Από την «ανακριτική» δήλωση του νέου «πόθεν έσχες», που για πρώτη φορά φέτος θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, θα περάσουν από 1ης Οκτωβρίου χιλιάδες υπόχρεοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, αστυνομικοί, διαιτητές, δημοσιογράφοι κ.ά.

Πρόκειται συνολικά για 120.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν περιθώριο ώς το τέλος του έτους προκειμένου να δηλώσουν το συνολικό ύψος των εισοδημάτων τους (κινητή και ακίνητη περιουσία). Οσοι αγνοήσουν την ηλεκτρονική υποβολή του ή αναγράψουν σε αυτή ψευδή ή ανακριβή στοιχεία απειλούνται φέτος με βαριά πρόστιμα και ποινές.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο, παρότι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μπει στις ζωές 8 εκατ. φορολογουμένων εντός του 2017.

Οι λεπτομέρειες του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προσαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιλύοντας ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόχρεων.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την πρόβλεψη δήλωσης, για πρώτη φορά, μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, καθώς και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, μετάλλων εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Ωστόσο με την απόφαση θα ορίζεται ότι δεν θα δημοσιοποιείται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα ηλεκτρονικά «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, των αιρετών, των ανώτερων δικαστικών λειτουργών και των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα διενεργείται έλεγχος στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» ενώ για τους υπόλοιπους υπόχρεους, τα στοιχεία των οποίων θα είναι «κλειδωμένα», ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθeν» στη διεύθυνση www.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλουν δήλωση ή υποβάλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που το αδίκημα τελείται με στόχο την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου τότε η ποινή φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 500.000 ευρώ, ενώ αν η αποκρυπτόμενη περιουσία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι υπόχρεοι σε δήλωση «πόθεν έσχες» θα κληθούν να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας κάθε είδους εισόδημα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Πίνακες-φωτιά μπορούν να θεωρηθούν οι πίνακες 7, 8 και 9 στους οποίους θα πρέπει να συμπληρωθούν μετρητά στο στρώμα αλλά και καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, τιμαλφή και περιεχόμενα θυρίδων.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα επόμενα έτη θα δηλώνονται μόνο οι μεταβολές.