.

Νέους όρους για υπογραφή ΣΣΕ ζητούν οι εφοπλιστές

Παρέμβαση στην εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και καιρό και η οποία αφορά την υπογραφή ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθώς η τελευταία που υπεγράφη ανάμεσα στους εφοπλιστές και στη ΠΝΟ ήταν το 2010, έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρος Βενιάμης, με αφορμή όπως ανέφερε, δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας για το θέμα της ναυτικής εργασίας και την προτροπή του για υπογραφή νέας ΣΣΕ. Ο Θ. Βενιάμης ξεκαθάρισε ότι «προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι η συμφωνία νέων, ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε τις θέσεις του ελληνικού εφοπλισμού:

" Σε μία εποχή όπου η πατρίδα μας και η κοινωνία μας μαστίζεται από την ανεργία, ιδίως στους νέους, έχουμε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία μας να αναβιώσουμε την ναυτοσύνη των Ελλήνων, την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται. Η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμένα τη δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας δίνοντας στους νέους συμπολίτες μας προοπτικές για εργασία και δημιουργία. Ταυτόχρονα όμως η ανταγωνιστικότητα ήταν πάντοτε και παραμένει καθοριστική παράμετρος για την επιβίωση του ελληνικού πλοίου στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. "

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση είχε δηλώσει ότι από την ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες ώστε να υπογραφεί μια νέα ΣΣΕ ανάμεσα στις δυο πλευρές (εφοπλιστές- ΠΝΟ) που να μη ρυθμίζει μόνο ζητήματα μισθολογικά αλλά και να θέσει ένα ελάχιστο αλλά δραστικά αυξημένο όριο ελάχιστης συμμετοχής Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικά ποντοπόρα πλοία και κάθε είδους ελληνικά πλοία, είτε αυτά που έχουν ελληνική σημαία, είτε ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.

Να σημειωθεί ότι θέση της ΠΝΟ αλλά και των ναυτεργατικών σωματείων είναι ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν ΣΣΕ με μειώσεις.