Ερώτηση

279ΑΑ  Το ερώτημά μου είναι το εξής:Μεταφορά σκάφους από Ελλάδα σε Σουηδία σε μη υποκείμενο πρόσωπο (ιδιώτη) από υποκείμενο με έδρα την Ολλανδία (μεταφορέας).Ποιος πληρώνει το φόρο, πως πληρώνεται ο φόρος; Με εκτίμηση.

 

Απάντηση

Εφόσον αναφερόμαστε στην μεταφορά του σκάφους από την Ελλάδα στη Σουηδία πρόκειται για παροχή υπηρεσίας και μάλιστα για ενδοκοινοτική μεταφορά.

Για τις ενδοκοινοτικές μεταφορές έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 14 του Ν 2859/2000 παρ.6

6. Παροχή υπηρεσιών μεταφοράς αγαθών προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα.

 

ii) Ο τόπος παροχής υπηρεσιών ενδοκοινοτικής μεταφοράς αγαθών προς μη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο:
α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο τόπος αναχώρησης βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.
β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο τόπος αναχώρησης βρίσκεται εκτός του εσωτερικού της χώρας.

Δηλαδή ο τόπος φορολογίας είναι το εσωτερικό της χώρας και επομένως ο φόρος οφείλεται στην  Ελλάδα.

 

Υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι πάντα ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς ή ο φορολογικός αντιπρόσωπός του (όπου απαιτείται).

 

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο 36 Υποχρεώσεις των υποκειμένων στο φόρο του Ν.2859/2000 παρ.4 ε

ε) Φορολογικό αντιπρόσωπο δύνανται να ορίζουν και οι υποκείμενοι στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν διαθέτουν εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ο φορολογικός αντιπρόσωπος της περίπτωσης αυτής δεν υποχρεούται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων για τις πράξεις που πραγματοποιεί ο εντολέας του.
 

Επομένως ο φόρος θα πληρωθεί από τον παρέχοντα τις υπηρεσίες ,δηλ. τον μεταφορέα ( υποκείμενο  με έδρα την Ολλανδία ή από τον φορολογικό αντιπρόσωπό του .Ο τρόπος πληρωμής του φόρου ορίζεται από το άρθρο 54 του Ν.2859/2000 “Τρόπος καταβολής του φόρου”

Ακόμα σας παραθέτουμε απόσπασμα από  την ΠΟΛ 1306/1993 η οποία απαντά επακριβώς στο ερώτημα που μας θέσατε

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 1642/86 σχετικά με μεταφορές αγαθών και τις παρεπόμενες αυτών πράξεις, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης για τις δραστηριότητες αυτές.

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας και στη συνέχεια των οδηγιών που δόθηκαν με την ερμηνευτική εγκύκλιο του ν. 2093/92 με αριθ. πρωτ. 1131481/7043/ 0014/ΠΟΛ. 1282/23.12.1992 σε συνδυασμό και με τις διατάξεις της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ, όπως ισχύει, παρέχουμε περαιτέρω τις παρακάτω διευκρινίσεις σχετικά με το πιο πάνω θέμα:

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΑΘΩΝ

(.......)ΙΙ. ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟ­ΡΕΣ ΑΓΑΘΏΝ

ΓΕΝΙΚΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 περιπτ. γ΄, 4 περιπτ. α΄, και 5 περίπτ. θ΄ του άρ­θρου 12 του ν. 1642/86 όπως ισχύει, σε συν­δυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 28β σημείο Γ της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ, όπως ισχύει, ως ενδοκοινοτική μεταφορά αγαθών χαρακτηρί­ζεται η μεταφορά που πραγματοποιείται με τό­πο αναχώρησης ένα κράτος μέλος της Κοινότη­τας και τόπο άφιξης άλλο κράτος μέλος, ανε­ξάρτητα από το είδος του μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιείται και από το γεγονός ότι το μεταφορικό αυτό μέσο κατά τη διάρκεια της με­ταφοράς διέρχεται και από έδαφος εκτός Κοι­νότητας (τρίτη χώρα).

Τρόπος φορολογίας της ενδοκοινοτικής μετα­φοράς αγαθών είναι καταρχήν ο τόπος αναχώρησης της μεταφοράς.

Ο βασικός αυτός κανόνας εφαρ­μόζεται στις εξής περιπτώσεις:

1. Όταν ο λήπτης των υπηρεσιών της μετα­φοράς δεν έχει ΑΦΜ/ΦΠΑ, σε ένα από τα κράτη μέλη της Κοινότητας. Πρόκειται δηλαδή α) για ιδιώτη β) για πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ο.Κ. γ) για υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο καθώς και για μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα, πλην όμως καλύπτεται από την παρέκκλιση της πα­ραγράφου 2 του άρθρου 10α του ν. 1642/86, ό­πως ισχύει, δ) για πρόσωπο που διαθέτει μεν ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Κοινότητα, πλην όμως για οποι­οδήποτε λόγο δεν τον έδωσε στο παρέχον τις υπηρεσίες μεταφοράς πρόσωπο.

2. Όταν ο λήπτης των υπηρεσιών της μετα­φοράς έχει ΑΦΜ/ΦΠΑ, με τον οποίο πραγματο­ποιήθηκε η παροχή της υπηρεσίας μεταφοράς και ο αριθμός αυτός του χορηγήθηκε στο κρά­τος μέλος αναχώρησης της μεταφοράς.

Στις παραπάνω περιπτώσεις ο φόρος οφείλε­ται στο κράτος μέλος αναχώρησης της μεταφο­ράς. Υπόχρεος για την καταβολή του φόρου εί­ναι πάντα ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφο­ράς ή ο φορολογικός αντιπρόσωπος του.

Κατ΄ εξαίρεση, υπόχρεος στο φόρο είναι ο λήπτης των υπηρεσιών στην περίπτωση που ο παρέχων τις υπηρεσίες μεταφοράς δεν είναι εγκαταστημένος στη χώρα αναχώρησης, ούτε έ­χει ορίσει σ΄ αυτήν φορολογικό αντιπρόσωπό του και ο λήπτης των υπηρεσιών της μεταφο­ράς του δίνει ΑΦΜ/ΦΠΑ του κράτους μέλους α­ναχώρησης.

Οι ενδοκοινοτικές μεταφορές διακρίνονται:

Α. ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ ΜΕ ΤΟΠΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΑΦΙΞΗΣ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1. Οι υπηρεσίες της ενδοκοινοτικής μεταφο­ράς αγαθών με τόπο αναχώρησης την Ελλάδα και τόπο άφιξης άλλο κράτος μέλος υπάγο­νται στο ΦΠΑ στην Ελλάδα όταν:

α) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς και ο λήπτης της υπηρεσίας αυτής, διαθέτουν ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Διευκρινίζεται ότι, ως λήπτης των υπηρεσιών της μεταφοράς θεωρείται το πρόσωπο στο όνο­μα του οποίου εκδίδονται τα φορτωτικά έγγρα­φα και επιβαρύνεται με το κόστος της μεταφο­ράς, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του προσώπου που εξοφλεί τα έγγραφα αυτά και το νόμισμα με το οποίο γίνεται η εξόφληση.

β) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς έχει την εγκατάστασή του στην Ελλάδα ή έχει ορίσει αντιπρόσωπό του και ο λήπτης των υπη­ρεσιών, ανεξάρτητα από τη χώρα εγκατάστα­σης του, στερείται ΑΦΜ/ΦΠΑ είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος μέλος.

Στις παραπάνω περιπτώσεις α και β, υπό­χρεος για την απόδοση του ΦΠΑ είναι ο παρέ­χων την υπηρεσία της μεταφοράς ή ο φορολο­γικός αντιπρόσωπος του, κατά περίπτωση.

γ) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς αγαθών είναι εγκαταστημένος σε άλλο κράτος μέλος και ο λήπτης έχει ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελ­λάδα.

Στην περίπτωση αυτή υπόχρεος για την από­δοση του ΦΠΑ είναι ο λήπτης της υπηρεσίας της μεταφοράς.

δ) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς είναι εγκαταστημένος σε τρίτη χώρα και ο λή­πτης της υπηρεσίας αυτής είναι πρόσωπο εγκα­ταστημένο στην Κοινότητα, που δε διαθέτει ό­μως ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Κοινότητα (ιδιώτης, Ν.Π. κ.λπ.).

Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς υ­ποχρεούται να αποκτήσει εγκατάσταση ή να ο­ρίσει φορολογικό αντιπρόσωπο του στην Ελ­λάδα, οπότε υπόχρεος για την απόδοση του φόρου είναι ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς ή ο φορολογικός αντιπρόσωπος του.

ε) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς και ο λήπτης αυτής είναι εγκαταστημένοι σε τρίτη χώρα.

Στην περίπτωση αυτή, ο παρέχων την υπηρε­σία της μεταφοράς υποχρεούται να αποκτήσει εγκατάσταση στην Ελλάδα ή να ορίσει φορολο­γικό αντιπρόσωπο και υποχρεούται να αποδώσει το ΦΠΑ στην Ελλάδα για τις πράξεις αυτές (ο ίδιος ή μέσω του φορολογικού αντιπροσώπου του).

στ) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς είναι εγκαταστημένος σε τρίτη χώρα και ο λή­πτης των υπηρεσιών διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή υπόχρεος για την από­δοση του ΦΠΑ είναι ο λήπτης της υπηρεσίας, ε­φόσον δεν έχει ορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο του στην Ελλάδα. Η διαδικασία της απόδοσης ορίζεται με την αριθμ. 1024414/204/25/ΠΟΛ. 1005/8.1.93 Α.Υ.Ο.

2. Οι περιπτώσεις μεταφοράς αγαθών α - στ της προηγούμενης παραγράφου δύνανται να τύχουν απαλλαγής από το φόρο εφόσον πλη­ρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζο­νται από την αριθ. 1103551/8478/ΠΟΛ. 1262/2.8.93 Α.Υ.Ο.

3. Οι υπηρεσίες ενδοκοινοτικής μεταφοράς, με τόπο αναχώρησης την Ελλάδα και τόπο άφι­ξης άλλο κράτος μέλος δεν υπάγονται στο ΦΠΑ στην Ελλάδα όταν:

α) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς έχει την εγκατάστασή του στην Ελλάδα και ο λήπτης της υπηρεσίας αυτής διαθέτει ΑΦΜ/ ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος.

Στην περίπτωση αυτή ο φόρος αποδίδεται από το λήπτη στο κράτος μέλος, το οποίο χορήγησε στο λήπτη τον ΑΦΜ/ΦΠΑ με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η πράξη αυτή.

β) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς και ο λήπτης αυτής διαθέτουν ΑΦΜ/ΦΠΑ σε διαφορετικά κράτη μέλη (εκτός Ελλάδος).

Στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ οφείλεται στο κράτος μέλος που χορήγησε τον ΑΦΜ/ΦΠΑ στον λήπτη, ο οποίος είναι υπόχρεος για την α­πόδοση του φόρου.

γ) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς και ο λήπτης αυτής διαθέτουν ΑΦΜ/ΦΠΑ στο ί­διο κράτος μέλος (εκτός Ελλάδος).

Στην περίπτωση αυτή τρόπος φορολογίας εί­ναι ο τόπος εγκατάστασης του παρέχοντος την υπηρεσία της μεταφοράς και ο ΦΠΑ αποδίδεται από τον παρέχοντα την υπηρεσία αυτή.

δ) Ο παρέχων την υπηρεσία της μεταφοράς είναι εγκαταστημένος σε τρίτη χώρα και ο λή­πτης της υπηρεσίας αυτής διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας.

Τόπος φορολογίας στην περίπτωση αυτή εί­ναι το άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας το ο­ποίο χορήγησε στο λήπτη τον ΑΦΜ/ΦΠΑ και υ­πόχρεος για την απόδοση του ΦΠΑ είναι ο λή­πτης της υπηρεσίας. (......)

Και  εκ των ανωτέρω συνάγεται το ίδιο συμπέρασμα πως ο φόρος πληρώνεται στην Ελλάδα από τον παρέχοντα την υπηρεσία ( μεταφορέας με έδρα την Ολλανδία ) ή το φορολογικό αντιπρόσωπο του.

Η ομάδα της AST BOOKS.