Ερώτηση
805ΑΑ. Καλησπέρα.
- Συνταξιούχος της ΔΕΗ έλαβε για το έτος 2012 εισόδημα για "Γνωμοδότηση ΝΣΚ Αρ 140/2012 & Υπ. Οικ. ΠΟΛ. 1184 / 2012" αποδοχές €797.40. Δηλώνεται κανονικά με την σύνταξη του στον Κωδ. 303 του πίνακα 4;
- Προστατευόμενο μέλος (φοιτήτρια) το έτος 2012 έλαβε μισθό για πρακτική άσκηση το ποσόν των €499. Δηλώνεται στον Κωδ. 507 στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα ή θα κάνει μόνη της την δήλωση και θα δηλωθεί σαν προστατευόμενο μέλος;
- Ναυτικός (κατώτατο πλήρωμα εμπορικού πλοίου) το πρώτο τετράμηνο του 2012 εργάζονταν σε πλοίο με Ελληνική σημαία και έλαβε την βεβαίωση αποδοχών του κανονικά με τους φόρους στον Κωδ. 301. Το υπόλοιπο διάστημα εργάσθηκε ως αξιωματικός σε πλοίο με ξένη σημαία και έλαβε αντίστοιχη βεβαίωση αποδοχών χωρίς παρακράτηση φόρου. Οι αποδοχές αυτές δηλώνονται στον Κωδ. 389; Το ποσό των αποδείξεων του Κωδ. 049 πως θα υπολογισθεί;
Ευχαριστώ.
Απάντηση
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, στη γνωμ. 140/2012 μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:
(…….)
Ενόψει των παραπάνω γενομένων δεκτών, κατά την ομόφωνη γνώμη τη Α' Τακτικής Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η εν λόγω παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο αποτελεί περιοδική παροχή σε είδος, που συνιστά αντάλλαγμα που παρέχεται λόγω της σχέσης εργασίας που συνδέει τη «ΔΕΗ Α.Ε.» με τους εργαζομένους της. Επομένως το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους της «ΔΕΗ Α.Ε.» από την παροχή μειωμένου τιμολογίου για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος, κατά την έννοια του άρθρου 45 παρ. 1 του Κ.Φ.Ε..
Τούτο διότι:
α) δίδεται ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας,
β) αποτελεί αμοιβή σε είδος που μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα,
γ) καταβάλλεται περιοδικά και
δ) από τη φύση της δεν προορίζεται να καλύψει δαπάνες, στις οποίες υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στην «ΔΕΗ Α.Ε.», για την εκτέλεση της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της τούτο δε επιβεβαιώνεται πλήρως και από το γεγονός ότι η παροχή αυτή χορηγείται όχι μόνον στους εργαζομένους αλλά και στους συνταξιούχους της εταιρείας. Δεν δύναται δε να θεωρηθεί η παροχή αυτή ότι εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 1 του ν. 2336/1995, καθόσον δεν συμβάλλει στους σκοπούς που, αναφέρονται στην εν λόγω διάταξη (παραγωγικότητα, υγιεινή, ασφάλεια κλπ.), δεδομένου ότι, όπως προελέχθη, αυτή χορηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους, χωρίς να συνδέεται ατομικώς και προσωπικώς προς τις επιδόσεις, την απόδοση και τη συμβολή ενός εκάστου στην παραγωγικότητα της επιχειρήσεως συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Από την άλλη πλευρά δεν υφίσταται άλλη ρητή διάταξη νόμου, η οποία να προβλέπει ότι η ανωτέρω παροχή δεν αποτελεί εισόδημα, ώστε να μη υπόκειται σε φόρο, λαμβανομένης υπόψη και της στενής ερμηνείας των φοροαπαλλακπκών διατάξεων. Άλλωστε, η ως άνω παροχή, η οποία χορηγείται λόγω της σχέσεως εργασίας, που συνδέει τη «ΔΕΗ Α.Ε.», με τους υπαλλήλους της, έχει τον χαρακτήρα φορολογητέου εισοδήματος εκ μισθωτών υπηρεσιών, χωρίς ο χαρακτήρας της αυτός να αίρεται από την τυχόν εξ ελευθεριότητος ή μη χορήγησή της, αδιαφόρου όντος, από φορολογικής απόψεως, του εάν οι παροχές αυτές, ως ανακλητές οικειοθελείς παροχές, αλλά και ως εξ ελευθεριότητος χορηγούμενες, αποκτούν ή όχι το χαρακτήρα μισθού, από απόψεως εργατικού δικαίου, κατά τη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων (βλ. ενδεικτικά ΑΠ 211/2002, ΕΕΔ 62, σ, 917). Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής οτην προκείμενη περίπτωση, της διατάξεως της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2336/1995.
Περαιτέρω, δεν ασκεί καμιά επιρροή στη φορολόγηση ή μη της παροχής αυτής το παρόν ή το προγενέστερο καθεστώς, της νομικής μορφής της «ΔΕΗ Α.Ε.», δεδομένου ότι, κρίσιμο ζήτημα, στην προκείμενη περίπτωση, αποτελεί ο νομικός χαρακτήρας της εν λόγω παροχής, δηλαδή το εάν αποτελεί ή όχι εισόδημα, Συνεπώς εφόσον αποτελεί εισόδημα φορολογείται, κστά τις οικείες διατάξεις που διέπουν τη φορολογία εισοδήματος, αδιακρίτως του νομικού καθεστώτος υπό το οποίο τελεί ο εργοδότης. Πράγματι κατ' άρθρο 45 παρ. 1 του Κ.Φ.Ε., εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το έσοδο που προκύπτει γενικό από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή και το οποίο αποκτάται εν γένει από μισθωτούς, αδιακρίτως του νομικού καθεστώτος υπό το οποίο τελεί ο εργοδότης τους,
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, το ποσό αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί στον κωδικό 303 του εντύπου Ε1.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ, προβλέπεται ότι “Κάθε φυσικό πρόσωπο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2, ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 5 και εφόσον δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί προσώπων που βαρύνουν τους φορολογούμενους του άρθρου 7.”
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, προβλέπεται ότι:
“Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό.
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' έως η' της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900,00) Ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000,00) Ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την περίπτωση θ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ΚΦΕ, προβλέπεται ότι “ Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.”
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η συγκεκριμένη φοιτήτρια έχει δύο επιλογές:
1) Να ΜΗΝ υποβάλλει φορολογική δήλωση και να αποτελέσει προστατευόμενο μέλος των γονιών της, δεδομένου ότι το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα της δεν ξεπερνάει τα 2.900 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση μένει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης του εισοδήματος της από τον γονέα που βαρύνει, δεδομένου ότι ο ΚΦΕ ορίζει αυτή την υποχρέωση μόνο για τα ανήλικα άγαμα τέκνα.
2) Να υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
Σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με το έγγραφο 1025470/490/Α0012/29.3.2007, προβλέπεται ότι η μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση στο επάγγελμα αντιμετωπίζεται φορολογικώς ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, άρα θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 507 του Ε1.
Βεβαίως, σε αυτήν την περίπτωση βαρύνεται αυτόματα με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ και ΔΕΝ μπορεί να δηλωθεί και ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς της.
Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα:
Κωδικοί 301-302. Αν είσθε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου ή ανήκετε στο ιπτάμενο προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας, γράψτε τα ποσά των καθαρών αποδοχών σας σε ευρώ, όπως αυτά προκύπτουν από τις σχετικές βεβαιώσεις των εργοδοτών σας. Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να παρουσιάζουν το χρόνο παροχής εργασίας και τις αμοιβές που πήρατε πραγματικά και όχι μόνο τις αμοιβές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Η μετατροπή σε ευρώ πρέπει να γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία του ευρώ προς το ξένο νόμισμα, κατά το χρόνο καταβολής των αμοιβών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διευκρινίζεται ότι οι ενδείξεις και τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων που χορηγεί ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να μεταβάλλονται εκτός, αν συντρέχει περίπτωση, από τον κατά νόμο αρμόδιο εκδότη αυτών.
Σας εφιστούμε την προσοχή, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1030/2011 θα πρέπει να συμπληρωθεί το ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος:
ΠΟΛ 1030/2011
ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης του Ειδικού Ενημερωτικού Δελτίου για εισοδήματα αξιωματικών και ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού.
1. Ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του φόρου από τη Γ.Γ.Π.Σ., όσον αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2011, με εισοδήματα αξιωματικών και ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού, προϋποθέτει τη συμπλήρωση από τις Δ.Ο.Υ. του εντύπου με τον τίτλο ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος". Διευκρινίζεται ότι το έντυπο αυτό συμπληρώνεται μόνο με τις αμοιβές των αξιωματικών και του ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού και όχι με τις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού πολιτικής αεροπορίας, για τις οποίες καταργήθηκε ο ειδικός τρόπος φορολόγησης και από 1.1.2010 και μετά φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.
Το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο (Ε.Ε.Δ.) συντάσσεται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα θα τοποθετηθεί μέσα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και θα συρραφεί με αυτή στο επάνω αριστερό μέρος της τρίτης σελίδας της δήλωσης για να σταλεί στη Γ.Γ.Π.Σ. και το άλλο θα παραμείνει στο φάκελο του φορολογουμένου στη Δ.ΟΥ.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης με εισοδήματα αξιωματικών και ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού, πρέπει να συμπληρώνει μόνος του ο φορολογούμενος το Ε.Ε.Δ., σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρούσα.
Επίσης, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση συμπλήρωσης του Ε.Ε.Δ. (από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. ή τους ίδιους τους φορολογούμενους), πρέπει απαραίτητα να σημειώνεται «Χ» στην ένδειξη «ΝΑΙ» απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 911-912 του πίνακα 2 (Πληροφοριακά στοιχεία) της δήλωσης.
Για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οικον. έτους 2011 των πιο πάνω υποχρέων, των οποίων τα εισοδήματα φορολογούνται με τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 3842/2010, πρέπει να συμπληρωθούν οι οικείες ενδείξεις του Ε.Ε.Δ.
Με τις διατάξεις αυτές ορίζεται ότι οι αμοιβές που αποκτούν από 1.1.2010 και μετά οι αξιωματικοί και το ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού, από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, φορολογούνται με συντελεστή 6% (έναντι 3% στο παρελθόν) και 3% (έναντι 1 % στο παρελθόν), αντίστοιχα.
Επίσης, επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν. 2768/1999 είχε καταργηθεί η εισφορά Ο.Γ.Α. που αναλογεί στο φόρο των αμοιβών αξιωματικών και ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού.
Η σωστή συμπλήρωση του Ε.Ε.Δ. παίζει πρωταρχικό ρόλο για την ορθή εκκαθάριση του φόρου.
2. Ειδικότερα για τη συμπλήρωση των ενδείξεων του Ε.Ε.Δ. παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες:
α) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 255 - 256, θα γραφτούν αθροιστικά οι καθαρές αποδοχές, που έχουν καταβληθεί μέσα στο 2010 σε ευρώ, και σε ξένο νόμισμα (μετά τη μετατροπή τους σε ευρώ).
Τονίζεται ότι η συμπλήρωση των κωδικών αριθμών 255 - 256 του Ε.Ε.Δ. θα γίνει με την ορθή μεταφορά των ποσών των καθαρών αποδοχών αθροιστικά, τα οποία προκύπτουν από την οικεία βεβαίωση των αποδοχών, που συνυποβάλλεται με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, ανεξάρτητα από το συντελεστή φόρου που παρακρατήθηκε από τις αποδοχές τους (1% και 3% για το ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα και 3% και 6% για τους αξιωματικούς του ΕΝ).
β) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 257 - 258, θα γραφτεί αθροιστικά ο φόρος που αναλογεί, όπως αυτός αναγράφεται στην οικεία στήλη των βεβαιώσεων αποδοχών, ανεξάρτητα από το συντελεστή φόρου που έχει παρακρατηθεί.
γ) Στην περίπτωση αξιωματικού ή ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου, ο οποίος υπηρετεί σε πλοίο με ξένη σημαία και ο φόρος εισοδήματος για τις αποδοχές του από τις υπηρεσίες του αυτές έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή, πρέπει εκτός από τους κωδικούς αριθμούς 255-256 να συμπληρωθούν και οι ακόλουθοι κωδικοί αριθμοί ως εξής :
αα) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 263 - 264 θα γραφτούν οι συνολικές αποδοχές για τις οποίες ο φόρος καταβλήθηκε στο εξωτερικό.
ββ) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 265 - 266, θα γραφτεί το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε και έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή. Το ποσό του φόρου αυτού δεν πρέπει να γράφεται στους κωδικούς αριθμούς 313 - 316 του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ούτε στους κωδικούς αριθμούς 257 - 258 του Ε.Ε.Δ., αλλά θα γράφεται εκτός από τους κωδικούς 265- 266 του Ε.Ε.Δ. και στους κωδικούς 651 - 652 του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά περίπτωση. Το συνολικό εισόδημα αυτής της περίπτωσης, πρέπει να γραφτεί και στους κωδικούς αριθμούς 389-390 του πίνακα 4Ζ' της δήλωσης (και όχι στους κωδικούς αριθμούς 301-302 του πίνακα 4Α' της δήλωσης).
δ) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 253 - 254, θα γραφτούν συνολικά οι καθαρές αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2010 στο ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού (αθροιστικά σε ευρώ, καθώς και σε ξένο νόμισμα, μετά τη μετατροπή τους σε ευρώ), ανεξάρτητα από το συντελεστή φόρου που παρακρατήθηκε. Οι κωδικοί αυτού συμπληρώνονται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά συγχρόνως μέσα στην ίδια χρήση αμοιβές ημεδαπού κατώτερου πληρώματος και αμοιβές αξιωματικού του εμπορικού ναυτικού, προκειμένου η εκκαθάριση του φόρου να γίνει μηχανογραφικά από τη Γ.Γ.Π.Σ.
Επίσης, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, θα συμπληρωθούν, συγχρόνως και οι κωδικοί αριθμοί 255-256 με το άθροισμα των καθαρών αποδοχών τους, τόσο αυτών που προέρχονται από την απασχόλησή τους ως ημεδαπού κατώτερου πληρώματος, όσο και αυτών που προέρχονται από την απασχόλησή τους ως αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού.
Για καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα: Έστω, ότι φορολογούμενος αποκτά από 1/1 - 31/7/2010 6.000,00 ευρώ, ως καθαρές αποδοχές, για την απασχόλησή του ως ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού και από 1/8 - 31/12/2010 10.000,00 ευρώ, ως καθαρές αποδοχές για την απασχόλησή του ως αξιωματικού εμπορικού ναυτικού.
Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδικός αριθμός 255 με το ποσό των 16.000,00 (6.000,00 + 10.000,00) ευρώ, καθώς και ο κωδικός αριθμός 253 με το ποσό των 6.000,00 ευρώ.
ε) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 201 - 202, θα γραφτεί ο κωδικός (1) αν πρόκειται για αμοιβές αξιωματικού εμπορικού ναυτικού, ο κωδικός (2) αν πρόκειται για αμοιβές ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού, και ο κωδικός (3) αν το ίδιο πρόσωπο είναι συγχρόνως ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα και αξιωματικός εμπορικού ναυτικού την ίδια χρήση.
3. Σημειώνεται ότι οι αξιωματικοί και το ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού, πρέπει να συμπληρώσουν τις ενδείξεις της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως εξής:
α) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 301 - 302 του πίνακα 4Α' της δήλωσης θα γραφτεί σε ευρώ το συνολικό ποσό των καθαρών αποδοχών που τους έχει καταβληθεί το 2010 ανεξάρτητα από το συντελεστή φόρου που παρακρατήθηκε, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις των εργοδοτών τους. Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να παρουσιάζουν το νόμισμα και τις αμοιβές που πράγματι καταβλήθηκαν στους δικαιούχους και όχι τις αμοιβές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Η μετατροπή σε ευρώ πρέπει να γίνεται με βάση την επίσημη ισοτιμία του ευρώ προς το ξένο νόμισμα κατά το χρόνο καταβολής των αμοιβών. Σημειώνεται και πάλι ότι οι συνολικές αμοιβές του αξιωματικού και του ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία, που ο φόρος εισοδήματος έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή, δεν θα συμπεριληφθούν στους κωδικούς αριθμούς 301 - 302 του πίνακα 4Α' της δήλωσης αυτής, αλλά θα γραφτούν στους κωδικούς αριθμούς 389 - 390 του πίνακα 4Ζ' της δήλωσης.
β) Απέναντι από τους κωδικούς αριθμούς 313 - 314 του πίνακα 8 της δήλωσης θα γραφτούν αθροιστικά τα ποσά του φόρου που αναλογούν και στους κωδικούς αριθμούς 315-316 του ίδιου πίνακα θα γραφτούν αθροιστικά τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκαν, όπως αυτά εμφανίζονται στη σχετική βεβαίωση του εργοδότη, ανεξάρτητα από το συντελεστή φόρου που παρακρατήθηκε.
Τέλος, όσον αφορά το ποσό των αποδείξεων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.2238/1994 όπως ισχύει για τη χρήση 2012:
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
Η ομάδα της AST BOOKS.