Απαγόρευση στους Τούρκους πανεπιστημιακούς να αναλαμβάνουν θέσεις στο εξωτερικό

 

 

Με εντολή του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας απαγορεύεται σε όλους τους πανεπιστημιακούς στην Τουρκία να αναλαμβάνουν θέσεις στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει διότι, οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει κυνηγητό στους πανεπιστημιακούς κύκλους για να βρουν όσους έχουν σχέσεις με το τάγμα χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Επιπλέον οι τούρκικες αρχές ζητάνε την επιστροφή πανεπιστημιακών, που είναι ήδη στο εξωτερικό στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών,μετά την αξιολόγηση της εκάστοτε περίπτωσης.

Η οδηγία του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας δεν αφορά τους Τούρκους πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία, μετά από πρόταση του ίδιου του Συμβουλίου.

Στην ουσία η οδηγία δεν απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς την έξοδό τους από τη χώρα. Από την άλλη, απαγορεύει όμως τη ανάληψη υπηρεσίας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού στη βάση του προγράμματος Erasmus και άλλων συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων.

Τέλος το Συμβούλιο φαίνεται να ψάχνει συνολικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για σχέσεις με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Χαρακτηριστική είναι η οδηγία του προς όλες τις πρυτανικές Αρχές που ζητάει να εξετασθούν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, πρόεδροι τμημάτων, άλλοι πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακοί, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, για πιθανές σχέσεις με το τάγμα Γκιουλέν.