.

ΝΔ: Μείωση του ΕΝΦΙΑ με... «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες

Συντάκτης: efsyn.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε χθες ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, ήρθε σήμερα να εξειδικεύσει το κόστος μείωσης, με περιορισμό των «λειτουργικών δαπανών του κράτους».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας το κόστος μίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, κατά 30%, έχει υπολογιστεί σε 700-800 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της «γαλάζιας παράταξης» είπε πως για να εξοικονομηθεί το παραπάνω ποσό «μπορούν να περιοριστούν λίγο ακόμη οι λειτουργικές δαπάνες».

«Να εξορθολογιστεί η μισθολογική δαπάνη»

Συγκεκριμένα είπε πως «μπορεί να τεθεί σαφής δημοσιονομικός προγραμματισμός και στόχοι στα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις μαζικές μεταφορές, να αξιολογηθεί καλύτερα η συνεισφορά των νομικών προσώπων, να εξορθολογιστεί η μισθολογική δαπάνη, να σταθεροποιηθεί το ποσοστό προσλήψεων προς αποχωρήσεις σε έναν δείκτη».

Ο κ. Σταϊκούρας, υπενθύμισε: «το 2014, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία, μπορέσαμε και προχωρήσαμε στις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, άρα δεν ήταν υποσχέσεις, ήταν πράξεις και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα».

Και υπογράμμισε: «Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών».

Ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι το κόμμα του τηρεί μία υπεύθυνη στάση εντός και εκτός ελληνικού κοινοβουλίου, «ψηφίζοντας τις όποιες θετικές διατάξεις, όπως διαρθρωτικές αλλαγές ή αποκρατικοποιήσεις, καταψηφίζοντας τα περισσότερα από τα σφάλματα που κάνει η κυβέρνηση και καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις».