυνατό του σημείο.

Από την άλλη μεριά, οι προσεκτικές τοποθετήσεις τόσο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσο και τις Χίλαρι Κλίντον, έχουν πολιτικό περιεχόμενο ως προς την άσκηση της εξουσίας, ενώ στοχεύουν στο να μεταφέρουν μία αίσθηση ψυχραιμίας στο εκλογικό σώμα. Το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον γνωρίζει καλά ότι η ψυχραιμία αποτελεί “κρίσιμο μέγεθος” σε μια εκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι διακρίνουν τη διαφορά της ρητορικής στο πλαίσιο της γενικότερης λογικής του “συστήματος” και του “αντισυστήματος.”

 

Ν.Χ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.