ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ «28»

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών του τέλους Ιουνίου υπήρξε ιστορικά η τελευταία της «Ε.Ε. των 27». Από τα μεσάνυχτα της 30 Ιουνίου προς την 1η Ιουλίου η Ένωση αριθμεί πλέον  28 μέλη, ύστερα από την πλήρη ένταξη της Κροατίας σε αυτήν. Xρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την ημέρα επίσημης υποβολής αίτησης ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία και υπέβαλλε μάλιστα στην Αθήνα λόγω ελληνικής προεδρίας τότε, έως ότου η βαλκανική αυτή χώρα καταστεί πλήρες μέλος. Μολαταύτα, το γεγονός καθαυτό της πλήρους ένταξης δεν πανηγυρίσθηκε τόσο, όπως τούτο συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. ΟΙ επιπτώσεις από την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη και οι διαφορές πολιτικών μέσα στην Ε.Ε. έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα της Ένωσης προς τα έξω με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που προβληματίζονται  πλέον  με την πορεία της ενωμένης Ευρώπης και την επαγγελία ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος. Στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών της Ένωσης στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που προκαλούν τον λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό εν όψει βεβαίως των εκλογών για το νέο Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα του επόμενου έτους.

Η Κροατία στην ΕΕ

Η Κροατία   έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. δύο δεκαετίες αφότου κήρυξε την ανεξαρτησία της από την ιστορική  Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για μια  βαλκανική χώρα με ένα μεσογειακό πρόσωπο, εκείνο των ακτών της Δαλματίας και μια ηπειρωτική ενδοχώρα με επίκεντρο την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Ένα άλλο σημαντικό τμήμα της Κροατίας αποτελεί η χερσόνησος της Ίστριας, όνομα που παραπέμπει μυθολογικά στον αρχαίο ποταμό Ίστρο (αντίστοιχου του Αχέροντα), η οποία κατοικείται από ένα μείγμα μειονοτήτων (ιταλική, σλοβενική, σερβική και κάποια κυπριακή). Τα γεωγραφικά σύνορα της Ίστριας δεν συμπίπτουν με τα εθνικά σλοβενοκροατικά, όπου υφίστανται ορισμένα προβλήματα κυρίως στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Πιράνου. Το ζήτημα τούτο χρονίζει και επιβαρύνει τις σχέσεις γειτονίας μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας. Μολαταύτα η Ε.Ε. δεν πάγωσε τη διαδικασία  ένταξης της Κροατίας μέχρις ότου διευθετηθεί η συνοριακή αυτή διαφορά, υπολογίζοντας προφανώς στην προσέγγιση  των απόψεων των δύο πλευρών εφόσον τα κράτη αυτά θα αποτελούν αμφότερα μέλη της ίδιας Ένωσης κρατών.  Η Σλοβενία είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004, ήταν δηλαδή η πρώτη από τις πρώην Γιουκοσλαβικές χώρες που έγινε κράτος – μέλος της Ε.Ε., ενώ για όλες τις υπόλοιπες πέντε θεωρήθηκε τότε πως δεν πληρούσαν  ακόμη τα κριτήρια.

Η Κροατία είναι μια χώρα 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων και αποτελεί μία από τις εξη (επτά με το Κοσσυφοπέδιο)  χώρες που προήλθαν από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στην πρωτεύουσά της το Ζάγκρεμπ έγινε ο επίσημος πανηγυρισμός της ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε. με την παρουσία πολλών ηγετών χωρών της Ε.Ε. και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα δε με πρόσφατες εκτιμήσεις, μόλις ένα ποσοστό 60% των Κροατών αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη ύστερα από την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. ενώ το υπόλοιπο μέρος τους, αν δεν είναι αντίθετοι, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την συνολική κατάσταση στην Ευρώπη.

Ανεργία των νέων στην Ε.Ε.  

Το θέμα που απασχόλησε ιδιαιτέρως σοβαρά αυτή τη φορά τους  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε η αυξανόμενη ανεργία των νέων σε χώρες μέλη και συνολικά στην Ένωση, ζήτημα που τείνει να καταστεί πλέον εκρηκτικό.  Οι  ηγέτες των 27 κρατών – μελών ης Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες που επείγει να αναληφθούν για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέτρο  που ελπίζουν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε σχετικές  δηλώσεις προέβη  από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρισιμότητα του ζητήματος της ανεργίας των νέων σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται, μετά την Ισπανία, στη δεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου.

Οι ηγέτες των «27» παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια.  Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν επίσης μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο.

Συμφωνία και για τον προϋπολογισμό

Αργά, τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 της ΕΕ. Εν προκειμένω είχε αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα  η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ,  η οποία δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Διαρθρωτικά Ταμεία για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μαστίζονται από την ύφεση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η ΕΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις.

Η ελπίδα είναι ότι βοηθώντας τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και θα ενισχυθεί η παραγωγή, ούτως ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Η συμφωνία για τραπεζική ένωση μέσα στο τρέχον έτος

Οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι θα επιδιώξουν έως τα τέλη του έτους συμφωνία για τις τραπεζικές αναδιαρθρώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό παρά τα προσκόμματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι επενδυτές και οι μεγαλοκαταθέτες θα επιβαρύνονται με ζημίες όταν καταρρέει μία τράπεζα. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Οι φορολογούμενοι της ΕΕ έχουν επιβαρυνθεί με μια σειρά διασώσεων τραπεζών και χωρών από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2010 στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης κοινούς κανόνες αντιμετώπισης των τραπεζικών καταρρεύσεων που θα πρέπει να ακολουθούν οι εθνικές εποπτικές αρχές των 27 χωρών-μελών. Δεν προβλέπει όμως την εποπτεία ή τον επιμερισμό του κόστους διάσωσης ή της ευθύνης για την διακοπή λειτουργίας μιας τράπεζας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποτελεί, ωστόσο, την βάση για την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής αρχής, που θα διαχειρίζεται καταρρεύσεις μεγάλων πολυεθνικών τραπεζών.

Η Κομισιόν θα προτείνει τον Ιούλιο το τρόπο σύστασης αυτού του μηχανισμού, τον λεγόμενο Single Resolution Mechanism (SRM). Ορισμένοι αξιωματούχοι όμως υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει και πάλι καθυστέρηση.

Σερβία - ΕΕ

Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία άναψαν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα δε με όσα έγιναν γνωστά, η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα θέσει επίσημα σε τροχιά τη διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014. Θα έχει προηγηθεί η επικύρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου από τους ηγέτες των «27» στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνεται να επιβραβεύει τη Σερβία για τη «συμφωνία-ορόσημο» του Απριλίου ααναφορικά με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας -απαρέγκλιτο όρο της ΕΕ προκειμένου να εξετάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» συμφώνησαν, επίσης, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κόσοβο για μία αποκαλούμενη συμφωνία σύνδεσης, που καλύπτει ζητήματα εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων και αποτελεί βήμα προς ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη.

«Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για το Βελιγράδι και την Πρίστινα λαμβάνονται τη στιγμή που η Κροατία ετοιμάζεται να περάσει επίσημα το κατώφλι της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Ικανοποίηση εκφράσθηκε και από το Βελιγράδι για το «πράσινο φως» της ΕΕ.

«Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Σερβία είναι επιθυμητή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Τώρα πρέπει να στραφούμε στην οικονομία και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, προσέδωσε ιστορική σημασία στην απόφαση της ΕΕ, λέγοντας »έχουμε ξανά συμμάχους που μας περιβάλλουν με εμπιστοσύνη» και συμπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να επιδείξει αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια κατά τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θετικά αντέδρασαν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Ευρωεκλογές

Εν όψει του γεγονότος της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών της Ε.Ε.,  στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών της Ένωσης συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τις επόμενες ευρωεκλογές, όπου τονίσθηκε ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών σε αυτές. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι χαμηλότεροι δείκτες προσέλευσης ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές κάλπες εντοπίζονται σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κι εκείνες της Βαλτικής, δηλαδή κυρίως πρώην κομμουνιστικές χώρες.   Οι εκλογές ανάδειξης μελών για το νέο Ευρωκοινοβούλιο, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο του 2014, πρόκειται να λάβουν χώρα στα μέσα του επόμενου έτους.

 

Γιάννης Τζώρτζης

πηγή: www.minpress.gr