.

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο απ' το στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής- αλλά και 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (2017) που κατατέθηκε σήμερα, στη Βουλή.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι το ποσό των 760 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο χορηγείται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 267.000, καθώς από 1.1.2017 το Εισόδημα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 που θα προσεγγίζει το 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο του στόχου που ήταν 1,75% του ΑΕΠ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.

Πιο κρίσιμο έτος θεωρείται το 2018

Το προσχέδιο θα συνοδέψει στη Βουλή η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Είναι η πρώτη που συντάσσει το διοικητικό συμβούλιο αυτού του οργάνου, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό της να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον από τον προϋπολογισμό που κινείται σε μνημονιακές «ράγες».

Θα ακολουθήσει μία ακόμη έκθεση από το Συμβούλιο, τον Νοέμβριο, μαζί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, που θα εστιάζει στις δημοσιονομικές προοπτικές και θα δίνει το «στίγμα» για το αν η Αθήνα περνά ή όχι τον «κάβο» του πρωτογενούς πλεονάσματος τη διετία 2107 - 2018.

Πιο κρίσιμο έτος θεωρείται το 2018 -αλλά και τα επόμενα- αφού ο «πήχης» για το πλεόνασμα «ψηλώνει» στο 3,5% και ο κίνδυνος εφαρμογής του «δημοσιονομικού κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις είναι πιο ορατός από ποτέ.

Το «μαξιλάρι»

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί φέτος για το πλεόνασμα, αφού ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για το 2016 έχει ήδη επιτευχθεί και μάλιστα με το παραπάνω. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης με ένα πλεόνασμα κοντά στο 0,65% του ΑΕΠ, που δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» εσόδων κοντά στα 250 εκατ. με 260 εκατ. ευρώ.

«Είναι μία καλή αφετηρία», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, έτσι ώστε το πλεόνασμα το 2017 να κινηθεί στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,75% που προβλέπει το Μνημόνιο, εφόσον βέβαια δεν προκύψουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία μειώνει τις ανάγκες για δανεισμό το 2017, που φθάνουν τα 10 - 11 δισ. ευρώ χωρίς το πρόγραμμα αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες.

Το προσχέδιο τοποθετεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού σε έσοδα λίγο πάνω από τα 55 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι κρατικές δαπάνες αυξάνουν στα 56,5 δισ. ευρώ το 2017, από 55,75 δισ. ευρώ το 2016, εξαιτίας των πιστώσεων των 800 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός (385 εκατ. ευρώ) για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία καθίσταται Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μέτρα 1,072 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο Μνημόνιο και θα εφαρμοστούν σταδιακά. Αν στα μέτρα αυτά προστεθούν και οι επιβαρύνσεις που έρχονται από το 2016, ο «λογαριασμός» για τα νοικοκυριά αυξάνει στα 3 δισ. ευρώ.

Οι νέες αυξήσεις φόρων θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, λιανική τιμή του οποίου θα επιβαρυνθεί κατά τουλάχιστον έξι λεπτά καθώς ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

PDF iconΟλόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017