.

«Μισοτιμής» μέχρι 30.11 οι διορθώσεις σε Ε9/ΕΝΦΙΑ

Συντάκτης: efsyn.gr
Ανοικτή είναι από χθες η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet για τους φορολογούμενους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Ε9 που θα μειώσουν τον «λογαριασμό» του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Η προθεσμία για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των ετών 2010 και μετά λήγει στις 30 Νοεμβρίου και όσοι προχωρήσουν σε αλλαγές θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο που προβλέπεται.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο για τη διόρθωση των λαθών που ανέρχεται στα 100 ευρώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μειώνεται κατά 50%, στα 50 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο επιβάλλεται ανά διόρθωση ετήσιας περιουσιακής κατάστασης ανεξαρτήτως των ετών που αλλάζει η περιουσιακή κατάσταση.

Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης διορθώσει την επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας και το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας μιας άλλης ιδιοκτησίας στο ίδιο έτος (π.χ. 2010) και η διόρθωση επαναληφθεί σε όλα τα επόμενα έτη, τότε πληρώνει πρόστιμο μόνο 50 ευρώ.

Αν όμως η δεύτερη διόρθωση αφορά άλλο έτος (π.χ. 2012), τότε θα πληρώσει διπλό πρόστιμο, δηλαδή 100 ευρώ. Μετά τις 30 Νοεμβρίου θα πληρώσει 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα.

Διορθώσεις μπορούν να γίνουν από τώρα και στα αγροτεμάχια για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις παρά το γεγονός ότι φέτος τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν διαπιστώσει σωρεία λαθών στα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία εάν δεν διορθωθούν θα διατηρηθεί η επιβάρυνση για τους υπόχρεους.

Ετσι, αν υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί λάθη στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ τα οποία έχουν «φουσκώσει» τον λογαριασμό του φόρου, οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διόρθωση των στοιχείων τους προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση που θα τους οδηγήσει σε μικρότερο ποσό πληρωμής.