troika1. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ – ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

 

Διπλό ραντεβού κανόνισε για σήμερα  η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη του υπουργείου μετά το τέλος της χθεσινής  μαραθώνιας συνάντησης που κράτησε σχεδόν 9 ώρες, όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά αν και – όπως πρόσθεσαν – προχωρά γρήγορα η διαπραγμάτευση.

Στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία το αργότερο έως την Κυριακή, γιατί διαφορετικά θα είναι ανέφικτη η συμφωνία για τις επόμενες δόσεις στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Έως τότε θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί και το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων που θέτουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα συζητήθηκε το ένα εκ των δύο βασικών κειμένων του μνημονίου και εντοπίστηκαν τα σημεία στα οποία υπάρχει απόκλιση απόψεων.

Το μεσημέρι στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα θα τεθεί επί τάπητος το δεύτερο κείμενο (MoU), ενώ σε νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα θα συζητηθεί το δημοσιονομικό κενό.

Στο 1,2 δισ. ευρώ η τρύπα στο ΕΟΠΥΥ

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του δημοσιονομικού κενού το οποίο επικεντρώνεται στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το κενό  φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 επί συνόλου κενού 1,9 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι δανειστές.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ – ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

- Νέοι φόροι: η Τρόικα συμφωνεί μεν με το σχέδιο επιβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων αλλά θέλει μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης ώστε το μέτρο να γίνει «λάστιχο» για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού ή και χρηματοδοτικού κενού, αν και εφόσον χρειαστεί, το 2014. Εναλλακτικά ζητά να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

-«Τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία: η Τρόικα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις. Η μη εφαρμογή του μέτρου αφήνει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα βρει άλλους εισπρακτικούς τρόπους για να βρει τα 600 εκατ. ευρώ, που θα τα πληρώσουν όμως πάλι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

-Αποκρατικοποιήσεις- Τράπεζες:  η Τρόικα ζητά να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει σκαλώσει μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ, αλλά στην κυβέρνηση θέλουν να χρησιμοποιήσουν φέτος το «μαξιλαράκι» που ελπίζουν πως θα μείνει αν δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως το «πακέτο» των 50 δισ. Η Τρόικα επιμένει στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου.

-Εργασιακά: η Τρόικα θέλει να ανοίξει και πάλι θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για να «ανασάνουν» επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους για να μην κλείσουν.

-Απελευθέρωση αγορών: Η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, του φαρμάκου αλλά και του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, που προκαλούν τριγμούς όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εντός της ΝΔ.

-Δημοσιονομικά: Η Τρόικα θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών, αν υπάρχουν αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά την άμεση ενσωμάτωση των αποφάσεων για τη νέα δημοσιονομική εποπτεία στην Ε.Ε., που περιλαμβάνουν και μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών.

Σε αντάλλαγμα, η Τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει:

-στο «ξεμπλοκάρισμα» του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας για να βρουν απασχόληση 50.000 μέλη νοικοκυριών  χωρίς εργαζόμενο, με 5μηνες συμβάσεις και περίπου 600 ευρώ μισθό.

-να μπει πρόστιμο σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές που υπερβαίνουν το «πλαφόν» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Δεν θα μπουν όμως «στο ίδιο τσουβάλι» και θα ισχύουν διαφορετικά ποσοστά μείωσης για κάθε κλάδο.

cosco2. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ COSCO – «ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Οι αλλαγές στην ηγετική ομάδα της COSCO Group δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τα επενδυτικά σχέδια του κινεζικού ομίλου και το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, διαβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερα στελέχη της China Ocean Shipping Group Company (COSCO), με αφορμή το διορισμό του νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Group, Μα Ζεχούα (Ma Zehua), που κατείχε έως τώρα ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού, o οποίος αποχωρεί με τιμές από τον κινεζικό όμιλο λόγω συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της COSCO Group, κάπτεν Γουέι Τζιαφού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε δηλώσει ότι θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ήδη κινεζικό fund έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για τη συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό αξιοποίησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο 63χρονος κάπτεν Γουέι Τζιαφού έχει ήδη υπερβεί το όριο συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το ειδικό τμήμα οργάνωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ο 60χρονος Μα Ζεχούα θεωρείται μόνιμη και όχι μεταβατική επιλογή από στελέχη της Piraeus Container Terminal (PCT), καθώς από τον Αύγουστο του 2011 ήταν επιχειρησιακός διευθυντής και επίτροπος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην COSCO Group.

Σημειώνεται ότι τη θέση του διευθυντή του ΔΣ και την προεδρία του κινεζικού ομίλου θα αναλάβει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Λι Γιούνπενγκ (Li Yenpeng).

Ο Μα Ζεχούα έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στη διαχείριση ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ναυτιλίας της Κίνας Ocean Shipping Company, πρόεδρος της COSCO Βρετανίας (UK) Ltd, βοηθός πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της COSCO Group, πρόεδρος της COSCO Αμερικής, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη δραστηριότητα του ομίλου στην επαρχία Γκουάνγκ Ζου και στην επαρχία ΚινγκΝτάο. Επίσης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μέλος του κόμματος επιτροπής της COSCO Group, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γραμματέας της διακομματικής επιτροπής της Κίνας Shipping (Group) Company, σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πρόεδρος και αναπληρωτής γραμματέας της διακομματικής επιτροπής της COSCO Group.

Ο Μα Ζεχούα αποφοίτησε από το Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο και τον χαρακτηρισμό του Senior Economist.

Ο Λι Γιούνπενγκ ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή του ΔΣ και προέδρου του Ομίλου COSCO ξεκίνησε την καριέρα του στoν κινεζικό όμιλο το 1976 και έχει περάσει από πολλές διευθύνσεις θυγατρικών εταιρειών της COSCO Group.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον;

Η αλλαγή του προέδρου της COSCO, με την απομάκρυνση του κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ο οποίος πρόσφατα παρασημοφορήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, σηματοδοτεί σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τη δυσαρέσκεια της κινέζικης κυβέρνησης για τη ζημιογόνο πορεία της COSCO τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και με ποια κριτήρια προτίθεται να παραχωρήσει το Ελληνικό, το σιδηρόδρομο της χώρας μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, με την παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ σε μια ζημιογόνο εταιρεία.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να διοργανώνει φιέστες με στόχο τη δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

eurobonds3. ΕΥΡΟΟΜΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε και επίσημα τη διαδικασία εξέτασης της σύστασης ταμείου απόσβεσης δημόσιου χρέους μέσω της κοινής έκδοσης ευρωομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. Τον Οκτώβριο η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Με βάση σχετική εντολή που έλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της διαδικασίας εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, γνωστοποίησε χθες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει ενδελεχώς τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ταμείου απόσβεσης χρέους.

berlin4. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση Κορυφής για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, που διοργανώνει η καγκελάριος της Γερμανίας, στο Βερολίνο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί Εργασίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και οι επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

rasmussen5. ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Δήλωση Άσμουσεν

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Joerg Asmussen δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στην αναθεώρηση της τρόικας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συζήτηση για απομείωση χρέους δεν βοηθάει. «Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για μια απομείωση χρέους δεν είναι βοηθητικές καθώς αποσπά την προσοχή από τις αναγκαίες προσπάθειες μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Asmussen στη Die Welt.

«Παρά την πρόοδο υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση θετικά», πρόσθεσε.

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr