Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ
ΣΤΟ THESSALONIKI SUMMIT 2016

Καλησπέρα σας.

Όταν πριν από 10 μήνες αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η πρώτη ερώτηση, που μου έκαναν οι περισσότεροι εκ των γνωστών και φίλων, ήταν η εξής αυθόρμητη και μονολεκτική:
Γιατί;”.

Και συνέχιζαν:
Έχεις μια στρωμένη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί θες να μπλεχτείς με αυτή τη δύσκολη θέση;”.

Δε σας κρύβω ότι στην αρχή προσπέρασα όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Όσο, όμως, άρχιζαν να εντείνονται, με έβαλαν σε περισσότερες σκέψεις.

Τελικά, ξεπέρασα όλους τους ενδοιασμούς, που οι φίλοι μου προκάλεσαν, και κατέληξα ως απάντηση σε αυτό, που είχα εξ αρχής σκεφτεί, και με βάση το οποίο πήρα την απόφαση αυτή:

Να προσπαθήσω, όσο παραμείνω σε αυτή τη θέση, να αφήσω κάτι θετικό στη Δημόσια Διοίκηση, κάτι καλό για τo σήμερα και το αύριο.

Έχοντας, λοιπόν, αναλάβει καθήκοντα, και με ψηφισμένη τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο βασικός στόχος, τον οποίο έλαβα, και αποτελεί και τη βασική αρχή της ΑΑΔΕ, είναι ένας:

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Εμπιστοσύνη σε δύο κατευθύνσεις:

Εντός και εκτός Αρχής.

Στους εργαζόμενους στην υπηρεσία και στους φορολογούμενους.

Να νιώσουν όλοι ότι γίνεται πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα, σε ό,τι αφορά μία εκ των σημαντικότερων - κατά τη γνώμη μου - πολιτικών προκλήσεων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση της Γραμματείας Εσόδων.

Ένα νέο ξεκίνημα, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, του εκσυγχρονισμού και της εξωστρέφειας.

Και, ξέρετε, μπορεί αυτές οι λέξεις να θυμίζουν το γνωστό, ξύλινο λόγο, που ακούμε δεκαετίες τώρα, για εμένα προσωπικά, όμως, έχουν τη σημασία τους.

Και, ήδη, τις εφαρμόζουμε.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Θέλουμε όλοι οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν πώς λειτουργούμε και με ποιο σκεπτικό λαμβάνονται οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης.

Γι΄ αυτό δημοσιεύουμε τόσο τις εγκυκλίους μας, όσο και κάθε μήνα αναλυτικά τα αποτελέσματα της λειτουργίας μας.

Γι΄ αυτό, επίσης, δημοσιεύουμε από 1/1/2016 στην ιστοσελίδα μας τη νομολογία μας, δηλαδή τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Για την υπηρέτηση της δεύτερης αρχής, της δικαιοσύνης.

Για να είναι όλα στο φως και να μπορεί ο καθένας να ελέγχει τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.

Και πάω στη δικαιοσύνη.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και να σας πω το εξής:

Εμείς, ως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουμε δώσει δύο μηνύματα.

Πρώτον, ότι ΔΕΝ πρόκειται να χαριστούμε σε όποιον φοροδιαφεύγει και

Δεύτερον, ότι ΔΕΝ θα είμαστε άδικοι απέναντι στους πολίτες.

Μας ενδιαφέρει μόνο αυτό που πραγματικά έχει συμβεί.

Και θέλουμε να κινούμαστε με βεβαιότητα ως προς τους καταλογισμούς φόρων και προστίμων.

Να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που καταλογίζουμε είναι πράγματι σωστό.

Κι αυτό, γιατί καταλογισμοί φόρων και προστίμων, που δεν συνοδεύονται από την είσπραξή τους, γεννούν ληξιπρόθεσμο χρέος και η χώρα μας δεν έχει περιθώριο για να αυξάνεται άλλο το ληξιπρόθεσμο χρέος.

Είναι πολύ σημαντικό η στόχευσή μας να είναι στις πραγματικές εστίες φοροδιαφυγής, καθώς επίσης και οι έλεγχοι να έχουν γίνει με μεθόδους και διαδικασίες τέτοιες, που δεν θα δημιουργούν νομικά κενά.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

Από φέτος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λειτουργεί με ένα μοντέλο, που θα έπρεπε να λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο δεκαετίες τώρα και ανεξαρτήτως μνημονιακών υποχρεώσεων:

Την αξιολόγηση.

Το μήνυμα είναι ότι άπαντες κρίνονται και αξιολογούνται.

Με βάση τους στόχους, που θέτουμε εξ αρχής, και τους οποίους όλοι γνωρίζουν.

Δεν τους κρύβουμε.

Και, οφείλω να ομολογήσω ότι μου έχει κάνει πολύ μεγάλη και αρνητική εντύπωση το γεγονός πως κάποιοι - μειοψηφία μεν, αλλά υπαρκτή - αντιδρούν στο αυτονόητο της αξιολόγησης.

Και ψάχνουν να βρουν δράκους και λοιπές θεωρίες συνομωσίας, όταν επιτελικά στελέχη αντικαθίστανται, επειδή - πολύ απλά - δεν έπιασαν τους στόχους.

Αντιδρούν, δηλαδή, στο αυτονόητο.

Ευτυχώς, επαναλαμβάνω, αποτελούν μειοψηφία.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Βελτιώνουμε διαρκώς, στο μέτρο πάντα του δυνατού και εφικτού, τις υποδομές και την προσέγγισή μας στο μοντέλο των ελέγχων.

Αυτό ξεκινήσαμε ήδη να κάνουμε με αφορμή τους φορολογικούς ελέγχους, όπου το ζητούμενο δεν είναι η επιβολή προστίμου και μόνο, αλλά το φορολογικό ιστορικό της ελεγχόμενης επιχείρησης και η συνολική συμπεριφορά της, ώστε να αντλήσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ο έλεγχος να έχει ουσία και όχι μόνο εντυπώσεις.

Αυτό κάνομε ήδη, από τις αρχές του μήνα, και στα τελωνεία.

Έχουμε, λοιπόν, ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου τη λειτουργία μεικτών κλιμακίων τελωνειακών και εφοριακών στα σύνορά μας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα, που αποτελεί και τη βασική δίοδο, από την οποία εισέρχονται και εξέρχονται τα φορτηγά μεταξύ των δύο χωρών.

Στον Προμαχώνα, λοιπόν, έχουμε ξεκινήσει δειγματοληπτικά την καταγραφή των παραστατικών διακίνησης.

Και στην είσοδο και στην έξοδο.

Και, παράλληλα, έχει φτιαχτεί ένα λογισμικό, με το οποίο η καταγραφή αυτή στέλνεται σε πραγματικό χρόνο στις κεντρικές μας υπηρεσίες και κουμπώνει πάνω στα προγράμματα, που έχουμε ήδη, και στα οποία περιμένουμε την υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

Άρα, αν η σχετική δήλωση δεν υποβληθεί ,υπάρχει ένα κενό το οποίο μας δημιουργεί λόγο για έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε και αύξηση των παραβάσεων κατά περίπου 180% το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα βασικά αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο και ακούσαμε με προσοχή από την πρώτη στιγμή.

Διότι, η φορολογική αρχή οφείλει να είναι κοντά στο επιχειρείν και να το διευκολύνει, αντί να το επιβαρύνει, στο μέτρο, πάντα, που της επιτρέπει το πλαίσιο, στο οποίο κινείται.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Η φορολογική διοίκηση έχει έναν ακόμη στόχο:

Να βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επόμενο διάστημα, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς, για να ακούσουμε τα αιτήματά τους τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, εν όψει της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2017, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια.

Αγαπητές φίλοι, αγαπητοί φίλοι,

Μπαίνουμε σε μια καινούρια εποχή για τη φορολογική διοίκηση.

Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά, είμαστε όμως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, στη βάση των αρχών και των αξιών, στις οποίες αναφέρθηκα.