.

Παράθυρο επανένταξης στις 100 δόσεις της Eφορίας

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 40.000 φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας παράλληλα τα εισπρακτικά της σχέδια για την ενδυνάμωση των φορολογικών εσόδων.

Βασικός στόχος της πρότασης που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι να διευκολύνει όλους αυτούς τους φορολογούμενους που μετά την 1η Ιουλίου απώλεσαν τη ρύθμιση επειδή άφησαν απλήρωτες νέες οφειλές για χρονικό διάστημα άνω των 15 ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, το χρονικό όριο για την απώλεια της ρύθμισης μειώθηκε από τον ένα μήνα στις 15 ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση, κυρίως φορολογούμενοι οι οποίοι άφησαν απλήρωτη έως και μετά τον Δεκαπενταύγουστο την πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος ή του ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έπρεπε να πληρώσουν και δεν το έκαναν.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα των 100 δόσεων θα έχουν επίσης και οι φορολογούμενοι που απομακρύνθηκαν από αυτό για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με προβλήματα που προέκυψαν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), όπως μη εκτέλεση πάγιων εντολών κ.ά.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκδοθεί παλαιότερα εγκύκλιος οδηγιών προς την Εφορία προκειμένου να επανεντάσσονται στη ρύθμιση φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση για λόγους ανωτέρας βίας, ωστόσο, εξετάζεται να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εφαρμογή της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να επανενταχθεί κάποιος, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα αξιολογούνται από τον προϊστάμενο της Εφορίας.

Ο στόχος είναι να επανενταχθούν στη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

Η πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επανένταξη στη ρύθμιση χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου που την έχασαν και οι οποίοι μέχρι τον περασμένο Μάιο ανέρχονταν σε 36.500.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειστές αντιδρούν σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει τη λέξη «ρύθμιση», αλλά η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σ’ αυτό το σχέδιο, δεδομένης και της υστέρησης των 641 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έστω βάσει κριτηρίων, αποτελεί βασικό αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (μικρομεσαίοι), η οποία μάλιστα έθεσε το σχετικό θέμα στην ηγεσία του υπουργείου κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.