Εφιάλτης η ανεργία στην Ευρωζώνη

eurozoneΣτο νέο ρεκόρ του 12,3% αναμένεται να εκτιναχθεί η ανεργία στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2014, 0,1% υψηλότερα από τον Μάιο του 2013, με τους νέους να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Στη έκθεση «Προοπτικές Απασχόλησης 2013»που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο οργανισμός επισημαίνει τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία αναμένεται να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 28%, ενώ στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κάτω του 5%.

Στα 34 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, η ανεργία δεν αναμένεται να «μειωθεί παρά μόνο ελαφρά» κατά την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% τον Μάιο του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ποσοστό ανεργίας 7% στα τέλη του 2014.

Ο αριθμός των ατόμων που δεν θα έχουν απασχόληση στην περιοχή του ΟΟΣΑ θα ανέλθει σε 48 εκατομμύρια, 16 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2007.

«Οι κοινωνικές πληγές που προκάλεσε η κρίση πολύ απέχουν από το να επουλωθούν. Πολυάριθμες χώρες μέλη μας βρίσκονται σταθερά αντιμέτωπες με ένα υψηλό και επίμονο ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, σε ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού.

Ο Γκουρία παρότρυνε τις χώρες μέλη του οργανισμού να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων παραμένει σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολλές χώρες, με κυριότερες αυτές της Νότιας Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 60%, στην Ισπανία το 55%, και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το 40%.

Στα τέλη του Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν σε ένα σχέδιο δράσης για να επιταχύνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της αυξημένης ανεργίας των νέων και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, π.χ. στην Ε.Ε., διαθέτοντας πόρους για νέους άνεργους, ή λαμβάνοντας μέτρα για να μειωθεί η εγκατάλειψη των σπουδών.

Φέτος, ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις πέντε κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Αρνητικός πληθωρισμός στην Ελλάδα

ypoikΑρνητικός πληθωρισμός καταγράφηκε στην Ελλάδα, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα παρέμεινε τον προηγούμενο μήνα αμετάβλητος στο -0,3%. Μάλιστα, η χώρα μας ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με αρνητικό πρόσημο στον πληθωρισμό.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 1,6% από 1,4% που ήταν τον Μάιο, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. καταγράφηκε αύξηση στο 1,7% από 1,6%.

Οι χώρες της Ε.Ε. με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Ελλάδα (-0,3%), η Λετονία (+0,2%) και η Πολωνία (+0,2%). Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+4,5%), στην Εσθονία (+4,1%) και στην Ολλανδία (+3,2%).

Δεν έχουν πρόβλημα τα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΟΙΚ

gsisΤα περί «υπερφότωσης» των συστημάτων της διαψεύδει η ΓΓΠΣ σε ανακοίνωσή της με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων.

Μάλιστα όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.00 τα Σαββατοκύριακα, περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως.

Σύμφωνα επίσης με τη ΓΓΠΣ, η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται «παρά το ότι μέχρι και προχθές συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος» με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις.

Εν τω μεταξύ περίπου ένας στους τρείς φορολογούμενους έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση  ενώ η ΓΓΠΣ  συνεχίζει την αποστολή εκκαθαριστικών, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτει ότι ένας στους τρεις καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο, ενώ μόνο ένας στους δεκατρείς λαμβάνει πιστωτικό σημείωμα και επιστροφή φόρου.

Ωστόσο, τα προβλήματα κατά την υποβολή και των φετινών φορολογικών δηλώσεων παραμένουν πολλά, αφού χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμη τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους, ενώ πολλές είναι οι τράπεζες που δεν έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις για τους τόκους στεγαστικών δανείων που έχουν καταβάλει οι υπόχρεοι εντός του 2012.

Από την άλλη πλευρά στις εφορίες δημιουργείται καθημερινά το αδιαχώρητο προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποκτήσουν το «μαγικό» κλειδάριθμο για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ και η σύνδεση με το σύστημα Taxis της ΓΓΠΣ είναι μετ’ εμποδίων σε καθημερινή βάση, λόγοι για τους οποίους άλλωστε λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένος από το ρυθμό υποβολής των δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περίπου 1.800.000 δηλώσεις επί συνόλου περίπου 6,5 εκατ., ενώ βρίσκονται και προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα περίπου 350.000.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε επίσης ότι το πρόβλημα  με τους τόκους έλαβε τέλος αφού όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση δύο, έχουν αποστείλει στη ΓΓΠΣ τις σχετικές λίστες με τα ονόματα καταθετών που πέρυσι έλαβαν τόκους άνω των 250 ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η όλη διαδικασία θα έχει λήξει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος.

Οσον αφορά την παρτίδα των εκκαθαριστικών που σύντομα θα ταχυδρομήσει η ΓΓΠΣ, περιλαμβάνει 780.000 σημειώματα, εκ των οποίων το 32,7% (253.000 φορολογούμενοι) είναι χρεωστικά και μόνο το 7,7% (57.000 φορολογούμενοι) πιστωτικά, ενώ 470.000 φορολογούμενοι (60%) θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό.

Ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων ανέρχεται στο ποσό των 751 ευρώ, ενώ συνολικά θα καταβάλουν 190 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα λάβουν κατά μέσο όρο επιστροφή 263 ευρώ ή συνολικά 15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από την   παρτίδα εκκαθαριστικών να ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ, ενώ ποσά άνω των 300 ευρώ εξοφλούνται σε τρεις δόσεις.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

πηγή: www.minpress.gr