.

Τροπολογία Κατρούγκαλου για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ

Συντάκτης: efsyn.gr

Την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», που συζητείται και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η οποία θα προβλέπει την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.

«Mε αυτή τη ρύθμιση καλύπτουμε το 40-70% των απωλειών που υπέστησαν οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια των χθεσινών πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Η εξαγγελία του κ. Κατρούγκαλου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς η τροπολογία ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός έκανε λόγο για κακή συνεννόηση με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα.

Θυμίζουμε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και αφορούν την ανακούφιση όσων χαμηλοσυνταξιούχων έχασαν μέρος του εισοδήματός τους, είναι τα εξής:

♦ Οσοι συνταξιούχοι χάνουν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ και πάνω θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης που θα ισοδυναμεί με το 33,3% του ποσού που χάνουν.
♦ Πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση.
♦ Οσοι χάνουν ΕΚΑΣ από 30 ευρώ και πάνω τον μήνα θα απαλλαγούν από την εισφορά 6% υπέρ των Ταμείων υγείας.
♦ Διατήρηση ισόποσης παροχής με το ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
♦ Διατήρηση του ΕΚΑΣ στον έναν από τους δύο συζύγους - και συγκεκριμένα σε αυτόν που παίρνει τη μικρότερη σύνταξη.