.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια χαμηλά επίπεδα, αλλά και να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει ώστε να σταματήσει ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για απασχόληση και ανάπτυξη.

Επίσης, επιβεβαίωσε τη σταθερή μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το ποσό -μειωμένο κατά 4,4 δισ. ευρώ- προς τις ελληνικές τράπεζες ορίστηκε σε 52,8 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, έπειτα από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα επιτόκια

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίασή της, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Η απόφαση της ΕΚΤ βασίστηκε στις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, αλλά έχει βοηθήσει το ευρώ να κάνει ράλι έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τι λέει ο Ντράγκι

Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η τράπεζα αναμένει «μια μέτρια αλλά σταθερή ανάπτυξη» στην ευρωζώνη.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι να αυξήσει σταδιακά τον πληθωρισμό, ωστόσο οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 1,2 αντί 1,3 το 2017 ίσως απαιτήσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων ώστε να επιτευχθεί αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για το 2018 παραμένει στο 1,6%.

Μεταξύ άλλων, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση και να εφαρμόσουν «δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσουν την ανεργία και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».

Οι κυβερνήσεις που έχουν τα οικονομικά μέσα, τόνισε, «θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν».

1,74 τρισ. η αγορά ομολόγων

Επίσης η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων) ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εάν χρειαστεί, και έως ότου η τράπεζα διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή της για τον πληθωρισμό.