.

Νέο ρεκόρ απλήρωτων φόρων από τους πολίτες

Συντάκτης: efsyn.gr

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τον φετινό Ιούλιο.

Αν και παρουσίασαν μειωμένο ρυθμό αύξησης (κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 1,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο), το γεγονός είναι πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναδεικνύονται σε σημαντική απειλή τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για την οικονομία γενικότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τις αρχές του έτους το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκε, τον Ιούλιο, κατά 125.000 και ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τους 4.128.962.

Μοιραία, οι απλήρωτοι φόροι των πολιτών έσπασαν το «φράγμα» των 90 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναμένεται στο τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουμε εισέλθει στη φάση πληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των φόρων. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εξοφληθούν:

♦ οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος

♦ οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (η πέμπτη πληρώνεται τον Ιανουάριο του 2017)

♦ τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσικλετών.

Οι επιχειρήσεις, εκτός από τον ΦΠΑ, πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Ως αντιστάθμισμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αυξήσει την πίεση στους οφειλέτες, αυξάνοντας αλματωδώς τις κατασχέσεις: συνολικά έως και τον Ιούλιο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχαν εφαρμοστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το Δημόσιο σε 774.282 φορολογούμενους έναντι 755.806 τον Ιούνιο.

Ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους μπορεί να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκε σε 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο.