.

Ενιαίο «πακέτο» τα 15 προαπαιτούμενα

Ηρεμα και με σαφήνεια, προς το παρόν τουλάχιστον, οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ποιος έχει το επάνω χέρι στο θέμα της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μαργαρίτης Σχοινάς

Ερωτηθείς χθες σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών για τα προαπαιτούμενα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Ολοι εργάζονται για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να φτάσουμε στην εκταμίευση της δόσης (των 2,8 δισ. ευρώ)». Μια απάντηση γενικόλογη χωρίς τίποτε το ανησυχητικό...Στη συνέχεια όμως πήραν τη σκυτάλη, όπως συνήθως, οι «πηγές» της ευρωζώνης. Μία από αυτές έσπευσε να μιλήσει πιο συγκεκριμένα και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, από την πλευρά των δανειστών, εν όψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης στις 29 του μηνός, υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ, η οποία θα προετοιμάσει τη σύνοδο των 19 στις 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Καταρχήν ξεκαθάρισε ότι τα 15 προαπαιτούμενα αποτελούν ενιαίο «πακέτο». Η δρομολόγηση της εκταμίευσης λοιπόν της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προϋποθέτει την έγκριση «όλων» ανεξαιρέτως.

Και το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή δεν περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα; Θα μπορέσει να φτάσει εγκεκριμένο το «πακέτο» των μέτρων στο τραπέζι της Ομάδας Εργασίας μέχρι την Πέμπτη; Δύσκολο... Συνεπώς υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης και απομάκρυνσης του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Στο σημείο αυτό η ίδια πηγή προειδοποίησε ότι το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Εάν σημειωθεί καθυστέρηση στη λήψη απόφασης των 19 για την εκταμίευση, το ποσό επιστρέφει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα υπουργική απόφαση της ευρωζώνης και νέα επικύρωση των Κοινοβουλίων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει φροντίσει να μην αφήσει τίποτε στην τύχη.

Το υπερταμείο

Ο Γερμανός υπουργός και η «παρέα» του στην ευρωζώνη δεν φαίνονται επίσης διατεθειμένοι να αφήσουν την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί στο θέμα της σύνθεσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δανειστές «δεν είναι ευτυχείς» με τα πρόσωπα που επέλεξε η κυβέρνηση, τα οποία θεωρούνται κομματικά, και έχει γνωστοποιήσει τη δυσαρέσκειά της στην Αθήνα, ανέφερε η πηγή της ευρωζώνης, για την οποία η κυβέρνηση βιάστηκε να διοχετεύσει ότι υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ενα άλλο θέμα γύρω από το οποίο ακούγονται διάφορα είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά με την πώληση των εν λόγω δανείων σε ξένα funds και τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε επιστολή του ότι η πώληση των εν λόγω δανείων στα «κοράκια» ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι σύμφωνα με την Επιτροπή «ο νόμος είναι αποτέλεσμα περίπλοκων διαβουλεύσεων» μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Και πρόσθεσε: «Η νομοθεσία επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη θέσπιση ενός ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος».

Και η συνεργασία με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί για το θέμα αυτό, κατέληξε ο εκπρόσωπος. Ούτε γάτα ούτε ζημιά...