1. Ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές

samaras1572013Mε τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Alpha Eurobank και τη διοίκηση του ΤΧΣ θα συναντηθεί σήμερα  Δευτέρα στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός παρουσία του υπουργού Οικονομικών.

Επίσης στις 6.00 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα δεχθείστο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρουσία του Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη.

2. Αγωνία στην κυβέρνηση για την ψηφοφορία στο πολυνομοσχέδιο – Οι αντιδράσεις

polynomosxedio1572013Αγωνία στην κυβέρνηση για την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις δημάρχων και συνδικάτων. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται, κυρίως, οι ρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά βάση η τύχη που θα επιφυλαχθεί στους εργαζόμενους αφενός στη φύλαξη των σχολίων και αφετέρου στη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίοι εντάσσονται στο καθεστώς της κινητικότητας με προοπτική οι δεύτεροι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους να ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο του. «Για εμάς κανείς δεν περισσεύει απ’ όσους μπορούν να προσφέρουν στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του πολίτη», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνει στις 4 το απόγευμα συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με παρόντες και τους συναρμόδιους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Επίσης η διοίκηση της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να εξαντληθεί ο διάλογος με τους δημάρχους, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν κάποιες από τις διεκδικήσεις και να περιορίζουν τις πιθανότητες απολύσεων, χωρίς, ωστόσο, να ανατρέπουν τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

 • Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει μηχανoκίνητη πορεία. Μηχανοκίνητες πορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με πρωτοβουλία των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια.
 • Στις 8 το βράδυ, πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες – μέλη της στην Πλατεία Συντάγματος. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία.
 • Την Τρίτη  24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.   Στις 8.30 το βράδυ οργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και ολονύχτια διαμαρτυρία.
 • Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ και πορεία στη Βουλή.

3. Ο ευρωπαϊκός Νότος εν όψει των γερμανικών εκλογών

germanelections1572013Σαν πολλές “πηγές ανταραχής”  δεν προέκυψαν μαζεμένες στην Ευρωζώνη; Εν όψει μάλιστα των γερμανικών εκλογών του  Σεπτεμβρίου;  Σύμπτωση; Ή μήπως κάτι έρχεται που θα το δούμε …έτσι ξαφνικά; Δείτε τις 5 “συμπτώσεις”…

 • Στην Ισπανία αποκαλύπτεται σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό  Ραχόι.
 • Στην Ιταλία ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με συνέπεια την ένταση της πίεσης που ασκείται στην ήδη εύθραυστη κυβέρνηση Λέττα. Υποβαθμίζει και 9 τράπεζες…
 • Στο Λουξεμβούργο παραιτείται ο Ζ.Κ. Γιούνκερ λόγω κατάχρησης εξουσιών από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και προκηρύσσονται εκλογές.
 • Στην Πορτογαλία βαθαίνει η πολιτική κρίση, αφού ο πρόεδρος της χώρας απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για ανασχηματισμό μη θεωρώντας ουσιαστικά το νυν συνασπισμό ικανό να κυβερνήσει.
 • Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά…Τα βλέπουμε…

4. Επιστροφή ΦΠΑ στους καταναλωτές, κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις

apodeixeis1572013Κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων εξετάζονται  είναι η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών.

Στελέχη του υπουργείου εισηγούνται για κάθε συναλλαγή, η οποία θα γίνεται με πιστωτική κάρτα, ο φορολογούμενος να κερδίζει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή από το 13% στο 10%, που θα παρέχεται άμεσα. Με τον τρόπο αυτό ο ΦΠΑ θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες στο λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ ο επιτηδευματίας υποχρεωτικά θα εκδίδει απόδειξη που ταυτόχρονα θα αυξάνει και τα ακαθάριστα έσοδά του.

Άλλες προτάσεις:

 • αναγνώριση αποδείξεων σε διπλάσια αξία από την πραγματική στις περιπτώσεις που οι αποδείξεις προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
 • διεξαγωγή κληρώσεων για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, ακόμη και αυτοκίνητα, που θα κληρώνονται με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr