.

ΓΣΕΒΕΕ: Χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας ως το τέλος του έτους

Δυσάρεστα είναι τόσο τα στοιχεία όσο και οι εκτιμήσεις που εξήχθησαν από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και αφορούν τη φετινή πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, η μείωση των επιχειρήσεων, το επόμενο εξάμηνο, θα ανέλθει στις 18.100 και θα αφορά, κυρίως, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, αναμένεται να υπάρχει κίνδυνος απώλειας 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Από τη έρευνα επιβεβαιώνεται η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έγκαιρη καταβολή των μισθών: 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας, ενώ το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση του προέδρου ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Γ.Καββαθά, στην παρουσίαση της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, «αν θέλαμε να δώσουμε ένα τίτλο στην 15η Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αυτός είναι: σε παγίδα ρευστότητας η ελληνική οικονομία σε ακόμη πιο δυσχερή θέση η ΜμΕ. Επίσης, σημειώνεται πως η αβεβαιότητα του προηγούμενου εξαμήνου και η επιτυχής αξιολόγηση, που συνοδεύτηκε  όμως από νέα δυσβάστακτα μέτρα, δεν μπόρεσε να δώσει ώθηση στην πορεία για ανάκαμψη της οικονομίας.

Εκτός από το κλείσιμο των επιχειρήσεων που συνεχίζεται και την ανεργία που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας είναι μια πραγματικότητα. Στην έρευνα διαφαίνεται, επίσης, ότι για κάθε 1 επιχείρηση που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, 10  επιχειρήσεις ασθενούν σοβαρά.

«Παγιώνεται ένας νέος οικονομικός δυϊσμός στην πραγματική οικονομία, ο οποίος προκαλεί έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις, ενισχύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, διευρύνει τα ποσοστά άτυπων μορφών απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριότητας», τονίζεται στην εισήγηση και συμπληρώνεται πως τα επώδυνα και εμπροστοβαρή μέτρα που συνοδεύουν το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής, οδηγούν την οικονομία σε νέο κύκλο ανατροφοδοτούμενης στασιμότητας, έλλειψη προοπτικών, και ενισχύουν την αποεπένδυση.

PDF iconΔείτε ολόκληρη την έρευνα