.

Δεύτερο κύμα περικοπών για 150.000 επικουρικές

Συντάκτης:
Τζώρτζης Ρούσσος, efsyn.gr

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία αναπροσαρμογής των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή η μείωση που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξιμες αποδοχές περίπου 240.000 συνταξιούχων (επί συνόλου 2,5 εκατομμυρίων). Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση της διοίκησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Αναλυτικότερα η επερχόμενη αναπροσαρμογή που θα διαπιστώσουν σήμερα οι συνταξιούχοι αφορά 805.900 συντάξεις των πρώην Ταμείων: ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΥΝΤΠ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΥΕΚ, ΤΑΠΤΠ και ΤΕΑΠ-ΔΕΗ.

Από αυτές τις 805.900 συντάξεις θα επέλθουν μειώσεις, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ σε 140.000-150.000 από αυτές.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αναπροσαρμογή του Αυγούστου 2016 επηρέασε 66.900 συντάξεις από το σύνολο των 311.680 επικουρικών συντάξεων των πρώην Ταμείων: ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤΤ, ΕΤΒΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΥΠΣ.

Από αυτές τις 66.900 συντάξεις οι 46.000 είχαν μεσοσταθμική μείωση 8-10%, δηλαδή μικρότερη των 20,00 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ οι σχετικοί υπολογισμοί, συνολικά θα αναπροσαρμοστούν 1.236.000 συντάξεις και θα επηρεαστούν αρνητικά 230.000-240.000 από αυτές (20%).

Πάντως για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων που δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την πληρωμή του Οκτωβρίου 2016.

Ωστόσο τα βάσανα και οι μειώσεις για τους συνταξιούχους δεν σταματούν με την αναπροσαρμογή, αφού θα πρέπει να επιστρέψουν όσα έλαβαν για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των νόμων και των εγκυκλίων, κατά την πληρωμή των συντάξεων των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα υπάρξει ισόποση της μείωσης, μηνιαία παρακράτηση, για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Αναλυτικά εκκαθαριστικά

Η διοίκηση του ΕΤΕΑ και προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τα ακριβή ποσά που θα καταβάλλονται σκοπεύει με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγούνται από το ΕΤΕΑ, να δημιουργήσει αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων (με την πληρωμή του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2016).

Πάντως, όπως πληροφορεί η διοίκηση του ΕΤΕΑ, στις επικουρικές συντάξεις που αναπροσαρμόζονται –δηλαδή εκείνες που το νέο καταβαλλόμενο ποσό (νέα σύνταξη συν προσωπική διαφορά), συνυπολογιζομένων των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης και υγείας, είναι μικρότερο από το αρχικά καταβαλλόμενο ποσό– η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου, κατόπιν σχετικής οδηγίας του εποπτεύοντος υπουργείου, υπολογίζεται στο νέο καταβαλλόμενο ποσό (νέα σύνταξη συν προσωπική διαφορά).

Στις λοιπές επικουρικές συντάξεις η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχου παραμένει ως είχε.
Εφάπαξ Δ.Υ.

Τα ελπιδοφόρα μαντάτα πάντως έρχονται για όσους εκ των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στην αναμονή προκειμένου να λάβουν τα εφάπαξ που τους αναλογούν.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ότι με τροπολογία δίδεται δυνατότητα επίσπευσης της καταβολής του εφάπαξ σε 28.300 ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Προσδοκία είναι όλοι αυτοί οι εγκλωβισμένοι στις μνημονιακές πολιτικές άνθρωποι να έχουν λάβει το εφάπαξ τους (έστω και πετσοκομμένο) μέχρι το τέλος του 2017.

«Ηδη, στους δύο πρώτους μήνες, έχουμε δώσει 3.047 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Πάντως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το Ταμείο που έχει τις περισσότερες εκκρεμότητες, ενώ το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) έχει πολύ λιγότερες εκκρεμότητες (3.772 εφάπαξ).

Τέλος, ο υφυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση που να στηρίζεται στο σύστημα των 100 δόσεων.

«Οι 100 δόσεις, οι οποίες είχαν θεσπιστεί με προηγούμενες διατάξεις της δικής μας κυβέρνησης, θα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει», ανέφερε.