.

Προς νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων

Συντάκτης: efsyn.gr

Με στόχο έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας, μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες, το υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων.

Επιπλέον εξετάζονται μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων.

Αυτός θα προκύπτει από τη φορολόγηση με πολύ χαμηλούς συντελεστές της μικρής ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται όσο θα αυξάνει η αξία, ώστε το κύριο φορολογικό βάρος θα επιμερίζεται στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών μελετά μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για όσους είναι κάτοχοι μεγάλου αριθμού ακινήτων και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μικρό μέρος της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ικανοποιημένοι είναι στο υπουργείο Οικονομικών για τα αποτελέσματα και την απόδοση του ΕΝΦΙΑ του 2016, τα εκκαθαριστικά του οποίου απεστάλησαν σε όλους τους ιδιοκτήτες από την προηγούμενη Δευτέρα.

Όπως εξηγούν από το επιτελείο του αν. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο 92% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2016 είτε προκύπτει μείωση του φόρου σε σχέση με πέρυσι, είτε δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής, είτε δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, στο συνολικό αυτό ποσοστό συνυπολογίζονται και όσοι είχαν ελάχιστη αύξηση έως 10 ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά, εκτιμούν, επιτρέπουν τον επανασχεδιασμό του φόρου σε νέα βάση, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν απέναντι στους δανειστές για τη διατήρηση της ίδιας εισπραξιμότητας στον φόρο.

Δηλαδή τη διατήρηση του στόχου για ετήσια έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.

Οι διευκολύνσεις

Όσον αφορά την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων του ΕΝΦΙΑ μέσω της αξιοποίησης μέρους της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, που αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων, αυτή εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για ιδιοκτήτες που έχουν κληρονομήσει ακίνητα και οι ίδιοι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί.

Η αδυναμία αυτή οδηγεί την οφειλή τους προς το Δημόσιο να μετατρέπεται σε ληξιπρόθεσμη και το Δημόσιο να μην εισπράττει τα προβλεπόμενα έσοδα.