eurogoup1. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε συμφωνία για τμηματική εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη  συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την τρόικας σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ενώ εκφράζει επίσης την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες.

Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόοδος αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, τονίζει πως έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ωστόσο το Eurogroup παρατηρεί πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες  ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup.

Ερωτηθείς γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι ελληνικές αρχές με την τρόικα, ο Γ. Στουρνάρας τη χαρακτήρισε «δύσκολη», λόγω του πολιτικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν αρκετά θετική και γι' αυτό το Eurogroup ενέκρινε τις επόμενες δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό που είχε δημιουργηθεί από τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, έκλεισε, ενώ παράλληλα υπάρχει νέα συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2014 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις για να καλύψουν το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων.

Kληθείς να σχολιάσει τα περί «χρηματοδοτικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί κενό χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί, εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

money2. ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ 6,8 ΔΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 8,1 

Το ποσό της δόσης που εγκρίθηκε στην Ελλάδα από το Eurogroup ανέρχεται τελικά σε 6,8 δισ. ευρώ, αντί για 8,1 δισ. ευρώ.  «Κουρεύτηκε» από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς, με το επιχείρημα ότι to 1,3 δις αποτελούσε πρόσθετη χρηματοδότηση εκτός προγράμματος, η οποία δεν θα πέρναγε από τα κοινοβούλιά τους.

Πράγματι, η Έκθεση της τρόικας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου τριμήνου είναι συνολικού ύψους 6,8 δισ ευρώ. Από αυτά, μόνο το 1,5 δισ ευρώ αφορά σε εσωτερικές ανάγκες και συγκεκριμένα στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα αφορούν στη πληρωμή τόκων και στη λήξη ομολόγων! Συγκεκριμένα, 2 δισ ευρώ απαιτούνται για τις πληρωμές τόκων, 2,8 δισ ευρώ απαιτούνται για πληρωμές ομολόγων που λήγουν και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η Ευρωζώνη θα δώσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών θα επιστρέψουν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχαν από ελληνικά ομόλογα, και το ΔΝΤ θα δώσει από την πλευρά του 1,8 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα της Ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών θα δοθούν τμηματικά. Η Ελλάδα θα λάβει 2,5 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη στο τέλος του μήνα και άλλα 500 εκατ. τον Οκτώβριο. Από τις κεντρικές τράπεζες θα πάρει 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 500 εκατ. τον Οκτώβριο.

troika3. ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ –ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι να έχει ψηφιστεί, ως τις 19 Ιουλίου, από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ειδικότερα, πρόκειται για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, την καταβολή των οφειλόμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

hellenic postbank4. ΑΠΟΨΗ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ;

Σήμερα το απόγευμα οι τράπεζες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το Ταχυδρομιοκό Ταμιευτήριο θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές  προσφορές τους. Πρόκειται για την ALPHA, τη EUROBANK, την Εθνική και – κατά ορισμένους – την Πειραιώς, η οποία εφέρετο μέχρι πρόσφατα να μην ενδιαφέρεται.

Το «χρυσόμαλλον δέρας» που όλοι επιθυμούν να κερδίσουν, έχει 11 δισεκατομμύρια καταθέσεις και το σημαντικότερο, σχέση δανείων προς καταθέσεις περί το 60%.

Δημοσιεύονται διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις για το ποιός θα κερδίσει το Τ.Τ., που βασίζονται σε ρεπορτάζ διαρροών που κάνουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Ορισμένοι μάλιστα, αφήνουν υποννοούμενα για «εκπλήξεις» που θα περιλαμβάνει η προσφορά του ενός ή του άλλου υποψήφιου αγοραστή.

Άποψη του bankwars.gr είναι πως όλα αυτά, είναι ρεπορτάζ που ανήκουν στο…χρονοντούλαπο της ιστορίας! Θα ίσχυαν και θα τα γράφαμε και εμείς, στην περίοδο των παχιών αγελάδων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει η τρόικα και ειδικά στις τράπεζες, η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ.

Αυτό σημαίνει απλά ότι επειδή πωλητής του ΤΤ και της Proton είναι το ΤΧΣ και αγοραστές είναι υποψήφιες τράπεζες που λειτουργούν με λεφτά του ΤΧΣ, το ΤΧΣ και η Τρόικα θα ορίσουν το αποτέλεσμα.

Θα δώσουν το ΤΤ και την Proton, εκεί που θα θεωρήσουν ότι έχουν μεγαλύτερο συμφέρον, όπερ εκεί που θα κρίνουν πως θα πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες να πάρουν πίσω και γρήγορα, τα δισεκατομμύρια που έχουν βάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει και …λογαριασμό δε δίνει σε κανένα. Τόσο απλά.

down5. ΠΙΘΑΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΟ 1ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% θα γίνει δεκτό από την τρόικα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Εάν τελικά η Τρόικα πει το «ναι», η εφαρμογή της μείωσης , αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, όπως είπε χθες, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της επί της αναγκαιότητας της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή σε επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

mario draghi6. Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ – ΤΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΙΠΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράηι, «καρφώνει» τόσο την κυβέρνηση Παπανδρέου, όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές,  παραδεχόμενος ότι διεπράχθησαν λάθη κατά την ελληνική διάσωση.

Τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα πριν από τρία χρόνια σχετικά με την Ελλάδα ήταν ελλιπή και περικομμένα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάρτιο Ντράγκι, παίρνοντας θέση στις πρόσφατες επικρίσεις όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.

«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήσαν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», είπε ο Ντράγκι κάνοντας μια τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΕΚ.

«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι (ελληνικές) αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την (διεθνή) τρόικα (των πιστωτών) ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.

Σε μια έκθεσή του που είχε δημοσιευθεί στα μέσα του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ένα από τα μέλη της διεθνούς τρόικας των δανειστών, είχε μεμφθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλλειψη επάρκειας όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες στην ευρωζώνη, και διότι δεν είχαν συμφωνήσει στην απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούσαν ιδιώτες –το πολυσυζητημένο PSI– ήδη από το 2010, όταν είχε συναφθεί το πρώτο μνημόνιο δανεισμού της χώρας.

«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη. . . Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν, ανέφερε ο Ντράγκι.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, ανέφερε.

Έκτοτε, είπε ακόμη ο Ντράγκι, «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους, και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr