.

Προαπαιτούμενα και εκκρεμή νομοσχέδια «χτένισαν» οι δανειστές

Συντάκτης:
Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Στο βασικό «μενού» των προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ εισήλθαν σήμερα οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενή αναφορά έγινε στα δύο νομοσχέδια για το πλαστικό και το αδήλωτο χρήμα που θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή ενώ εξετάστηκαν «ένα προς ένα» τα 15 προαπαιτούμενα που απορρέουν από την πρώτη αξιολόγηση.

Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών έως την Παρασκευή, σύνταξη της έκθεσης προόδου στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αρχικές ενστάσεις των δανειστών, ειδικότερα για το θέμα του φορολογικού συντελεστή για τη φορολογική αποκάλυψη και του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, σήμερα έγινε επίσης μια προετοιμασία για τη β' αξιολόγηση και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες μέχρι την Παρασκευή.

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις οι θεσμοί είναι σε πλήρη σύνθεση καθώς προστέθηκε και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ενώ την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης.