.

Πλήρης απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013

Ολοκληρώθηκε το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση που εστάλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και με την οποία κλείνει και τυπικά η προγραμματική περίοδος, η Ελλάδα απορρόφησε πλήρως τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους του προγράμματος επιτυγχάνοντας ποσοστά της τάξης του 100%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε απορρόφηση σε όλη την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η χώρα μας κατάφερε «μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και να απορροφήσουμε όλους τους πόρους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την οικονομία. Δεν πρόκειται για αφηρημένα νούμερα, αλλά για πολύτιμα κεφάλαια που κράτησαν την οικονομία όρθια τα δύο προηγούμενα χρόνια και χρηματοδότησαν ένα πλήθος από κρίσιμα έργα σε όλη τη χώρα. Έργα υποδομών που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες, στα οδικά δίκτυα, στο περιβάλλον, στην ενέργεια».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι πρόκειται για επιτυχία «σε πείσμα της τραγικής κατάστασης που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η χαμηλή απορρόφηση, η απουσία σχεδιασμού, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση ήταν ο κανόνας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους, σε μία συγκυρία μάλιστα που τους είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Μεταξύ άλλων μιλά για εξυγίανση των προγραμμάτων και δραστική απορρόφηση «πόρων και την υλοποίηση των έργων, τερματίζοντας πρώτοι στην Ευρώπη και αποσπώντας τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, υποστηρίζει ότι επιδεικνύεται η ίδια αποτελεσματικότητα, με την ενεργοποίηση πάνω από«56% των Προγραμμάτων και το 2016 πετύχαμε υψηλή απορρόφηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».