1.       ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Εκατό εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η Γερμανία, μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, για την δημιουργία ελληνικού ταμείου για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Der Handelsblatt”, η οποία επικαλείται κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να τροφοδότησουν την οικονομία με τα απαιτούμενα κεφάλαια. Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει το νέο Ταμείο, ο “θεσμός για την ανάπτυξη”, του οποίου τα κεφάλαια δεν θα προέρχονται αποκλειστικά από την γερμανική KfW, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συνολικό ποσό σχεδιάζεται να ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

2.      ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

“Θα μπουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ώστε να διαπιστώσουμε εάν πιστώθηκαν καλώς όλες οι δαπάνες στους ιδιώτες παρόχους. Θα το κάνουμε για να εντοπίσουμε απ’ όλη την ομάδα των ιδιωτικών παρόχων, εκείνους που έκαναν τις διπλοχρεώσεις – μέχρι και 9 αξονικές στον ίδιο άνθρωπο μέσα σε 15 μέρες – εκείνους που έκλεβαν τα χρήματά μας, τα χρήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν τα λεφτά τους. Μετά πάμε στο δεύτερο μέτρο, ένα κλιμακούμενο rebate, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε εκείνους που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα του τζίρου, για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα κυρίως στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και οι οποίοι θα κινδύνευαν να τους «πάρει η μπάλα» από ένα γενικό οριζόντιο μέτρο. Ό,τι μείνει πάνω απ’ το όριο των δαπανών, θα κατανεμηθεί δικαιότερα σε κείνους που έκαναν πραγματικά την κακή χρέωση στον ΕΟΠΥΥ”.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΝLINE ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του προσεχούς τριμήνου, θα δοθεί το δικαίωμα στους αδειούχους φαρμακοποιούς να διακινούν μέσω διαδικτύου μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης,.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, πως η αλλαγή αυτή σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου για καθολική απαγόρευση διακίνησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, προέκυψε καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εντάξει στη νομοθεσία της, Ευρωπαϊκή Οδηγία που επιτρέπει την εν λόγω διακίνηση.

3.      ΑΠΟ 1ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ;

Από την 1η Αύγουστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου θα 'επιτραπεί" από την τρόικα στην Ελλάδα να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Βασική προυπόθεση για τη μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα είναι να επέλθει μείωση στις τελικές τιμές των προιόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των αποδείξεων που θα εκδίδουν οι παρέχοντες τις υπηρεσίες και τα προιόντα.

4.      Δεν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει σκέψη για παράταση» των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μιλώντας στον ANT-1 .

Και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διέψευσε την Τρίτη τα περί «υπερφότωσης» των συστημάτων της.

Οι ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΦ είναι οι εξής:

1,2 ως 22/7

3,4 ως 29/7

5,6 ως 5/8

7,8 ως 12/8

9 ως 26/8

0 ως 30/8

Οι φοροτεχνικοί επιμένουν – Παράταση η «λευκή απεργία»

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς το σύστημα του taxisnet παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις 1.800.000 δηλώσεις έχουν καταχωρηθεί, ενώ άλλες 350.000 είναι στο… περίμενε.

Οι φοροτεχνικοί μάλιστα απειλούν με «λευκή απεργία» ως τη Δευτέρα απαιτώντας να δοθεί γενναία παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι το σύστημα δεν αντέχει για να υποδεχθεί τον όγκο των δηλώσεων.

5.      Δεν καταργείται το 8 ωρο δηλώνει ο υπουργός Εργασίας

Η Ανακοίνωση του υπουργείου: «Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.

Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης.

Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα».

Νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός, Γ. Βρούτσης, στην διάταξη περί του κατώτατου μισθού και ειδικότερα, στο άρθρο 103, “παρέλειψε” τη φράση που  εξηγεί ποιοι δικαιούνται τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με  την οποία ορίζεται πως ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αφορά την εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως»!

Αν αυτή η “παράλειψη’ ίσχυε, , ένας εργοδότης μπορεί να πληρώνει στον εργαζόμενο τον κατώτατο μισθό, εξαναγκάζοντάς τον όμως, να εργάζεται είτε 6 ημέρες είτε άνω των 8 ωρών ημερησίως.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος

πηγή: www.minpress.gr