Τουρκία-ΕΕ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία Χάνσγιεργκ Χάμπερ

 

 

 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία Χάνσγιεργκ Χάμπερ υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα χωρίς να αναφέρει τον λόγο της παραίτησης.

Ο Χάμπερ είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Τουρκία τη συμφωνία ορόσημο που υπέγραψε με την ΕΕ για τη μετανάστευση, ενώ τον περασμένο μήνα είχε κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει διευκρινίσεις για τα σχόλιά του αυτά.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας.

Η παραίτηση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες τις τελευταίες εβδομάδες για το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες στις μετακινήσεις τους στην Ευρώπη. Ενταση επικρατεί επίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο, αφότου η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Εχουμε ένα γνωμικό. "Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός". Αλλά εδώ συνέβη το αντίθετο. Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι», είχε δηλώσει ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ για να περιγράψει το γεγονός ότι η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες ξεκίνησε κατά συντεταγμένο τρόπο και στη συνέχεια συνάντησε προβλήματα.

«Κανένας πρεσβευτής δεν έχει δικαίωμα να ταπεινώνει τον λαό της χώρας στην οποία βρίσκεται ή να λέει κάτι σε σχέση με τον πρόεδρό της. Είναι ο πρώτος κανόνας της διπλωματίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ στον λογαριασμό του στο Twiiter.

Η κατάργηση της βίας για τους τούρκους πολίτες που μετακινούνται στη Ζώνη Σένγκεν συναντά πρόσκομμα στην άρνηση της Τουρκίας να τροποποιήσει το αντιτρομοκρατικό της νόμο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε και σήμερα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τροποποίησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

«Διεξάγουμε έναν απηνή αγώνα για την ενότητα και την επιβίωση της χώρας μας...υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν γίνεται να υπάρξει αλλαγή» στους αντιτρομοκρατικούς νόμους», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Οι τουρκικές αρχές παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αρχική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας δεν θα τηρηθεί.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν αύριο την δεύτερη έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

ΕΚ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.