Βρετανία: Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

 

 

Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και την Ασία και της σχετικής ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου, που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές καυσίμων για χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Στις 15:05 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 52 σεντς στα 50,02 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τα 49,80 δολάρια. Το αμερικανικό αργό σημείωνε πτώση κατά 55 σεντς στα 48,52 δολάρια το βαρέλι.

Ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς δήλωσε ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για το δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να εξανεμίσουν το μεγαλύτερο μέρος από τα πρόσφατα κέρδη του πετρελαίου. «Η πιο πρόσφατη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ήταν αποτέλεσμα της θετικής ψυχολογίας στην αγορά», σχολίασε ο Φριτς. «Ένα Brexit θα μπορούσε να μεταστρέψει το κλίμα».

Το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 1,2% από τα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για το Brexit, την ασιατική οικονομία και τις προοπτικές πιθανής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε στο οικονομικό της δελτίο ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία διετία ενισχύει λιγότερο από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως την παγκόσμια οικονομία, ενώ η συνολική επίπτωση μπορεί να είναι ακόμη και αρνητική. Ακόμα και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ενώ προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι περισσότερη ισορροπημένη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, προειδοποιεί ότι διεθνώς συνεχίζει να υπάρχει σημαντική υπερπροσφορά πετρελαίου.

ΤΦ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.