Ερώτηση
715ΑΑ. Φωτογράφος με έδρα στο σπίτι του πηγαίνει σε εκδηλώσεις, φωτογραφίζει και κατόπιν δίνει το στικάκι στον ενδιαφερόμενο χωρίς να εκτυπώνει φωτογραφίες ή βίντεο. Πρέπει να έχει ΦΤΜ ή φορολογικό μηχανισμό καθώς επίσης είναι και γραφίστας ως ελεύθερος επαγγελματίας με αυτή την ειδικότητα μήπως θέλει ΦΤΜ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Απάντηση
Με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1036/22-2-2013 διευκρινίστηκε ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ΚΦΑΣ «μόνο στους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα από αυτούς που κατονομάζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 παρέχεται η δυνατότητα της έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών στο κοινό είτε χειρόγραφα από θεωρημένο στέλεχος, με θεώρηση του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με την χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988, αναγράφοντας και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.»
Επίσης, υπάρχει περίπτωση η συγκεκριμένη δραστηριότητα να θεωρηθεί και ως πώληση αγαθών, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 3/1992, προβλέπονται τα εξής:
“Όπως έχει γίνει δεκτό από τη δικαστηριακή και διοικητική νομολογία η εμφάνιση και η εκτύπωση φωτογραφιών αποτελεί παραγωγή κατόπιν παραγγελίας τρίτων και ως εκ τούτου τα φιλμς που παραλαμβάνονται για εμφάνιση αποτελούν πρώτη ύλη τρίτου για κατεργασία”.
Από τη Διοίκηση κατά καιρούς έχουν γίνει δεκτά και εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:
δ) Η εμφάνιση και εκτύπωση φωτογραφιών σε ίδια εργαστήρια ή σε εργαστήρια τρίτων αποτελεί παραγωγή αγαθών, κατόπιν παραγγελίας (Σ.537/ΠΟΛ.69/17.2.1988, βλέπετε Β' Τόμο, σελ. 167).
Κατά τη γνώμη μας, τα παραπάνω μπορεί να υποστηριχτεί ότι ισχύουν και στην περίπτωση που οι φωτογραφίες παραδίδονται με μαγνητικά μέσα (στικ ή CD)
Όσον αφορά το θέμα του “γραφίστα”, με το έγγραφο του Υπ. Οικονομικών 1025954/494/Α0012/5-7/2007 έγιναν δεκτά τα παρακάτω:
«3. Από τη διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι αν το αντικείμενο των εργασιών περιορίζεται στο σχεδιασμό κατόπιν παραγγελίας, εντύπων (βιβλίων, περιοδικών κ.λπ.), την οπτικοποίηση εμπορικών μηνυμάτων (σχεδιασμό αφισών, διαφημιστικών φυλλαδίων κ.λπ.), καθώς και τη φιλοτέχνηση σημάτων λογοτύπων και άλλων σχεδίων στα οποία προέχουν τα στοιχεία της καλλιτεχνικής έμπνευσης και των εικαστικών δυνατοτήτων του δημιουργού σε συνάρτηση με τις απαραίτητες συναφείς επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις αυτού, οι αμοιβές που αποκτώνται στα πλαίσια των ως άνω δραστηριοτήτων αποτελούν και φορολογούνται ως εισόδημα από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος της παρ.1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. με την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο το δημιουργό, δηλαδή χωρίς την απασχόληση προσωπικού της ειδικότητας του γραφίστα. Η ένταξη των αμοιβών στην ως άνω κατηγορία είναι ανεξάρτητη από τα μέσα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των έργων (χαρτί, πλαστικό, είδος γραφίδας, οθόνη Η/Υ, χρήση προγραμμάτων σελιδοποίησης επεξεργασίας κειμένου - μακέτας - εικόνας κ.λπ.) και τη μορφή στην οποία παραδίδονται τα πρωτότυπα σχέδια (μακέτες) στους πελάτες (χαρτί, ψηφιακή μορφή κ.λπ.). Αν όμως εκτός από τη δημιουργία των πρωτότυπων σχεδίων (μακετών) ασχολείται περαιτέρω και με την αναπαραγωγή αυτών σε αντίτυπα και των πώληση τους στη συνέχεια σε τρίτους, τότε η δραστηριότητα αυτή αποτελεί άσκηση κερδοσκοπικού επαγγέλματος και το εισόδημα που προκύπτει από αυτό είναι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε., καθόσον πρόκειται για την εκμετάλλευση των έργων αυτών. Η ένταξη των αμοιβών από την άσκηση του επαγγέλματος του γραφίστα στο εισόδημα από εμπορική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα είναι θέμα πραγματικό και ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και σε περίπτωση αμφισβήτησης, των διοικητικών δικαστηρίων (σχετ.1082545/1354/Α0012/24.8.1998 και 1041397/749/Α0012/30.4.1999 έγγραφα).
Η μεταπώληση των υπηρεσιών αυτών και άλλων συναφών, όπως μεταπώληση υπηρεσιών καλλιτεχνικής επιμέλειας, προγραμματισμού ιστοσελίδων, καταχώρησης ονομάτων internet, φιλοξενίας ιστοσελίδων κ.ά. αποτελεί σε κάθε περίπτωση εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.»
Από το συνδυασμό των παραπάνω, κατά τη γνώμη μας προκύπτουν τα εξής:
α) Για την παροχή υπηρεσιών ως φωτογράφου σε ιδιώτες, καθώς και για την πώληση φωτογραφιών, ο φωτογράφος υποχρεούται στην έκδοση απόδειξης λιανικών συναλλαγών με τη χρήση ΦΤΜ ή μηχανογραφικά με σήμανση από Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988.
β) Για την παροχή υπηρεσιών ως γραφίστα ανάλογα με το πραγματικό θέμα ένταξης της αμοιβής:
βα) σε εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις απαιτείται η έκδοση απόδειξης λιανικών συναλλαγών με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988 ή
ββ) σε εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα παρέχεται η ευχέρεια στην έκδοση απόδειξης λιανικών συναλλαγών με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988, είτε χειρόγραφα από θεωρημένο στέλεχος, με θεώρηση του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ
Η ομάδα της AST BOOKS.